Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Gezonde hoofdhuid essentieel voor mooi haar

Gezonde hoofdhuid

Mooie haren voelen lekker zacht aan en zijn stevig en elastisch. Daarnaast heeft het haar een gezonde glans. Het kapsel oogt vol en zit mooi in model. Dat wil iedereen wel! Maar hoe bereik je dit? Het is opmerkelijk dat veel mensen over het hoofd zien wat nu eigenlijk echt de belangrijkste voorwaarde is voor mooi haar: een gezonde hoofdhuid!

Artikel opslaan

Symptomen of oorzaak aanpakken bij haarproblemen?

Wanneer je hoofdhuid te vet is, wordt je haar vanzelf ook vet. Bij een te droge hoofdhuid ontstaan er juist schilfers die de haren ontsieren en wordt je haar droog en breekbaar. Mensen die last hebben van deze problemen gaan vaak op zoek naar verzorgingsproducten - zoals shampoos - tegen vet of droog haar. Hierdoor lijkt het alsof de oorzaak van de problemen bij het haar ligt, terwijl de hoofdhuid meestal de oorzaak is. Niet zo vreemd, want in de huid ligt de oorsprong van het haar. Veel te vaak wordt er dan ook aan symptoombestrijding gedaan in plaats van dat de oorzaak aangepakt wordt!

Hoofdhuid en haar in het kort

Een gezonde hoofdhuid is essentieel voor je haar. Haren zijn dood materiaal. De haarwortels daarentegen zijn ‘levend’ en hebben de juiste voedingsstoffen nodig. De haarwortel vormt de basis van het haar en loopt uit in de haarpapil. Als je weleens een haar met wortel en al hebt uitgetrokken, dan kun je de haarpapil zien; het is dat witte gedeelte aan het uiteinde. In de haarpapil zit een zenuw (daarom is het pijnlijk als je een haar uittrekt) en bloedvaatjes. De bloedvaatjes voeden het haar. De haarpapil zit in het haarzakje van de opperhuid. Hier bevindt zich ook een talgkliertje. De talg die hier wordt afgegeven zorgt voor een vettig laagje op de huid en haren. Dit laagje beschermt tegen uitdroging, maakt de huid waterafstotend en zorgt dat ziekteverwekkers worden afgeweerd. Kortom, een complex geheel dat goed moet functioneren om een mooie haardos te krijgen!

De juiste voeding als gezonde basis

Een gezonde hoofdhuid begint bij gezonde voeding en kan vervolgens ondersteund worden met de juiste verzorgingsproducten voor haar en huid. De volgende ingrediënten in voeding bevorderen de gezondheid van je haar en hoofdhuid:

Essentiële vetzuren
Zorg dat je gevarieerd eet met aandacht voor voldoende essentiële vetzuren. Vetzuren zitten o.a. in zaden, noten en vette vis. Ze zorgen ervoor dat de haarzakjes goed gevoed worden en dat het haar een mooie glans krijgt.

Eiwitten
Deze zijn essentieel voor de haargroei; ze dienen als bouwstof voor de haren.

Biotine
Dit wordt ook wel vitamine B8 of vitamine H genoemd. Het zorgt voor het vrijmaken van energie uit voeding en is belangrijk voor het vormen van vetzuren. Biotine helpt om de huid en het haar gezond te houden. Het komt voor in eieren, lever, melk, noten en pinda’s.

Selenium
Dit spoorelement heb je maar in hele kleine hoeveelheden nodig. Het is echter wel heel belangrijk voor sterke haren. Een tekort kan leiden tot futloos en breekbaar haar. Selenium komt o.a. voor in orgaanvlees, vis, schelpdieren en paranoten.

Zink
Dit spoorelement stimuleert de vernieuwing van cellen en weefsels. Het zorgt ervoor dat botten, huid en haar gezond blijven. Het voorkomt dof haar en een onregelmatige huid. Zink zit in vlees, kaas, granen, noten en schaal- en schelpdieren.

Haar- en huidverzorgingsproducten doen de rest!

Met de juiste voeding leg je de basis voor een gezonde hoofdhuid en mooie haren. Vervolgens helpen verzorgingsproducten als shampoo, conditioner, haarmaskers en haarolie om je haar in goede conditie te houden. Shampoos zorgen dat vuil en overtollig vet van je haren en hoofdhuid worden verwijderd, maar pas op dat ze niet de natuurlijke beschermlaag wegnemen.

Er bestaan ook speciale shampoos voor de gevoelige hoofdhuid. Deze shampoos bevatten vaak milde ingrediënten die de hoofdhuid niet irriteren. Vichy heeft bijvoorbeeld een ultra-kalmerende shampoo voor normaal/vet haar, droog haar en roos in hun Dercos technique-lijn. Deze shampoo kalmeert de gevoelige hoofdhuid en vermindert jeuk.   

Conditioners en haarmaskers leggen een beschermend laagje om je haar, waardoor invloeden van buitenaf het haar niet aantasten. Ze zorgen er zo ook voor dat het vochtgehalte in het haar op peil blijft. Haarolie kan de hoofdhuid beschermen en voeden en daarmee de gezondheid van het haar stimuleren. Welke producten het meest geschikt zijn voor jouw huid en haren hangt af van jouw type huid en haar. Vraag daarover advies op maat van een professionele kapper.

Producten voor een gezonde hoofdhuid

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.