Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw in bikini voor een waterval

Vrouwelijk orgasme

Een orgasme is vaak een overweldigend gevoel van ontlading. Juist vrouwen kunnen erg intense orgasmes beleven. Hoe werkt een orgasme in je hersenen? Bestaat er een vaginaal orgasme? En wat als je moeilijk klaarkomt? Wij geven antwoord op je vragen.

Wat is een orgasme?

Een orgasme, climax of klaarkomen is een hoogtepunt en gevoel van ontlading dat je ervaart als je seksueel gestimuleerd wordt. Je kunt dan even helemaal van de wereld zijn door het heerlijke gevoel. Vrouwen komen vooral klaar door stimulatie van de clitoris; slechts een minderheid van de vrouwen kan klaarkomen door penetratie van de penis in de vagina.

Alle remmen lijken los te gaan als je een orgasme beleeft. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de bloedtoevoer van de prefrontale hersenkwab afneemt tijdens het vrouwelijk orgasme. Dit hersengebied ontvangt informatie uit alle andere delen van het brein en is verantwoordelijk voor plannen, sociaal gedrag en beheersing. Dit verklaart het loslaten van alle remmingen. Bij de kleine hersenen neemt de bloedtoevoer juist toe. Zij spelen een rol bij de coördinatie en controle van bewegingen. Hun vergrote doorbloeding kan de spiersamentrekkingen, die typerend zijn voor het orgasme, verklaren.

Het clitoraal orgasme

Het is al langer bekend dat stimulatie van de clitoris bij veel vrouwen essentieel is voor het bereiken van een orgasme. De clitoris is te vinden in de bovenste hoek van de vagina, waar de binnenste schaamlippen samenkomen. Hij wordt deels bedekt door een kleine huidplooi, maar hij wordt zichtbaarder na stimulering. Dan zwelt hij ook op. Maar wist je dat de clitoris een veel groter orgaan is dan wat je aan de buitenkant kunt zien? Het is een zwellichaam, net als de penis, dat inwendig diep doorloopt in een vorkachtige vertakking die de vagina aan twee kanten omsluit.

Door het stimuleren van de clitoris wordt de vagina meer doorbloed en vochtiger. Ook wordt hij steeds gevoeliger. Bij een clitoraal orgasme kun je ook samentrekkingen in de vaginawand ervaren.

Bestaat het vaginale orgasme?

Omdat de clitoris ook de zijkanten van de vagina omsluit, is het zogenaamde ‘vaginale orgasme’ eigenlijk gewoon een clitoraal orgasme. De zenuwuiteinden in de vaginawand zelf en de uitlopers van de clitoris zorgen ervoor dat je kunt klaarkomen door vaginale bevrediging, zoals met een penis, dildo of met vingers. Vaginale bevrediging helpt daardoor ook om klaar te komen als je bijvoorbeeld gebeft of gevingerd wordt.

Het G-spot orgasme

Een klein percentage vrouwen kan een orgasme krijgen via stimulering van de gevoelige G-spot. Omdat de G-spot de achterkant van de clitoris lijkt te zijn, ervaar je in feite ook een clitoraal orgasme. Lees daar meer over in ons artikel over de G-spot!

Vrouwelijke ejaculatie: squirten

Ook vrouwen kunnen ejaculeren. Dat wordt ook wel squirten genoemd. De ejaculatie wordt bereikt door stimulatie van de G-spot. Het vocht dat naar buiten spuit is helder, kleurloos en geurloos. Als er een forse hoeveelheid gesquirt wordt, is de kans groot dat het merendeels urine is.

Meerdere orgasmes

Een orgasme herken je door een duidelijke climax, met daarna een weldadig ontspannen gevoel. Er zijn ook vrouwen die een reeks van orgasmes voelen. Dit gevoel kun je stimuleren door je PC-spier in het kleine bekken te trainen. Deze vaginale spier loopt vanaf de anus, onder het bekken door, tot aan de clitoris. Gewoonlijk gebruik je deze spier bij het ophouden van urine en ontlasting. Door het oefenen met je bekkenbodemspieren kun je orgasmes leren te controleren en de gevoeligheid voor G-spot stimulering vergroten. Span de spieren aan terwijl je inademt, houd ze een seconde vast en ontspan ze weer wanneer je uitademt.

Shop nu

Waarom kom je lastig of niet klaar?

Het kan zijn dat je moeite hebt met klaarkomen. Dat is natuurlijk jammer, want jij verdient ook gewoon seksueel genot! Er kunnen verschillende redenen zijn waarom je moeilijk of niet kunt klaarkomen.

Je kent je eigen lichaam niet goed

Vaak is het niet een kwestie van onwil, maar eerder van onwetendheid. Misschien ken jij je eigen lichaam helemaal niet zo goed. Meisjes leren hun geslachtsdeel als kind namelijk veel minder goed kennen dan jongens: de vagina is veel moeilijker zichtbaar en je bent er niet mee bezig als je moet plassen. Daardoor raken meisjes vaak pas vertrouwd met hun vagina als ze seksueel gaan experimenteren.

Ook seksuele voorlichting is vaak gebrekkig. Dat gaat vaak alleen over de ontwikkeling van geslachtsdelen in de puberteit, penetratieve seks en (het voorkomen van) zwangerschap. Zo leren meisjes en jongens allebei niets over hoe vrouwen kunnen klaarkomen.

Als dit het probleem lijkt te zijn, is het belangrijk om jezelf te leren kennen en te experimenteren. Masturbatie staat hier centraal. Als je niet weet hoe je eigen lichaam werkt, kun je ook niet van je partner verwachten dat hij het weet. De volgende stap is dan ook dat je jouw seksuele voorkeuren met je partner deelt.

Je bent gespannen

Misschien voel je je gespannen tijdens de seks. Heb je erg hoge verwachtingen van jezelf en orgasmes? Dat kan je juist belemmeren. Je komt niet altijd schreeuwend en duizelig van opwinding klaar. Het gevoelsniveau van een orgasme bij een vrouw kan enorm verschillen. Dit varieert van klein plezierig bubbelniveau tot een heftig orgasme waarbij je baarmoederwand samentrekt. Soms is een orgasme niet eens prettig als de stimulatie van de clitoris te direct is. Het kan zelfs dat een vrouw te opgewonden is, waardoor het niet lukt om klaar te komen.

Ben je bang dat je opeens gaat plassen als je klaarkomt? Door dit soort zorgen kun je jezelf niet totaal overgeven aan het seksuele plezier. Deze plaszorg kun je oplossen door je bewust te worden van de controle die je hebt over de verschillende spieren rondom de vulva. Span onafhankelijk van elkaar je clitoris, plasgaatje, vagina en anus aan. Door dit regelmatig te doen, raak je zekerder van de controle die je hebt over deze spieren.

Je bent snel afgeleid

Maak je je tijdens de seks meer zorgen over hoe je eruit ziet, of je het wel goed gaat doen, of zelfs over je werk of de boodschappen? Piekeren is een echte libidokiller. Zodra je gaat denken, zul je niet veel meer voelen. Een orgasme is een gevoel van loslaten en bevrijding. Dit is het tegenovergestelde van nadenken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.