mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
selenium etos eigen merk

Selenium

Selenium of seleen is betrokken bij veel verschillende lichaamsprocessen. Ondanks de belangrijke rol die dit mineraal vervult, doet de naam misschien niet direct een belletje rinkelen. Wat is selenium precies? Waar is het goed voor? En in welke voedingsmiddelen is het te vinden? Wij leggen het je graag uit!

Artikel opslaan

Wat is selenium?

Selenium, ook wel seleen genoemd, is een belangrijk mineraal dat je lichaam niet zelf kan aanmaken. Selenium bevindt zich in de lever, fungeert onder meer als antioxidant en beschermt je lichaam (rode bloedlichaampjes en cellen) tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Dit mineraal zorgt er bovendien voor dat bepaalde zware metalen die zich in voedsel kunnen bevinden, minder giftig worden. Je hebt maar een klein beetje selenium nodig om gezond te blijven. Van de selenium in voeding neemt je lichaam gemiddeld gezien ongeveer 70% op in je lichaam. Vooral paranoten zijn rijk aan selenium, maar je kunt dit mineraal ook vinden in andere dierlijke en plantaardige producten. Welke voedingsmiddelen dit onder andere zijn, bespreken we verder in het artikel.

Waar is selenium goed voor?

Selenium speelt een belangrijke rol bij verschillende lichaamsprocessen. Selenium:

  • draagt bij aan het behoud van normale nagels en normaal haar
  • ondersteunt het immuunsysteem
  • beschermt het lichaam tegen vrije radicalen
  • draagt bij aan een normale werking van de schildklier
  • draagt bij aan de productie van zaadcellen

Hoeveel selenium heb je per dag nodig?

De Referentie Inname (RI)* van selenium verschilt per leeftijdsgroep en per geslacht. Voor volwassen mannen is de RI vastgesteld op 60 microgram per dag. Voor volwassen vrouwen is dat 50 microgram per dag.

De tabel hieronder geeft de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium per leeftijdsgroep en per geslacht aan.

Leeftijd RI selenium in microgram (mcg)
Kinderen  
6-11 maanden 15 mcg
1-2 jaar 20 mcg
2-5 jaar 25 mcg
6-9 jaar 30 mcg
Mannen   
9-13 jaar 40 mcg
14 jaar en ouder 60 mcg
Vrouwen  
9-13 jaar 40 mcg
14 jaar en ouder 50 mcg
Zwangere vrouwen 60 mcg
Vrouwen die borstvoeding geven 60 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl

*Voor de wettelijke RI van selenium verwijzen we je naar www.ivg-info.nl.

Waar zit selenium in?

Selenium komt voor in vlees, vis, groenten, volkoren graanproducten, zuivel, zaden en noten. De hoeveelheid selenium in plantaardige voedingsmiddelen hangt af van de hoeveelheid selenium in de bodem. Hoe meer selenium in de bodem, hoe meer selenium wordt opgenomen door de planten. Omdat veevoer bijna altijd verrijkt is met selenium, komt selenium vaak voor in dierlijke voedingsmiddelen. 

In de tabel hieronder vind je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die selenium bevatten.

Voedingsmiddel Hoeveelheid selenium in microgram (mcg)
Mosselen (150 gram) 74 mcg
Handje paranoten (25 gram) 64 mcg
Scholfilet (120 gram) 58 mcg
Gekookt ei (50 gram) 10 mcg
Sneetje volkorenbrood (35 gram) 2 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl

Te veel selenium?

De aanvaardbare bovengrens van selenium verschilt per leeftijdsgroep. Voor volwassenen is de aanvaardbare bovengrens vastgesteld op 300 microgram per dag. Dat komt neer op zo'n drie kilo rijst. Om de bovengrens te overschrijden moet je dus flink je best doen. Het is dan ook vrijwel onmogelijk om via je voeding te veel selenium binnen te krijgen.

De tabel hieronder geeft de aanvaardbare bovengrens van selenium per leeftijdsgroep aan.

Leeftijd Aanvaardbare bovengrens in microgram (mcg)
1-3 jaar 60 mcg
4-6 jaar 90 mcg
7-10 jaar 130 mcg
11-14 jaar 200 mcg
15-17 jaar 250 mcg
18 jaar en ouder 300 mcg

Bron: www.voedingscentrum.nl

Wanneer heb je behoefte aan extra selenium?

Ben je vegetariër of veganist? Dan heb je mogelijk behoefte aan wat meer selenium. Denk je dat je behoefte hebt aan extra selenium? Raadpleeg dan eerst je huisarts.

Seleniumtekort

Als je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende selenium binnen. Vermoed je dat je toch een tekort hebt aan selenium? Raadpleeg dan je huisarts.

Wil je meer weten over vitamines en mineralen? Lees dan ook eens onze artikelen over vitamine Dvitamine E, magnesium of ijzer.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.