
Insecten
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Jaarlijks worden in Nederland ongeveer een miljoen mensen door een teek gebeten. Een tekenbeet is meestal onschuldig, maar in een aantal gevallen kan een teek de ziekte van Lyme overdragen. Dat kan nare gevolgen hebben. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over teken en hoe je een tekenbeet kunt voorkomen. Toch gebeten? Geen zorgen. In dit artikel lees je ook hoe je een teek verwijdert en wanneer je je huisarts moet raadplegen.
Een teek is een klein, bruinzwart insect van één tot drie millimeter groot en heeft (net als een spin) acht pootjes. Teken leven vooral in struiken en hoge grassen en worden actief zodra de temperatuur de acht graden aantikt. Daarnaast houden teken van een vochtige omgeving en kom je ze vooral tegen in de maanden maart t/m oktober. Deze bloeddorstige beestjes voeden zich met bloed van mensen en dieren. Een volgezogen teek kan tot wel honderd keer zijn eigen gewicht aan bloed dragen. Teken kruipen en kunnen (gelukkig) niet vliegen of springen.
Teken zitten graag op warme plekken. Controleer daarom na een wandeling je oksels, liezen of knieholtes. Bij kinderen kan de teek ook op het hoofd, achter de haargrens of de oren terecht komen.
Als je bent gebeten door een teek, zie je in eerste instantie alleen een zwart puntje op je huid. Daarom wordt een tekenbeet vaak over het hoofd gezien. Bovendien is een tekenbeet vaak pijnloos. Als de teek zich volzuigt met bloed, zwelt de teek langzaam op tot een bruinzwart of grijs bolletje ter grootte van een erwt. Na een aantal dagen laat de teek vanzelf los. Binnen drie dagen nadat je bent gebeten, ontstaat op de plek van de beet een rood vlekje. Dit plekje wordt meestal niet groter dan één tot twee centimeter en verdwijnt binnen een week. Wordt het vlekje groter? Raadpleeg dan je huisarts.
Nee, een tekenbeet jeukt meestal niet. Ben je gebeten door een teek en heb je last van jeuk op de plek waar je bent gebeten? Raadpleeg dan je huisarts.
Ben je gebeten door een teek? Dan is het belangrijk dat je de teek zo snel mogelijk verwijdert. Zo verklein je de kans dat de teek mogelijke ziekteverwekkers overdraagt. Een teek verwijderen doe je zó:
1. Grijp met een tekentang of een pincet de teek zo dicht mogelijk tegen de huid. Let op: probeer de teek niet te verwijderen met hitte, alcohol, zeep of andere middelen. Dit kan de kans op een mogelijke besmetting vergroten.
2. Trek de teek vervolgens voorzichtig loodrecht (zónder te draaien) uit de huid.
3. Maak de wond schoon met ontsmettingsalcohol of jodium.
4. Noteer de datum en de plek van de tekenbeet en maak een foto van de beet.
Bij het verwijderen kan de kop van de teek afbreken en achterblijven in de huid. Dit is niet erg. De kop komt er namelijk vanzelf weer uit. Een teek die niet volledig volgezogen is kan met plakband of kleefpleisters verwijderd worden. Houd de eerste drie maanden nadat je bent gebeten goed in de gaten of er rond de plek van de tekenbeet een rode of blauwrode vlek of kring ontstaat. Raadpleeg je huisarts als je rond de plek waar je bent gebeten of op een andere plek op je lichaam zo’n vlek of kring ontdekt.
Lukt het niet om de teek te verwijderen? Neem dan dezelfde dag nog contact op met je huisarts of de huisartsenpost.
In Nederland is gemiddeld één op de vijf teken besmet met de borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. Een tekenbeet kan dan ook gevaarlijk zijn. Raadpleeg je huisarts in de volgende gevallen:
Omdat teken besmet kunnen zijn met ziekteverwekkers, is voorkomen beter dan genezen. Ga je de natuur in? Neem dan de volgende maatregelen om een tekenbeet te voorkomen:
Pas op : deet is niet geschikt voor baby’s en kinderen. Ook als je zwanger bent of borstvoeding geeft mag je geen deet gebruiken. Gebruik dan bijvoorbeeld de Etos Anti Muggen & Teken Spray met citriodiol. Dit is een natuurlijk middel dat vier tot zes uur bescherming biedt tegen teken en muggen.
Wil je meer weten over insecten? Lees ook over luizen, muggen, en wespen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.