Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
bed met lakens

Bedwantsen

Word jij na de eerste nacht in je hotel wakker met rode, jeukende bultjes op je lichaam? Of ruikt je slaapkamer na de aanschaf van dat tweedehands kastje opeens naar zoete amandel of koriander? Dan zou je wel eens last kunnen hebben van bedwantsen. Wil jij weten hoe je bedwantsen herkent, wat je moet doen bij een bedwantsenbeet en hoe je van deze beestjes afkomt? Lees dan verder.

Shop hier anti-insectproducten

Anti-insectproducten

Artikel opslaan

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen, ook wel bedluizen, bedbugs of wandluizen genoemd, zijn kleine insecten die vooral te vinden zijn in en rond het bed. Ze zijn ongeveer zes millimeter groot, hebben een plat en ovaal lijf en kunnen wit tot roodbruin van kleur zijn. De beestjes kunnen niet vliegen of springen, maar hebben wel zes pootjes waarmee ze snel kunnen lopen. Ze leven van bloed van mensen en huisdieren en zijn vooral ‘s nachts actief. Ze weten hun gastheer gemakkelijk te vinden, door af te komen op lichaamswarmte, lichaamsgeur en uitgeademde lucht.

Hoe kun je een bedwantsenbeet herkennen?

Als je wordt gebeten door een bedwants, merk je daar op het moment zelf niets van. Wel kun je door de beet last krijgen van rode, jeukende bultjes. De bultjes zijn soms moeilijk te onderscheiden van een muggenbult of vlooienbeet. De bultjes zitten vaak dicht op elkaar of op een rij en komen vooral voor in de nek, op de handen, op de armen en op de benen. Bij sommige mensen kan de beet een allergische reactie veroorzaken, waardoor ook op andere plekken op het lichaam rode, jeukende bultjes ontstaan.

Is een bedwantsenbeet gevaarlijk?

Bedwantsen kunnen, net als andere insecten, bacteriën en virussen met zich meedragen. Geen paniek: bedwantsen kunnen geen ziektes overdragen. Een bedwantsenbeet is dan ook niet gevaarlijk.

Wat te doen bij een bedwantsenbeet?

Als je bent gebeten door een bedwants, hoef je niets te doen. De rode bultjes gaan vanzelf weer weg. Probeer de bultjes niet open te krabben als je jeuk hebt. Hierdoor kunnen namelijk ontstekingen en littekens ontstaan. Blijf er daarom zoveel mogelijk van af. 

Waar kun je aan herkennen dat je bedwantsen hebt?

Vaak worden bedwantsen niet opgemerkt, omdat ze heel klein zijn en pas tevoorschijn komen als het donker is. Toch is het erg belangrijk om te weten of je deze beestjes in je huis hebt. Ze planten zich namelijk in een rap tempo voort. Dit zijn tekenen dat jij bedwantsen in huis hebt:

 • Je ziet bedwantsen lopen, bijvoorbeeld op je matras, tussen de naden van je matras, tussen de lattenbodem of in je nachtkastje.
 • Je ziet donkere vlekjes op je lakens of matras. Dit zijn de uitwerpselen van de bedwants.
 • Je ruikt een vreemde geur in je slaapkamer. Bedwantsen produceren namelijk een typische geur die lijkt op zoete amandel, koriander of vuile was.
 • Je ziet de larven of eitjes van de bedwants zitten, bijvoorbeeld in de naden van je matras of tussen de gaten en kieren van je bedframe.
 • Je vindt stukjes vervelde huid in je huis. Bedwantsen verliezen namelijk vijf keer hun huid, voordat ze volgroeid zijn.
 • Je hebt last van rode, jeukende bultjes op je lichaam.

Hoe kun je bedwantsen bestrijden?

Als je bedwantsen in huis hebt, lukt het vaak niet om deze zelf te bestrijden. Het is daarom aan te raden om contact op te nemen met een bedrijf dat gespecialiseerd is in het bestrijden van ongedierte. Dit bedrijf zal langskomen om de beestjes in je huis te behandelen met een bestrijdingsmiddel. Neem altijd de volgende maatregelen nadat de ongediertebestrijding langs is geweest:

 • Was je beddengoed op 60 graden of laat het stomen.
 • Lucht de kamer(s) gedurende twee uur na de behandeling, voordat je naar binnen gaat.
 • Maak de eerste week na behandeling de kamer(s) niet schoon en ga niet stofzuigen.

Vaak is een enkele behandeling van bedwantsen niet voldoende. De ongediertebestrijding zal in dat geval nog een keer langskomen.

Hoe kun je bedwantsen voorkomen?

Bedwantsen kunnen op verschillende manieren hun weg vinden naar jouw huis. Vaak worden ze meegenomen na een reis: bedwantsen komen namelijk relatief vaak voor in bedden en matrassen van hotels. Maar bedwantsen kunnen bijvoorbeeld ook op tweedehands meubels en tweedehands kledingstukken zitten.

Bedwantsen op reis

Wil jij voorkomen dat je bedwantsen van je hotelkamer mee naar huis neemt? Neem dan de volgende maatregelen als je op reis bent:

 • Controleer het bed en matras bij binnenkomst op kleine donkere vlekjes. Kijk ook in de gaten en kieren van het bedframe en de naden van het matras. Wees extra alert bij rood beddengoed. Sommige hotels kiezen namelijk voor rood beddengoed om bloedvlekjes (die ontstaan na een beet) te verdoezelen.
 • Controleer de hotelkamer op de geur van bedwantsen.
 • Zet je bagage in de hotelkamer niet op de grond of onder je bed, maar op een hoge plek. Zo voorkom je dat bedwantsen in je spullen kunnen kruipen.
 • Klop je spullen buiten de hotelkamer goed uit voordat je je koffer of reistas weer inpakt.
 • Klop je spullen uit voordat je je bagage bij thuiskomst mee naar binnen neemt.

Bedwantsen in tweedehands kleding of meubels

Koop je graag tweedehands kleding of meubels? Goed bezig, maar controleer deze altijd eerst op bedwantsen, voordat je ze in huis haalt.

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.