Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Bevalling opwekken

Bevalling opwekken

Het liefste wil je dat je kindje komt wanneer het er zelf klaar voor is. Maar soms is het medisch gezien noodzakelijk om een bevalling op te wekken. Je lichaam wordt dan een handje geholpen bij het laten beginnen van de bevalling. Wanneer is het opwekken van de bevalling nodig? Hoe doet een verloskundige of gynaecoloog dat precies? En wat kun je zelf doen? Wij geven antwoord op je vragen.

Waarom wordt een bevalling opgewekt?

De gynaecoloog adviseert meestal om de bevalling op te wekken, als het beter is voor je kindje om buiten de baarmoeder door te groeien. De bevalling wordt dan opgewekt. Dit gebeurt bij voorkeur op een tijdstip dat de conditie van de baby nog goed is, zodat je kindje een normale bevalling kan doorstaan.

Een reden om de bevalling op te wekken, is overtijd zijn. Je bent overtijd als je twee weken na de uitgerekende datum nog niet bent bevallen. Gemiddeld duurt een zwangerschap veertig weken. De verwachte uitgerekende datum wordt bij de termijnecho bepaald. De termijnecho wordt al vroeg in de zwangerschap gedaan.

Andere redenen om een bevalling op te wekken zijn:

 • Je vliezen zijn al even geleden gebroken, maar je hebt nog geen weeën
 • De baby groeit niet goed, waardoor er sprake is van groeivertraging
 • De conditie van de placenta verslechterd
 • Je hebt last van ernstige gezondheidsklachten, zoals een zwangerschapsvergiftiging

Manieren om een bevalling op te wekken

Kunstmatig de weeën opwekken omdat de baarmoedermond niet rijp is

Bij een zwangerschap van langer dan 42 weken of wanneer er sprake is van medische noodzaak, kunnen de artsen je inleiden. Dit gebeurt altijd onder leiding van een gynaecoloog. Deze kijkt eerst of de baarmoedermond al rijp is. Een rijpe baarmoedermond is vaak wat weker en iets korter dan normaal. Als de baarmoedermond nog niet rijp is, zijn er twee methodes om dit proces te versnellen, door:

 • Het hormoon prostaglandine toe te dienen
 • Het gebruik van een ballonkatheter

Prostaglandinen toedienen is niet pijnlijk. Er wordt drie keer per dag een tablet prostaglandinen diep in de vagina of de baarmoedermond met de vingers ingebracht. Schrik niet, je kunt na het inbrengen wat bloedverlies krijgen.

Een ballonkatheter is een latex slangetje met aan het uiteinde een ballonnetje. Dit ballonnetje wordt in de baarmoedermond geschoven en gevuld met steriel water. De ballon wordt ongeveer twee tot drie centimeter. De katheter zorgt ervoor dat de baarmoeder zelf prostaglandinen aanmaakt.

Weeën opwekken met een infuus

Soms zorgt het rijp maken van de baarmoedermond er al voor dat de bevalling begint. Maar in andere gevallen moet de arts de bevalling verder opwekken. Je krijgt dan het hormoon oxytocine (een kunstmatig hormoon) via een infuus toegediend. Vaak worden ook de vliezen kunstmatig gebroken. De dosering wordt in stapjes verhoogd, waarna geleidelijk de weeën beginnen. Deze zijn vaak heviger en pijnlijker dan de weeën bij een natuurlijke bevalling en kunnen elkaar sneller opvolgen. Verder is een opgewekte bevalling gelijk aan een natuurlijke bevalling.

Wat kun je zelf doen om de bevalling op te wekken?

Je zult er vast al een paar gehoord hebben: manieren om zelf de bevalling op te wekken. Sommige zijn wetenschappelijk bewezen, anderen niet. De meest bekende methodes om een bevalling op te wekken zijn:

 • Strippen
 • Drukpuntmassage
 • Bepaald eten en drinken
 • Seks
 • Tepelstimulatie

Bevalling opwekken door strippen

Strippen is één van de manieren die wetenschappelijk bewezen is. Dit doet je eigen verloskundige of gebeurt in het ziekenhuis. Je moet hiervoor wel al enige ontsluiting hebben. De verloskundige brengt één of twee vingers in de baarmoedermond en maakt voorzichtig een ronddraaiende beweging rondom het hoofdje van de baby. Door deze beweging wordt het vlies rondom de baarmoederwand van de baarmoedermond gescheiden en wordt het lichaam gestimuleerd om het hormoon prostaglandine te produceren. Prostaglandine is het hormoon dat de bevalling in gang zet.

Het hoeft niet zo te zijn dat strippen direct de bevalling opwekt. Als je na een dag nog geen weeën hebt, dan is het strippen niet effectief geweest. Het kan herhaald worden. Het kan zo zijn dat strippen bij jou niet werkt. Als je gestript bent kun je last hebben van harde buiken en je kunt een beetje bloed verliezen. Meestal kan dit geen kwaad.

Bevalling opwekken door drukpuntmassage

Een drukpuntmassage is een eenvoudige methode en kan ook door je partner gedaan worden. Je kunt ook naar een professional gaan. Soms krijg je voor een behandeling deels een vergoeding via je zorgverzekeraar.

Bevalling opwekken door bepaald eten of drinken

Het eten en drinken van bepaald voedsel om de bevalling op te wekken, is een typische ‘grootmoeders tip’. Het eten van het hart van een ananas, pittig voedsel of het drinken van tonic zou een bevalling kunnen opwekken. Dit is nooit wetenschappelijk bewezen.

Bevalling opwekken door seks

Je moet er maar zin in hebben in de laatste weken van je zwangerschap, maar sommige mensen beweren dat het hebben van seks een effectieve manier is om je bevalling op te wekken. Er blijken twee dingen verantwoordelijk te zijn voor het opwekken:

 • Een orgasme: de baarmoeder trekt tijdens een orgasme samen, dit zou een bevalling opwekken.
 • Sperma: dit bevat het hormoon prostaglandine en dit is hetzelfde hormoon dat je lichaam stimuleert om de bevalling in gang te zetten. Maar dit is een zeer kleine hoeveelheid, dus er zijn twijfels of het écht werkt. Let op: zijn je vliezen al gebroken? Dan kun je beter geen seks meer hebben. Dit verhoogt de kans op een infectie. 

Bevalling opwekken door tepelstimulatie

Door je tepels te stimuleren met bijvoorbeeld massage, komt het hormoon oxytocine vrij. Dit is hetzelfde hormoon dat de weeën in gang zet. Let op: om genoeg hormonen vrij te laten komen, moet de tepelstimulatie wel een tijdje worden volgehouden. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.