Genitale wratten
Er zijn veel verschillende soorten soa’s die je kunt oplopen. Zo kun je ook last hebben van genitale wratjes. Deze kun je krijgen via seksueel contact. Wat genitale wratten zijn, hoe je ze herkent en wat kun je er tegen doen, lees je hier.
Wat zijn genitale wratten?
Genitale wratten zijn wratten die zich bevinden op de huid en slijmvliezen van de anus en/of het geslachtsorgaan. Het wordt overgebracht via seksueel contact en valt dus onder de soa's. Genitale wratten komen vaak voor. Deze soa komt bij mannen en vrouwen even vaak voor en wordt het vaakst gezien bij mensen tussen de twintig en dertig jaar.
Wat zijn de symptomen van genitale wratten?
Genitale wratten hebben een rozerode tot bruine kleur. En wordt ook wel eens vergeleken met het uiterlijk van een bloemkool. De wratten zijn 1 tot 5 mm groot. Bij een vrouw zitten de wratten meestal op de schaamlippen, in de vagina of op de baarmoedermond. Bij de man op de voorhuid, de eikel, het eikelriempje, de penisschacht of de balzak. Klachten die genitale wratten kunnen geven zijn:
- Pijn
- Jeuk
- Branderigheid bij ontlasting of tijdens de seks
Hoe ontstaan genitale wratten?
Genitale wratten worden door seksueel contact overgedragen en behoren dus tot de soa’s. De wratten worden veroorzaakt door een virus, het zogenaamde humane papillomavirus.
Het virus komt naar binnen via kleine wondjes die tijdens de seks kunnen ontstaan. De plekken waar de meeste wondjes ontstaan zijn ook de plekken waar genitale wratten voorkomen: bij de vrouw de ingang van de vagina, aan de kant van de anus en bij de man op het eikelriempje.
De besmettelijkheid is ongeveer zestig procent en wordt minder naarmate de wratten ouder zijn (een jaar). De tijd tussen de besmetting en het krijgen van de wratten, de zogenaamde incubatietijd, is gemiddeld drie maanden.
Sommige ondersoorten van het humane papillomavirus kunnen een relatie hebben met het op latere leeftijd krijgen van baarmoederhalskanker. Dit komt niet vaak voor en wordt gecontroleerd via het zogenaamde bevolkingsonderzoek: elke vrouw tussen de dertig en zestig jaar krijgt om de vijf jaar een oproep voor een uitstrijkje bij de huisarts.
Hoe ernstig zijn genitale wratten?
Deze soa is vrij onschuldig en geneest meestal vanzelf, de meeste mensen genezen binnen zes maanden tot twee jaar. Als je de plekjes lelijk of onprettig vindt, dan is een behandeling mogelijk. Na een succesvolle behandeling van de wratten kan het virus toch achterblijven in het lichaam. Dan is het dus mogelijk dat de plekjes daardoor ooit terugkomen. Aangezien genitale wratten seksueel overdraagbaar zijn, is het belangrijk om je sekspartner(s) in te lichten.
Wanneer naar de huisarts met genitale wratten?
Als u de plekjes lelijk of onprettig vindt, dan is kun je de huisarts te raadplegen. De artst stelt je dan een aantal vragen, onder andere over je seksleven. Ook worden de plekjes bekeken. Het kan zo zijn dat de huisarts het gehele gebied van de anus en het geslachtsdeel wilt bekijken, om te zien of er nog meer wratjes aanwezig zijn.
Wanneer er klachten in de schede zijn dan wordt er meestal een gynaecologisch onderzoek gedaan, dit wordt gedaan met een speculum (eendebek). Afhankelijk van je klachten en hoe seksueel actief je bent, kan de huisarts beslissen om verder onderzoek te verrichten naar andere soa’s. Mocht je dus last hebben van genitale wratten, dan zijn er verschillende behandelingsmogelijkheden mogelijk:
- Aanstippen met een etsende vloeistof
- Weghalen met een snijbrandertje
- Aanstippen met stikstof (bevriezen)
- Een crème of vloeistof aanbrengen
Behandeling door de huisarts is in de meeste gevallen succesvol. Je wordt doorverwezen naar een specialist als: één of meer behandeling niet werkt of als de grootte of de locatie van de aandoening zodanig is dat specialistisch ingrijpen noodzakelijk is. Specialistische behandelingen kunnen zijn:
- Chirurgisch ingrijpen
- Laserbehandeling
- Behandeling met een geneesmiddel tegen virussen
Wat kun je doen aan genitale wratten?
Er is, zonder een bezoekje aan de huisarts, niets wat je zelf kunt doen om de plekjes te verwijderen. Daarnaast is het belangrijk om er zo min mogelijk aan te zitten met je handen, dit is om hygiënische reden en om de kans op besmetting te voorkomen. Gebruik tijdens de seks altijd condooms. Condooms beperken de kans op het krijgen van genitale wratten, maar let op dit geeft geen garantie.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan