Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
Ballonnen

Herpes genitalis

Herpes genitalis is een geslachtsziekte die veroorzaakt wordt door een virus. In dit artikel lees wat de symptomen van herpes genitalis zijn, wat de oorzaak is en wat je moet doen als je het hebt opgelopen.

Wat is herpes genitalis?

Herpes genitalis is een geslachtsziekte (soa) die veroorzaakt wordt door een virus. Bij een besmetting ontstaan er blaasjes en korstjes op en rond je penis, vagina en/of anus. Na de infectie blijft het virus in je lichaam aanwezig en in perioden weer opkomen.

Wat zijn de symptomen van herpes genitalis?

Herpes genitalis kun je aan de volgende symptomen herkennen:

  • Pijn en jeuk rondom de vagina, schaamlippen of penis.
  • Kleine blaasjes en vaste bultjes in de huid van je geslachtsdeel. Deze kunnen samenvloeien tot zweertjes.
  • Pijn bij het plassen en meer afscheiding-vagina uit de vagina.
  • Soms koorts, hoofdpijn en spierpijn.

Herhalende herpes genitalis

Door vaak onbekende oorzaak treden er soms opnieuw infecties op met het virus die zich in je zenuwstelsel heeft schuilgehouden. Enkele dagen voordat de infectie weer zichtbaar wordt kun je last hebben van heftige, schietende pijn in de bilnaad of je heupen. De infectie uit zich door middel van groepjes kleine blaasjes op een rode huid. Ongeveer 8-12 dagen na het verschijnen van de blaasjes zijn ze weer genezen en verdwenen. In het eerste jaar na de eerste besmetting krijgt zo’n 70 procent van de mensen opnieuw te maken met herpes genitalis.

Wat zijn de oorzaken van herpes genitalis?

Er zijn twee typen herpes-simplex-virus. Het ene type komt met name voor rondom de lippen (de koortslip) maar kan ook via de geslachtsdelen overgebracht worden. Het andere type kan ook voorkomen rondom de lippen maar komt met name voor rondom de geslachtsdelen.

Overdracht van de infectie vind plaats door nauw contact met een persoon die het virus uitscheidt. Het virus dringt via de slijmvliezen of de kleine wondjes naar binnen. Vooral in de blaasjes is de concentratie van het virus hoog.

Het virus kan soms ook overgedragen worden door iemand die drager is van het virus maar geen lichamelijke klachten heeft.

Wat kun je doen wanneer je herpes genitalis hebt?

  • Veilig vrijen. Herpes genitalis is een virusinfectie die wordt overgebracht door seksueel contact. Veilig vrijen maakt de kans op besmetting kleiner. Maar ook condoomgebruik kan een besmetting niet altijd voorkomen.
  • Waarschuw je seksuele partner. Heb je herpes genitalis? Waarschuw dan de partner(s) met wie je seksueel contact hebt gehad, aangezien iemand de soa ook kan hebben ondanks dat hij/zij misschien nog geen klachten heeft. Bovendien kun je de soa ongemerkt doorgeven. Vind je het lastig om zelf aan je seksuele partner(s) te vertellen dat je een SOA hebt? Dan kun je contact opnemen met de sociaalverpleegkundige SOA/AIDS van de GGD. Hij/zij kan anoniem je partner(s) waarschuwen wanneer je daar toestemming voor geeft.

Is herpes genitalis ernstig?

De klachten en verschijnselen die herpes genitalis kan geven wisselen zeer sterk. Vaak zijn er geen klachten (met name bij herhalende infecties), maar soms kunnen de infecties ernstig verlopen. Dit geldt met name voor mensen met een verlaagde weerstand. De eerste infectie geeft meestal klachten. Herhalingen verlopen in meer dan 50 procent zonder klachten. Je kunt anderen dan wel besmetten.

Soms treden er complicaties op. Deze complicaties treden bij vrouwen vaker op dan bij mannen. Bij vrouwen treedt er na een herpes genitalis infectie vaak een schimmelinfectie op in de vagina. Deze geeft klachten van jeuk en irritatie. Een zeldzame complicatie bij vrouwen is een opstijgende infectie waarbij de baarmoeder, eierstokken en buikvlies ontstoken kunnen raken. Gelukkig komt dit maar zeer zelden voor.

Soms wordt het gebied rondom de geslachtsdelen extra gevoelig of juist minder gevoelig bij aanraking. Een veelvoorkomende complicatie bij herpes genitalis is een keelontsteking.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Heb je klachten die kunnen wijzen op een genitale herpes? Dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts. Je huisarts kan besluiten een kweek af te nemen en dit op te sturen voor onderzoek. Soms zijn de klachten zo duidelijk dat dit niet nodig is en de huisarts je direct gaat behandelen.

Ben je zwanger en denk je drager te zijn van genitale herpes? Dan is het raadzaam contact op te nemen met je huisarts. Een eerste infectie met herpes in de laatste twee zwangerschapsweken geeft namelijk een grote kans op besmetting van de baby tijdens de bevalling.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.