Cyber Monday bij Etos!

Ontdek deals
mug

Muggen

Ben jij zo’n pechvogel die elke zomer helemaal lek geprikt wordt door muggen? Een muggenbult kan vreselijk jeuken. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over muggen én belangrijker nog: hoe je muggen op afstand houdt, zodat je niet gestoken wordt. Toch gestoken? Geen zorgen. Wij vertellen je wat je kunt doen tegen die vervelende jeuk.

Shop hier anti-insectproducten

Anti-insectproducten

Artikel opslaan

Waarom jeukt een muggenbult?

Als je wordt gestoken door een mug, dan spuit het beestje een kleine hoeveelheid speeksel in je lijf. Dit voorkomt dat je bloed direct stolt waardoor de mug wat van je bloed kan opzuigen. Je afweersysteem krijgt vervolgens een signaal dat een onbekende stof je lichaam probeert binnen te dringen. Je lichaam reageert hierop door een antistof aan te maken: histamine. Histamine zorgt ervoor dat er op de plek waar je gestoken bent een muggenbult ontstaat. Een muggenbult gaat vaak gepaard met jeuk, zwelling en roodheid.

Waarom steken muggen?

Muggen steken omdat ze bloed nodig hebben om gezonde eitjes te leggen. Alleen vrouwtjesmuggen steken en hebben een duidelijke voorkeur. Of je veel gestoken wordt is voor het grootste deel genetisch bepaald, maar wordt ook bepaald door een aantal andere factoren:

  • Zo hebben muggen een voorkeur voor zwangere vrouwen. 
  • Ook mensen die veel kooldioxide afscheiden worden eerder gestoken. Je scheidt veel kooldioxide af wanneer je actief bent. Ook grote lichamen scheiden veel kooldioxide af, daarom worden volwassenen vaker gestoken dan kinderen. 
  • De hoeveelheid melkzuur in je zweet vinden muggen heel aantrekkelijk. Wanneer zweet op je lichaam hebt word je dus sneller gestoken. 

Hoe houd je muggen op afstand?

Voorkomen is natuurlijk altijd beter dan genezen. Zó houd je muggen op afstand en voorkom je dat je gestoken wordt:

  • Plaats horren voor ramen en deuren. Zo houd je muggen buiten de deur.
  • Verwijder stilstaand water in bijvoorbeeld emmers, plantenbakken en kinderbadjes. Zo voorkom je dat vrouwtjesmuggen daar hun eitjes kunnen leggen. Hoe minder eitjes, hoe minder muggen.
  • Draag kleding met lange pijpen en lange mouwen als je erop uit gaat. Dan ben je een moeilijker doelwit, omdat je huid dan lastiger te bereiken is. 
  • Span een klamboe om je bed heen. Zo voorkom je dat je ‘s nachts door muggen uit je slaap wordt gehouden.
  • Plaats een ventilator in je slaapkamer. Een ventilator geeft niet alleen verkoeling, maar houdt ook muggen op afstand. Muggen hebben namelijk een hekel aan tocht.
  • Gebruik deet om muggen op afstand te houden. Muggen kunnen deet niet verdragen, omdat het één van hun antenne-sensoren op een nare manier prikkelt. Probeer bijvoorbeeld de Etos Deet 40% Anti-Insect Spray. Deze spray beschermt je tot wel acht uur lang tegen muggen en andere insecten. Let wel op: Gebruik je deet op vakantie en wil je je ook insmeren met zonnebrand? Zorg er dan voor dat je eerst zonnebrand smeert en daarna pas deet gebruikt.

Pas op: deet is niet geschikt voor baby’s en kinderen. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft mag je geen deet gebruiken. Gebruik dan bijvoorbeeld de Etos Anti Muggen & Teken Spray met citriodiol. Dit is een natuurlijk middel dat vier tot zes uur bescherming biedt tegen muggen en andere insecten. 

Wat helpt tegen een muggenbeet?

Ben je alsnog gestoken? Een muggenbeet kan ontzettend jeuken. Zó kom je van die vervelende jeuk af:

  • Niet krabben! Dit maakt de jeuk alleen maar erger en de muggenbult alleen maar groter.
  • Koel de muggenbult met een koud voorwerp. Zo onderdruk je de jeuk én verminder je de zwelling.
  • Gebruik een middel dat speciaal is ontwikkeld om de jeuk te verminderen. Probeer bijvoorbeeld de Etos Na De Beet Verzachting Pen met glycerine. Glycerine kalmeert de huid en vermindert de jeuk bij een muggenbeet. Handig: deze pen kun je ook gebruiken bij andere insectenbeten.

Kun je allergisch zijn voor muggen?

Ja, je kunt allergisch zijn voor muggen. Elk lichaam reageert anders op een muggenbeet. Normale symptomen bij een muggenbeet zijn jeuk, zwelling en roodheid. Zodra je gaat krabben, wordt de jeuk erger en de muggenbult groter. Als je allergisch bent voor muggen, dan zijn de klachten bij een muggenbeet heviger dan normaal. Die klachten ontstaan doordat je lijf nadat het gestoken is grotere hoeveelheden histamine dan normaal aanmaakt. Zó herken je een allergische reactie bij een muggenbeet:

  • De muggenbult is buitengewoon groot. Er kan een soort ‘plakkaat’ ontstaan dat zich over een volledig lichaamsdeel kan uitstrekken, waardoor het lichaamsdeel kan opzwellen.
  • Als je op de muggenbult drukt, verkleurt de bult witgeel. Dit komt door vocht dat zich onderhuids ophoopt.
  • De jeuk en de zwelling houden langer aan dan normaal. Normaal gesproken verdwijnt dit na een aantal dagen.
  • Rond de muggenbult kunnen blaasjes ontstaan. Krab de blaasjes niet open. Anders kunnen er infecties ontstaan. eem

Ervaar je één of meer van deze klachten? Of vermoed je dat je allergisch bent voor muggen? Raadpleeg dan je huisarts. Je huisarts kan je adviseren een middel met antihistamine te gebruiken zoals Azaron Crème. Deze crème remt de werking van histamine, zodat de klachten minder worden. Let op: dit is een geneesmiddel. Gebruik dit middel alleen als je goed geïnformeerd bent. Lees voor gebruik altijd de bijsluiter.

Meer weten over vervelende beestjes? Lees ook over luizenmuggen, teken en wespen.

Bekijk hier ons assortiment aan anti-insectproducten. Heb je een vraag over een anti-insectproduct? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.