mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
chlamydia, chlamydia symptomen

Chlamydia

70% van de vrouwen weet niet dat ze chlamydia heeft. Weet jij dat de symptomen zijn? In dit artikel vertellen we je hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Wat is chlamydia?

Chlamydia is een bacterie die zich met name hecht aan de baarmoederhals en in de plasbuis van de penis. Deze aandoening is de meest voorkomende geslachtsziekte in de westerse wereld. Het aantal chlamydiainfecties in Nederland wordt geschat op enkele tienduizenden per jaar. De besmettingskans bij eenmalig onbeschermd seksueel contact is 70%.

De incubatietijd van chlamydia is één dag tot vijf weken. Als chlamydia niet opgemerkt of behandeld wordt, ben je meer vatbaar om andere seksueel overdraagbare aandoeningen op te lopen en zeker als je meerdere sekspartners hebt. Er wordt dus aangeraden om altijd een condoom te gebruiken.

Wat zijn de symptomen van chlamydia?

Vrouwen en mannen hebben verschillende symptomen wanneer ze chlamydia hebben. Zeventig procent van de vrouwen weet meestal niet dat ze chlamydia heeft. Bij ongeveer vijftig procent van de mannen treden chlamydia symptomen op.

Veel voorkomende symptomen bij vrouwen

  • Een branderig gevoel bij het plassen
  • Pijn bij het vrijen
  • Pijn in je onderbuik
  • Veel afscheiding
  • Bloedverlies tussen twee menstruaties in of abnormaal bloedverlies

Veel voorkomende chlamydia symptomen bij mannen

  • Een branderig gevoel bij het plassen
  • Witte, doorzichtige of waterige afscheiding van de penis
  • Zwellingen en pijn in de teelballen

Hoe ontstaat chlamydia?

Chlamydia wordt door onbeschermd seksueel contact overgedragen. De belangrijkste risicofactoren voor chlamydia infecties zijn:

  • Jonge leeftijd
  • Seksuele activiteit
  • Geen condoomgebruik als anticonceptie

Is chlamydia ernstig?

Bij vrouwen kan een chlamydia infectie opstijgen vanuit de baarmoederhals naar het slijmvlies in de baarmoeder. Vanaf hier kan de infectie weer opstijgen naar de eileiders en daar een eileiderontsteking veroorzaken. Dit kan leiden tot onvruchtbaarheid. Chlamydia kan ook een ontsteking veroorzaken in de buikholte. Daarbij kan de leverkapsel aangedaan zijn wat leidt tot pijnklachten in de bovenbuik. Chlamydia kan worden overgedragen op de baby tijdens de bevalling wanneer de moeder draagster is van een chlamydia infectie. Dit kan leiden tot oogvliesontsteking en longontsteking bij pasgeboren baby's.

Bij mannen kan een onbehandelde chlamydia infectie leiden tot bijbalontsteking en onvruchtbaarheid. Onvruchtbaarheid als gevolg van chlamydia komt bij mannen zelden voor. Chlamydia leidt niet tot acute prostaatontstekingen. Er zijn wel gevallen bekend waarbij er een chronische prostaatontsteking is ontstaan na een chlamydia infectie. Dit is wel heel zeldzaam.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als vrouw zijnde moet je contact opnemen met je huisarts als er sprake is van abnormale vaginale afscheiding of bloedverlies na seksueel contact. Ook als je geen klachten hebt, maar denkt mogelijk besmet te zijn via onbeschermd seksueel contact, is het verstandig contact op te nemen met je huisarts. Besmetting met chlamydia geeft immers vaak geen klachten.

Als man zijnde moet je contact opnemen met je huisarts als je pijn hebt bij het plassen, niet volledig kunnen uitplassen en wanneer er afscheiding uit de plasbuis komt. Ook als je geen klachten hebt, maar denkt besmet te kunnen zijn door onbeschermd seksueel contact is het verstandig contact op te nemen met je huisarts.

Wat kun je er zelf aan doen?

Chlamydia kan worden voorkomen door veilig te vrijen. Het goed gebruiken van condooms vermindert de kans op besmetting aanzienlijk. Chlamydia gaat meestal niet vanzelf over. Het is raadzaam bij klachten contact met je huisarts op te nemen, maar ook wanneer de kans aanwezig is dat je door onveilig vrijen een infectie hebt opgelopen.

Als je meer wilt weten over soa's of veilig vrijen kun je informatie opvragen bij:

  • Je huisarts of de doktersassistente
  • De GGD, afdeling infectieziekten

Als je denk chlamydia te hebben dan kan je een test laten doen bij de huisarts, GGD of een soa-polikliniek. Als je liever thuis een test doet dan kan je een soa-thuistest van Homed-IQ kopen bij de Etos.

Is chlamydia besmettelijk?

Een soa is besmettelijk voor anderen ook als je geen klachten hebt, of de klachten zo vaag zijn dat je er geen last van hebt. Deze besmettelijkheid duurt vanaf het moment dat je hem oploopt totdat de behandeling is afgerond. Het is daarom belangrijk dat je je partner(s) met wie je seksueel contact gehad hebt waarschuwt, aangezien zij de soa ook kunnen hebben ondanks dat ze misschien nog geen klachten hebben. Bovendien kunnen zij de soa ongemerkt doorgeven. Door het waarschuwen van je partner(s) voorkom je dat de soa verder wordt verspreid of dat deze voor anderen ernstige gevolgen krijgt.

Als je het moeilijk vindt om zelf aan je seksuele partner(s) te vertellen dat je een soa hebt, kun je contact opnemen met de sociaalverpleegkundige soa/AIDS van de GGD. Zij kunnen anoniem je partner(s) waarschuwen als je daar toestemming voor geeft.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.