mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
teek op een groen blaadje

Ziekte van Lyme

Gebeten door een teek? Elk jaar krijgen zo’n 27.000 mensen de ziekte van Lyme na een tekenbeet. De ziekte van Lyme is moeilijk te herkennen, omdat het verloop vaak grillig is en de klachten per patiënt verschillen. Daarom vertellen wij je alles over de symptomen van de ziekte van Lyme en wanneer het verstandig is om je huisarts te raadplegen.

Shop hier onze anti-insect producten

Artikel opslaan

Wat is de ziekte van Lyme?

In Nederland is ongeveer één op de vijf teken besmet met de Borrelia bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt. De ziekte van Lyme (ook wel Borreliose) is een infectieziekte die je kan oplopen als je bent gebeten door een besmette teek. De kans dat je na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt is ongeveer twee à drie procent.

Wat zijn de symptomen van de ziekte van Lyme?

De ziekte van Lyme is moeilijk te herkennen. Een tekenbeet kun je makkelijk over het hoofd zien. Daarom wordt bij vage klachten niet altijd meteen aan de ziekte van Lyme gedacht. Daarnaast verschillen de aard en de ernst van de ziekte van Lyme symptomen per patiënt. Bovendien ontstaan de ziekteverschijnselen pas na verloop van tijd en niet allemaal tegelijkertijd. De symptomen van de ziekte van Lyme kun je in drie stadia verdelen.

Stadium 1: hoe ziet de tekenbeet eruit

Het eerste en meest kenmerkende verschijnsel van de ziekte van Lyme is groter wordende rode of blauwrode verkleuring van de huid rond de tekenbeet of op een andere plek op het lichaam. De verkleuring ontstaat binnen enkele dagen tot drie maanden na de tekenbeet en kan eruitzien als een ring of als een egaal gekleurde vlek. De verkleuring is meestal pijnloos en jeukt gewoonlijk niet. In de meeste gevallen wijst zo’n verkleuring op de ziekte van Lyme, maar dit is niet altijd zo. In dit stadium kun je je ook grieperig voelen. Denk hierbij aan klachten als koorts, hoofdpijn, spierpijn, gewrichtspijn en vermoeidheid. De verkleuringen die ontstaan na een tekenbeet kunnen heel erg variëren en worden niet altijd herkend. Twijfel je, neem dan altijd contact op met je huisarts.

Ben je gebeten door een teek en ervaar je één of meer van de hiervoor genoemde klachten? Raadpleeg dan je huisarts.

Stadium 2: andere ziekte van Lyme symptomen

In het tweede stadium van de ziekte van Lyme kan de bacterie je zenuwstelsel, je gewrichten en je hart aantasten. Dit kan zich uiten in de volgende klachten:

  • Krachtverlies of een doof en tintelend gevoel in armen, benen of romp
  • Hevige pijn in armen, benen of romp
  • Gezichtsverlamming of pijn en verkramping in het gezicht
  • Plotseling dubbelzien of één oog niet meer kunnen openen
  • Oogontsteking
  • Oorsuizen of plotselinge (eenzijdige) doofheid
  • Urine niet kunnen ophouden of moeilijk kunnen plassen
  • Zwelling of pijn aan één of meerdere gewrichten en gewrichtsontstekingen
  • Duizeligheid, hartkloppingen, benauwdheid, flauwvallen en pijn op de borst
  • Hartritmestoornissen

Ben je gebeten door een teek en ervaar je één of meer van de hiervoor genoemde klachten? Raadpleeg dan je huisarts.

Stadium 3: langdurige klachten

Van de 27.000 mensen die jaarlijks de ziekte van Lyme krijgen, houden ongeveer 1000 tot 2500 mensen last van langdurige klachten, zoals chronische vermoeidheid en aanhoudende griepachtige verschijnselen. Bij een ziekteduur van méér dan een jaar spreken we van een chronische ziekte van Lyme. De ziekte van Lyme wordt vastgesteld door een arts met een antistoffen test. Er bestaan verschillende varianten maar de verzamelnaam voor dit soort testen is de ELISA-test of Western Blot-test. Deze bloedtesten kunnen aantonen of je lichaam antistoffen heeft aangemaakt tegen de Borrelia bacterie. Het heeft pas zin om deze test 3 tot 6 weken na de tekenbeet te doen, omdat je lichaam voor die tijd nog niet genoeg antistoffen aangemaakt heeft.

Hoe ontstaat de ziekte van Lyme?

In zijn leven maakt een teek een aantal ontwikkelingsfasen door. Voor het overgaan van de ene fase in de volgende heeft de teek bloed nodig. Vanuit zijn verblijfplaats springt hij op een geschikte voorbijganger. Dit kunnen mensen en dieren zijn. Met zijn mondhoeken bijt hij zich vast in de huid en laat pas los wanneer hij voldoende bloed heeft gezogen.

Sommige teken zijn geïnfecteerd met de bacterie Borrelia. Terwijl de teek zich volzuigt met bloed, kan de bacterie worden overgedragen. Om de ziekte te kunnen overbrengen, is meestal ongeveer een dag nodig. Wanneer een teek ernstig is geïnfecteerd of wanneer je de teek op een verkeerde manier verwijdert, kan de overdracht versneld worden.

Ben je gebeten door een teek en ervaar je één of meer van de hiervoor genoemde klachten? Raadpleeg dan je huisarts.

Hoe wordt de ziekte van Lyme behandeld?

De ziekte van Lyme kan behandeld worden met antibiotica. Antibiotica kun je enkel op recept van je huisarts krijgen. Hoe eerder de diagnose wordt vastgesteld, hoe beter de antibiotica aanslaat. Ben je gebeten door een teek? Dan is het belangrijk om de teek zo snel mogelijk te verwijderen met een tekentang. Zo verklein je de kans op een mogelijke besmetting. In ons artikel over teken lees je hoe je een teek verwijdert.

Is de ziekte van Lyme dodelijk?

De ziekte van Lyme is op zichzelf niet dodelijk, maar klachten die gepaard gaan met de ziekte kunnen in zeldzame gevallen wel dodelijk zijn. 

Is de ziekte van Lyme besmettelijk?

Anders dan bijvoorbeeld een verkoudheid is de ziekte van Lyme niet besmettelijk. De ziekte kan wél worden overgedragen van moeder op kind als de moeder geïnfecteerd is met de Borrelia bacterie. Niet bekend is of de ziekte van Lyme overdraagbaar is door het geven van borstvoeding of via seksueel contact, maar dit is ook niet uitgesloten.

Voorkomen is altijd beter dan genezen. Bescherm jezelf daarom goed tegen teken. Bekijk hier ons assortiment aan anti-insectproducten.

Tips om de kans op ze ziekte van Lyme te verkleinen

  • Vermijd tekenbeten en verwijder ze snel en op de juiste manier
  • Wees alert op verschijnselen van de ziekte door je huid goed in de gaten te houden
  • Neem contact op met je huisarts als je andere verschijnselen hebt die op de ziekte van Lyme kunnen wijzen of je je er zorgen over maakt

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.