kalender met een gele marker

Ovulatietest

Wist je dat je maar twee dagen per maand vruchtbaar bent? Zwanger worden kan lastiger zijn dan je denkt. Zeker als je een onregelmatige cyclus hebt. Met behulp van een ovulatietest bepaal je op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. Zo vergroot je de kans op een zwangerschap. Wij vertellen je alles wat je moet weten over ovulatietesten en het gebruik ervan.

Hoe werkt een ovulatietest?

Ongeveer twee dagen vóór je eisprong maakt je lichaam grote hoeveelheden van het luteïniserend hormoon (LH) aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat de eicel rijpt, loslaat en springt. Een ovulatietest meet het LH-gehalte in je urine en geeft aan wanneer dit gehalte een hoogtepunt bereikt. Op het moment dat je LH-gehalte piekt ben je het meest vruchtbaar en is de kans op bevruchting het grootst. Vierentwintig tot zesendertig uur na de piek vindt namelijk je eisprong plaats.

Wanneer kun je een ovulatietest doen?

Voordat je een ovulatietest doet is het belangrijk om je cyclus in kaart te brengen. Een cyclus duurt normaal gesproken achtentwintig dagen. De meeste vrouwen ovuleren op de veertiende dag. Als je een regelmatige cyclus hebt, kun je zeventien dagen vóór je je volgende menstruatie verwacht beginnen met testen . Als je een onregelmatige cyclus hebt, is het verstandig om eerder te beginnen met testen. Ga hierbij uit van je kortste menstruatiecyclus van de afgelopen zes maanden.

Op welk moment kun je het beste een ovulatietest doen?

Het beste tijdstip om een ovulatietest te doen is rond twaalf uur ‘s middags. Je LH-piek komt namelijk ‘s ochtends op gang en bereikt rond dat tijdstip een hoogtepunt. Om te bepalen wanneer je LH-gehalte piekt, moet je een paar dagen achter elkaar testen. Test telkens op hetzelfde moment van de dag en drink niet te veel water voordat je een ovulatietest doet. Kies bovendien één merk en één soort ovulatietest om misverstanden te voorkomen. De Etos Ovulatietest is snel en betrouwbaar en geeft binnen vijf minuten resultaat. 

Bekijk hier het assortiment aan ovulatietesten

capsule
€ 14,69
€ 31,79
€ 50,85
€ 36,69

Hoe gebruik je een ovulatietest?

Ga je een ovulatietest doen? Zó doe je dat:

  • Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing. Deze kun je in de bijsluiter vinden.
  • Haal de test uit de verpakking.
  • Vang wat urine op in een bekertje en houd de ovulatietest een aantal seconden in de urine. Je kunt de ovulatietest ook direct onder de urinestraal houden.
  • Leg de test neer en wacht tot de uitslag zichtbaar is. De uitslag verschijnt na een paar minuten. Hoe lang je moet wachten, verschilt per ovulatietest. Raadpleeg hiervoor de bijsluiter.

Uitslag ovulatietest

De uitslag van een ovulatietest vertelt je of je de test goed hebt uitgevoerd én of er sprake is van een piek in je LH-gehalte. Als je de test goed hebt uitgevoerd, verschijnt er een controlestreepje in het venster van de ovulatietest. Verschijnt er een tweede streepje? Dan is de uitslag positief. Dit betekent dat er sprake is van een piek in je LH-gehalte en dus dat je vanaf dat moment zo’n twee dagen vruchtbaar bent. Verschijnt er geen tweede streepje? Dan is de uitslag negatief. Dit betekent dat er géén sprake is van een piek in je LH-gehalte. Ga bij een negatieve uitslag door met testen tot je een positieve uitslag krijgt.

Wat betekent een licht streepje?

Twijfel je of je een tweede streepje ziet? Een licht streepje geeft aan dat er wél LH in je urine aanwezig is, maar dat je LH-gehalte nog geen hoogtepunt heeft bereikt. Dan is de uitslag van de ovulatietest dus negatief. Ga in dat geval de dagen erna door met testen tot je een positieve uitslag krijgt.

Wil je twijfel over de uitslag voorkomen? Gebruik dan een digitale ovulatietest. Een digitale ovulatietest geeft een duidelijke uitslag door middel van een smiley als er sprake is van een piek in je LH-gehalte. Probeer bijvoorbeeld de Clearblue Digitale Ovulatietest

Hoe betrouwbaar is een ovulatietest?

Een ovulatietest is een betrouwbare manier om te bepalen op welke dagen je het meest vruchtbaar bent. In 99% van de gevallen geeft een ovulatietest een juiste uitslag. Een ovulatietest kan minder betrouwbaar zijn als de houdbaarheidsdatum verstreken is óf als je de verpakking al hebt geopend. Een ovulatietest uit een eerder geopende verpakking kun je daarom beter weggooien en controleer altijd de houdbaarheidsdatum.

Kan ik een ovulatietest als zwangerschapstest gebruiken?

Zodra een bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoederwand, begint je lijf met de aanmaak van het zwangerschapshormoon hCG. Een zwangerschapstest meet of dit hormoon in je urine aanwezig is. De hormonen LH en hCG zijn vrijwel identiek aan elkaar. Theoretisch gezien zou je dus een ovulatietest als zwangerschapstest kunnen gebruiken. Een positieve ovulatietest zou kunnen betekenen dat je zwanger bent, maar zou óók kunnen betekenen dat je een late eisprong hebt. Gebruik voor de meest betrouwbare uitslag daarom altijd een zwangerschapstest als je je afvraagt of je zwanger bent.

Denk je dat je zwanger bent? Bekijk dan onze zwangerschapstesten en lees ons artikel over de zwangerschapstest zodat je precies weet wat je moet doen voor een test. Lukt het niet om zwanger te worden? Raadpleeg dan je huisarts.

Bekijk hier ons assortiment aan ovulatietesten. Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Bekijk winkelmandje