
Voeding
Etos
Laatste update 14 mei 2025
Lectines zijn een soort eiwitten die in veel voedingsmiddelen voorkomen. Lectines worden gezien als afweerstoffen van een plant, maar ze kunnen soms ook invloed hebben op je lichaam.In dit artikel lees je wat lectines precies zijn, onder welke omstandigheden ze voor klachten kunnen zorgen en hoe ze betrokken zijn bij bepaalde lichaamsfuncties!
Lectines zijn afweerstoffen van planten tegen indringers van buitenaf. Ze voorkomen dat planten worden opgegeten. Het zijn in feite gifstoffen die kleine dieren, zoals insecten, onschadelijk kunnen maken. Lectines komen voor in allerlei voedingsmiddelen, maar vooral in granen, peulvruchten en aardappelen. Het zijn kleine eiwitten die zich kunnen binden aan allerlei stoffen, wat zowel positieve als negatieve effecten kan hebben. Ongeveer 30% van ons voedsel bevat behoorlijke hoeveelheden lectines. Lectines compleet vermijden is onnodig en zelfs bijna onmogelijk. Net zoals voor iedere voedingsstof geldt voor lectine ook: niet te veel, niet te weinig.
Lectines kunnen in kleine hoeveelheden voordelen hebben voor je gezondheid. In grote hoeveelheden lijken ze eerder nadelige effecten te hebben.
Lectines kunnen in kleine hoeveelheden bijdragen aan gezonde cellen en een goede weerstand tegen bacteriën en andere ziekmakers. In grote hoeveelheden kunnen ze het risico op voedingstekorten verhogen en maagdarmklachten veroorzaken. Omdat we voedingsmiddelen met veel lectines, zoals peulvruchten en aardappelen, meestal koken, is de kans dat je te veel binnenkrijgt erg klein. Mogelijke symptomen van een te grote hoeveelheid lectines zijn:
Belangrijk om te weten, is dat de algemene klachten ook een andere oorzaak kunnen hebben. Raadpleeg altijd je huisarts bij aanhoudende klachten.
Lectines komen veel voor in plantaardige voedingsmiddelen, waaronder granen, peulvruchten en groenten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). De nachtschadefamilie omvat onder andere tomaten, aardappelen, paprika’s, aubergines en chilipepers. Hieronder volgt een overzicht van voedingsmiddelen met het hoogste lectinegehalte:
Mensen met een prikkelbare darm, bepaalde voedselintoleranties en auto-immuunziekten zijn mogelijk gevoeliger voor lectines. Laat nooit hele voedingsgroepen zoals peulvruchten, groenten of granen weg uit je dieet zonder doktersadvies. Verder is het belangrijk om eventuele klachten met je huisarts te bespreken.
Het is niet nodig om lectinerijk voedsel volledig uit je eetpatroon te verbannen als je gevoelig bent voor lectines. Met de juiste bereiding kan je het lectinegehalte namelijk gemakkelijk verminderen. Dat kan je doen op verschillende manieren:
Disclaimer:
Dit is een informatiepagina, Etos heeft geen producten voor deze indicatie/aandoening. Deze blog is alleen bedoeld om nuttige informatie te geven aan onze klanten. De informatie in deze blog heeft geen therapeutische of diagnostische waarde en is niet bedoeld als vervanging voor het advies van een arts, specialist of andere professional. Heb je medische vragen? Bespreek die dan met je huisarts.
Over 3 seconden wordt de pagina automatisch herladen
We sturen je een mailtje als we dit artikel weer op voorraad hebben.