Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Natuurlijke shampoo

door Etos 5 min 20 juli 2023

shampoo bar
shampoo bar

Ben je op zoek naar een natuurlijke shampoo, maar weet je niet goed welke shampoo bij jouw haartype past? Geen paniek. Wij hebben 6 natuurlijke shampoos voor je op een rijtje gezet.

Bekijk hier al onze shampoos

Wat is natuurlijke shampoo?

Natuurlijke shampoo bevat natuurlijke ingrediënten die je haar op milde wijze reinigen. Natuurlijke shampoo bevat vaak geen sulfaten, siliconen en parabenen. In plaats daarvan worden natuurlijke ingrediënten met een vergelijkbare functie gebruikt. Bovendien zijn veel natuurlijke shampoos vegan (plantaardig) en is de verpakking vaak (geheel of gedeeltelijk) gemaakt van gerecycled materiaal. 

Wat zijn sulfaten, siliconen en parabenen?

Veel gewone shampoos bevatten sulfaten, siliconen en parabenen. Sulfaten, siliconen en parabenen hebben elk een eigen functie:

  1. Sulfaten reinigen je haar en zorgen ervoor dat shampoo schuimt. De meest gebruikte sulfaten in shampoos zijn sodium lauryl sulphate (SLS) en sodium laureth sulphate (SLES).
  2. Siliconen laten een dun laagje achter op elke haar, waardoor je haar glanzender, dikker en gezonder lijkt.
  3. Parabenen zijn conserveringsmiddelen die ervoor zorgen dat shampoo lang goed blijft.

Welke natuurlijke shampoo past bij jou?

Weten welke natuurlijke shampoo bij jou past? Er zijn namelijk verschillende natuurlijke shampoos. Zo bestaan er shampoos zonder sulfaten, shampoos zonder parabenen en shampoos zonder siliconen. Maar ook shampoos die geen van deze ingrediënten bevatten. Naïf heeft bijvoorbeeld een fijne voedende shampoo zonder sulfaten en parabenen. Ook bevat deze shampoo geen siliconen. Check dus goed het etiket zodat jij de juiste natuurlijke shampoo koopt die jouw haar nodig heeft.

Hieronder hebben we 6 verschillende merken met natuurlijke shampoos op een rij gezet, zo kun je zien welke shampoo vrij is van de ingrediënten die jij graag wild mijden.

Onze natuurlijke shampoo's van verschillende merken

1
Marcel's Green Soap

Marcel's Green Soap

Sulfaat- en plasticvrij, 100% vegan en 97% biologisch afbreekbaar, verkrijgbaar in 3 geuren

2
Naïf shampoo

Naïf shampoo

Shampoo zonder siliconen, sulfaten, SLS/SLES en parabenen

3
Foamie

Foamie

100% veganistisch en dierproefvrij. Bevat geen plastic, zeep, siliconen en parabenen

4
Love, Beauty and Planet

Love, Beauty and Planet

Shampoo zonder sulfaten, siliconen en kunstmatige kleurstoffen

5
Nature Box

Nature Box

Vegan formule zonder siliconen en kunstmatige kleurstoffen

6
Monday

Monday

Shampoo zonder sulfaten, parabenen, siliconen en SLS

Zijn sulfaten, siliconen en parabenen slecht voor je haar?

Nee, sulfaten, siliconen en parabenen zijn niet per definitie slecht voor je haar of je hoofdhuid. Veel mensen hebben er namelijk geen last van, maar anderen hebben er wél last van. Hieronder leggen we uit waarom je last kunt hebben van sulfaten, siliconen en parabenen.

Shampoo zonder sulfaten

Heb je bijvoorbeeld last van een gevoelige, jeukende of droge hoofdhuid na het wassen? Dan is het beter om je haar te reinigen met een shampoo zonder sulfaten. Een shampoo met sulfaten wast namelijk je hoofd zo schoon, dat ook de natuurlijke oliën weggewassen worden. Shampoo zonder sulfaten schuimt minder en daardoor lijkt het alsof je haar niet goed schoongemaakt wordt, maar dat is niet waar, het is gewoon wennen.

Shampoo zonder siliconen

Heb je last van zwaar, dof en moeilijk doorkambaar haar? Probeer dan eens een shampoo zonder siliconen. Siliconen laten bij elke wasbeurt een dun laagje achter op elke haar, wat kan resulteren in zware, doffe lokken omdat ze je haar afsluiten en je haar daardoor uitdroogt.

Shampoo zonder parabenen

Als je conserveringsmiddelen zoals parabenen lang en vaak gebruikt kun je een allergische reactie opbouwen. Heb je dus last van je hoofdhuid na het wassen van je haar? Dan kun je een shampoo zonder parabenen proberen om te kijken of het hierdoor over gaat.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.