mooi voor je kleintje

Ontdek ons assortiment
zwangere vrouw buik

Weeën

Weeën zijn één van de eerste tekenen die wijzen op een naderende bevalling. Bij een wee trekken de spieren in je baarmoeder samen, waardoor je kindje als het ware ‘naar buiten wordt gedrukt’. Benieuwd hoe je weeën kunt herkennen? En wat het verschil tussen voorweeën en echte weeën is? Lees dan verder!

Wat zijn weeën?

Weeën zijn samentrekkingen van je baarmoeder die erg pijnlijk kunnen zijn. Als je minstens een uur lang om de drie tot vier minuten last hebt van weeën, worden dit regelmatige of ontsluitingsweeën genoemd. Deze weeën zijn een voortekenen van je bevalling. De kracht en de frequentie van de weeën neemt dan steeds meer toe. Dit zorgt ervoor dat je baarmoedermond steeds verder open gaat en de ontsluiting toeneemt. Uiteindelijk krijg je persweeën, waardoor je kunt bevallen van je kindje.

Wat zijn voorweeën?

Veel vrouwen krijgen vanaf zo’n drie maanden voor de bevalling steeds vaker last van harde buiken. Harde buiken worden ook wel voorweeën genoemd. Tijdens zo'n voorwee oefent je baarmoeder om zich samen te trekken, als voorbereiding op de bevalling. Voorweeën zijn vaak pijnlijk, maar duren kort (dertig tot veertig seconden). Wil je weten hoe je het beste om kunt gaan met voorweeën, oftewel harde buiken? Lees dan ons artikel over harde buiken.

Hoe kun je weeën herkennen?

Een wee heeft een aanloop, een hoogtepunt en een uitloop. Als de wee net begint, is de pijn goed te verdragen. Op het hoogtepunt is de druk op de baarmoedermond het grootst en daarmee is de pijn het hevigst. Gelukkig duurt het hoogtepunt kort genoeg om de pijn meestal toch goed aan te te kunnen. Daarna neemt de intensiteit van de wee weer af en krijg je weer even rust.

Hoe lang duren weeën?

Wanneer de weeën beginnen, duren ze meestal maar een halve minuut. Maar na een tijdje komen de weeën steeds vaker terug, worden ze krachtiger en duren de weeën steeds langer. Een sterke wee duurt gemiddeld zo’n anderhalve minuut vanaf het begin tot het einde.

Wat is het verschil tussen ontsluitingsweeën en voorweeën?

Aan de hand van de volgende kenmerken kun je te weten komen of je last hebt van voorweeën of ontsluitingsweeën:

Voorweeën Ontsluitingsweeën
De pijn die na elke wee niet steeds erger. De pijn neemt na iedere wee steeds een beetje toe.
De weeën komen met onregelmatige tussenpozen. De weeën komen regelmatig en ook steeds sneller na elkaar.
De pijn blijft tijdens de weeën ongeveer constant. De pijn komt in een aanloop op, heeft een hoogtepunt en wordt vervolgens weer minder.
De weeën duren dertig tot veertig seconden.  De weeën duren minimaal één minuut.

Hoe kun je weeën opwekken?

Ben je negen maanden zwanger of misschien zelfs overtijd? Dan kun je proberen om weeën op te wekken, zodat je bevalling in gang wordt gezet. Wij geven een aantal tips op je weeën op te wekken:

  • Ga wandelen. Door zoveel mogelijk te bewegen in de laatste fase van de zwangerschap kun je weeën proberen op te wekken.
  • Eet ananas. Vooral in het hart van een ananas zit kinine. Dit heeft een stimulerende werking op de bevalling. Wel moet je er veel van eten om effect te merken.
  • Heb seks. Misschien heb je er geen zin in als je hoogzwanger bent. Toch kan seks helpen om weeën op te wekken.
  • Stimuleer je tepels. Je kun je dit doen door je tepels te masseren of er door iemand aan te laten zuigen.
  • Eet pittig. Dit stimuleert niet alleen de werking van je darmen, maar ook de werking van je baarmoeder.
  • Probeer acupunctuur. Acupunctuur kan de bloeddoorstroming naar je baarmoeder positief beïnvloeden, waardoor je de bevalling kunt stimuleren.

Werken de bovenstaande tips niet? Dan kan je verloskundige je ‘strippen’. Dit werkt wel pas als je al enige ontsluiting hebt. De verloskundige brengt dan haar vingers via de baarmoedermond naar binnen en maakt een ronddraaiende beweging. Hierdoor komen je vliezen losser te zitten en wordt je baarmoedermond weker. Dit kan de bevalling opwekken.

Wat zijn naweeën?

Na de geboorte van je kindje krijg je nog te maken met naweeën die ervoor zorgen dat je placenta, oftewel de moederkoek, wordt uitgestoten. Ook nadat je placenta is uitgestoten, kun je nog enige tijd last hebben van naweeën. Deze naweeën zijn veel minder pijnlijk dan ontsluitingsweeën en persweeën. De naweeën zorgen ervoor dat je baarmoeder weer in een normale vorm komt.

Kunnen je vliezen breken voordat je weeën krijgt?

Ja, dat kan. Bij één op de tien vrouwen breken eerst de vliezen, nog voordat er echte weeën zijn. Als je vermoed dat je vliezen zijn gebroken, kun je contact opnemen met je verloskundige, het ziekenhuis of je huisarts.

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.