Je bent 35 weken zwanger. Je moet aan van alles denken, want de bevalling komt steeds dichterbij. Wanneer je snel last hebt van een hoge bloeddruk denk je nu misschien al na over weeën opwekken. Of misschien heb je na 35 weken zwangerschap het gevoel dat je baby elk moment kan komen. Is vroeggeboorte dan gevaarlijk? Etos vertelt je meer.
Na 35 weken zwangerschap bevallen
Wist je dat als je 35 weken zwanger bent de placenta zijn maximale grootte bereikt heeft? Ook liggen baby’s rond deze periode al met het hoofdje naar beneden: ze zijn klaar voor de bevalling.
Wanneer je in de 35e week van je zwangerschap bevalt, is er sprake van een te vroege bevalling. Gelukkig is het risico op complicaties erg klein vanaf de 35e week. Dit is een ander verhaal vóór 35 weken zwangerschap, want dan is het risico op problemen tijdens de bevalling groter, omdat de foetus onvoldoende ontwikkeld is.
Mogelijke complicaties
Mogelijke complicaties bij vroeggeboorte zijn:
- Groot hoofd ten opzichte van de rest van het lichaam
- Glazige, rode of behaarde huid
- Onderontwikkelde organen, zoals longen of darmen. Bij onderontwikkelde longen kan bijvoorbeeld het ademhalen bij je baby teveel energie kosten
- Onregelmatige lichaamstemperatuur, omdat een te vroeg geboren baby nog niet in staat is zelf de lichaamstemperatuur te regelen
- Bloedarmoede, omdat de darmen nog niet voldoende ijzer kunnen opnemen uit de voeding
- Lage weerstand, waardoor het risico op infecties toeneemt
- Geelzucht, door de afbraak van rode bloedlichaampjes
- Groeiachterstand
- Voorbeelden zijn: spraak- en taalachterstand, leer- en gedragsproblemen, coördinatieproblemen en geheugenproblematiek.
In ernstige gevallen kan het kindje tijdens of vlak na de bevalling overlijden door vroeggeboorte. Bij vroeggeboorte geldt: hoe vroeger het kind geboren wordt, hoe groter de kans op complicaties.
Inleiden bevalling: weeën opwekken
Je kunt alleen een bevalling inleiden als de baarmoedermond rijp is, oftewel: als de baarmoedermond klaar is voor de bevalling. De arts of verloskundige beoordeelt aan de hand van inwendig onderzoek of er al ontsluiting is en of de baarmoedermond rijp is. Is dit niet het geval? Dan kun je de baarmoedermond zelf rijp maken. Maar waarom wil je een bevalling inleiden? Het inleiden van een bevalling kent verschillende redenen:
- Onvoldoende groei van het kind
- Hoge bloeddruk
- Langdurig gebroken vliezen (langer dan 24 uur)
- Twee weken over tijd
- Werking van de moederkoek verslechterd
Baarmoedermond rijp maken
De baarmoedermond wordt rijp gemaakt door natuurlijke hormonen. Soms hebben deze hormonen een extra duwtje in de rug nodig. Dit kan op verschillende manieren. Een voorbeeld is het plaatsen van een dun slangetje in de baarmoedermond. Vervolgens wordt aan de top van de katheter een klein ballonnetje gevuld met water. Door de druk komen prostaglandines vrij. Een minder voorkomende manier om de baarmoedermond rijp te maken is het toedienen van medicinale prostaglandines. Je kunt deze medicinale prostaglandines in de vorm van tabletten of een gel krijgen. De tabletten of gel worden in de vagina of baarmoedermond toegediend.
Weeën opwekken door vliezen te breken
De baarmoedermond is rijp, dus het inleiden van de bevalling kan beginnen. Dit gebeurt door het breken van de vliezen en door vervolgens de weeën op te wekken. De arts of verloskundige breekt de vliezen als er enige ontsluiting is. Dit doet geen pijn. Je voelt wel warm vruchtwater via de vagina naar buiten lopen. Dit is in de meeste gevallen een sterke prikkel om de weeën op gang te brengen. Via een infuus krijg je medicijnen toegediend die weeën opwekken. Deze medicijnen bestaan uit het hormoon oxytocine, dat de baarmoeder laat samentrekken. Per vrouw verschilt de dosis oxytocine.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.