Selenium

Selenium of seleen is betrokken bij veel verschillende lichaamsprocessen. Ondanks de belangrijke rol die dit mineraal vervult, doet de naam misschien niet direct een belletje rinkelen. Wat is selenium precies? Waar is het goed voor? En in welke voedingsmiddelen is het te vinden? Wij leggen het je graag uit!

Wat is selenium?

Selenium is een belangrijk mineraal, dat onder andere functioneert als antioxidant. Het helpt je lichaam te beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf, ook wel vrije radicalen genoemd. Daarnaast speelt het onder andere een belangrijke rol bij de bescherming tegen hart- en vaatziekten. Selenium is een spoorelement, wat inhoudt dat je er slechts hele kleine hoeveelheden van nodig hebt om gezond te blijven.

Waar is selenium goed voor?

Hoewel je het slechts in kleine hoeveelheden nodig hebt, is selenium essentieel om je lichaam gezond te houden. Maar wat doet dit mineraal precies?

Selenium:

  • Beschermt je lichaamscellen tegen beschadiging dankzij de functie als antioxidant
  • Draagt bij aan een normale werking van het immuunsysteem en de schildklier
  • Helpt het lichaam beschermen tegen kanker
  • Ondersteunt hart en bloedvaten
  • Helpt bij de aanmaak van spermacellen
  • Is goed voor je haar en nagels

Daarnaast helpt selenium om zware metalen die je binnenkrijgt door verontreiniging in voedingsmiddelen, minder schadelijk te maken. Onder zware metalen vallen onder andere kwik, cadmium lood en tin. Deze metalen mogen volgens de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) in kleine hoeveelheden in voedsel aanwezig zijn.

Hoeveel selenium per dag?

De Referentie Inname (RI)* voor selenium is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 50 microgram per dag voor volwassen vrouwen en 60 microgram voor volwassen mannen. De selenium behoefte verschilt per levensfase. Zo hebben zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven een verhoogde behoefte. In onderstaande tabel zetten we de adviezen voor je op een rijtje:

Leeftijd RI selenium in mcg
Kinderen  
6-11 maanden 15
1-2 jaar 20
2-5 jaar 25
6-9 jaar 30
Mannen   
9-13 jaar 40
>14 jaar 60
Vrouwen  
9-13 jaar 40
>14 jaar 50
Zwangere vrouwen 60
Vrouwen die borstvoeding geven 60

*Voor de wettelijke Referentie Inname van selenium verwijzen we je naar www.supplementinfo.nl.

Vermoed je dat je een selenium tekort hebt?

Wanneer je vermoedt dat je onvoldoende selenium binnenkrijgt via je voeding, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Samen kunnen jullie een inschatting maken van jouw persoonlijke situatie.

Teveel selenium?

Een te hoge selenium inname uit voeding komt in Nederland niet vaak voor. Door overmatig gebruik van selenium supplementen kan wel een overschot ontstaan. De aanvaardbare bovengrens is door de Gezondheidsraad vastgesteld op 300 mcg per dag voor volwassenen en op 60 mcg voor kinderen van 1 tot 3 jaar. Vermoed je dat je teveel selenium hebt ingenomen? Raadpleeg dan je huisarts.

Wanneer behoefte aan extra selenium?

Per dag krijg je gemiddeld 50 mcg selenium binnen uit voedsel en drinken. Voor volwassen mannen ligt dit al onder de geadviseerde 60 mcg. Een te lage selenium inname komt in Nederland regelmatig voor bij zowel kinderen en volwassenen als ouderen. Omdat dit mineraal onder andere voorkomt in dierlijke producten, kunnen vegetariërs en veganisten een verhoogde behoefte hebben. Een selenium supplement kan voor veel mensen een goede aanvulling zijn op de dagelijkse voeding. Vermoed je dat jij een verhoogde behoefte hebt? Raadpleeg eerst je huisarts.

Waar zit selenium in?

Selenium krijg je binnen via je voeding. Je lichaam kan dit mineraal niet zelf aanmaken. Het is te vinden in vis, vlees, gevogelte, granen, groente, zaden en noten. De hoeveelheid selenium die in plantaardig voedsel terecht komt, is afhankelijk van de concentratie van het mineraal in de aardbodem. Hoe meer selenium in de bodem, hoe meer de planten kunnen opnemen. Doordat veevoer vrijwel altijd verrijkt wordt met selenium, vind je het ook in dierlijke producten. Hieronder vind je een aantal voedingsmiddelen die selenium bevatten:

Voedingsmiddel Hoeveelheid selenium in mcg
Mosselen (150 gram) 74
Paranoten (1 handje) 64
Scholfilet (120 gram) 58
Gekookt ei 10
Volkorenbrood (1 snee) 2

Selenium supplementen

Het kan raadzaam zijn om selenium supplementen te gebruiken als aanvulling op de dagelijkse voeding. Bij Etos vind je supplementen in verschillende inname vormen. Ook kun je kiezen voor immuunsysteem ondersteunende multivitamines waar selenium in zit. Probeer bijvoorbeeld Etos Selenium Met Vitamine A, C, E tabletten, waarmee je je immuunsysteem extra ondersteuning geeft. Liever vloeibare vitamines? Etos Multi Immuun bruistabletten met mandarijnsmaak zitten naast selenium en zink vol met vitamine A, B6, B12, C en D. Deze tabletten helpen het immuunsysteem te ondersteunen en vermoeidheid te verminderen.

Heb je nog meer vragen?

Wil je weten welk selenium supplement jij het beste kunt gebruiken? We adviseren je graag in de dichtstbijzijnde Etos winkel! Meer weten over mineralen en vitamines? Lees hier verder over vitamine Avitamine B6vitamine B12vitamine C en vitamine D!