Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
ondergoed aan waslijn buiten

Incontinentie

Ben je bang om tijdens het niezen een paar druppeltjes urine te verliezen? Of moet je soms opeens zo nodig plassen waardoor je de wc niet op tijd kunt bereiken? Misschien heb jij dan wel te maken met incontinentie. Niet gek, aangezien een kwart van de vrouwen in Nederland hier last van heeft. Ongewild urineverlies is natuurlijk wel heel vervelend! Wij vertellen je graag meer over de verschillende vormen van incontinentie, wat de oorzaken zijn en of er iets aan te doen is.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is het ongewild verliezen van urine. Dit ontstaat doordat de controle over je blaas, sluitspier of bekkenbodem is verminderd. Hierdoor verlies je opeens urine, zonder dat je de aandrang voelt om te plassen. Het urineverlies kan variëren van een paar druppeltjes tot een hele plas. Dit gebeurt niet alleen overdag, maar ook ‘s nachts.

Welke vormen van incontinentie zijn er?

Er zijn verschillende vormen van incontinentie. Wij zetten de meest voorkomende vormen van incontinentie voor jou op een rij:

 • Stressincontinentie (of inspanningsincontinentie). Bij bepaalde inspanningen, zoals sporten, niezen of lachen, neemt de druk in de buik toe. Dat geeft weer druk op de blaas, waardoor ongewild urineverlies kan ontstaan. Deze vorm van incontinentie heeft dus niks te maken met mentale stress.
 • Aandrangincontinentie (of overactieve blaas). Bij deze vorm van incontinentie voel je van het ene op het andere moment een sterke neiging om te plassen. Je blaasspieren trekken onverwachts samen waardoor het vaak niet meer lukt om het toilet op tijd te bereiken. Het kan ook voorkomen dat je voortdurend aandrang voelt, maar dat plassen niet of nauwelijks lukt. 
 • Overloopincontinentie (of druppelincontinentie). Bij deze vorm van incontinentie is je blaas overvol waardoor hij letterlijk overloopt. Als gevolg van een geblokkeerde urinestroom of problemen met de blaasspieren, lukt het mensen met overloopincontinentie niet om hun complete blaasinhoud uit te plassen. Hierdoor loopt de druk in je blaas op, waardoor je kleine hoeveelheden urine kunt verliezen.
 • Zwangerschapsincontinentie. Veel vrouwen hebben tijdens de zwangerschap of na de bevalling last van ongewild urineverlies. Dit komt doordat de bekkenbodemspieren verslapt zijn na de bevalling. Bij de meeste vrouwen heeft het lichaam een half jaar tot een jaar de tijd nodig om te herstellen van de zwangerschap en de bevalling. In de meeste gevallen verdwijnen dan ook de incontinentieklachten.

In veel gevallen kunnen de verschillende vormen van incontinentie ook met elkaar samen gaan. Zo kan zwangerschapsincontinentie samengaan met stressincontinentie, en komt stressincontinentie vaak voor in combinatie met aandrangincontinentie. 

Wat zijn de oorzaken van incontinentie?

Het is belangrijk om vast te stellen wat precies de oorzaak is van incontinentie, zodat je het kunt behandelen. Aangezien er meerdere vormen van incontinentie bestaan, zijn er ook meerdere factoren die een bijdrage kunnen leveren aan het ontstaan van incontinentieproblemen. Oorzaken kunnen onder andere zijn:

 • Het hebben van fors overgewicht.
 • Een gebrek aan dagelijkse beweging.
 • Roken.
 • Sommige voedingsmiddelen, zoals koffie en alcohol. Deze voedingsmiddelen kunnen je blaaswand irriteren, waardoor je urineverlies verergert. Let dus op je voeding.
 • Je leeftijd. De kans op incontinentie neemt toe naarmate je ouder wordt.
 • Je geslacht. Een kwart tot de helft van de vrouwen krijgt te maken met incontinentie, tegenover tien procent van de mannen.
 • Hormonale veranderingen gedurende de zwangerschap of de overgang. Daarnaast kan de bevalling ook voor beschadiging zorgen van de bekkenbodemspieren.
 • Operatie aan de bekken, buik of prostaat.
 • Het gebruik van medicatie of bestralingsbehandelingen.
 • Aangeboren afwijkingen aan de blaas, sluitspier of bekkenbodemspieren.
 • Een ongetrainde blaas. Dit kan komen doordat je te vaak naar de wc gaat.

Behandeling van incontinentie

Als je last hebt van ongewild urineverlies adviseren we om contact op te nemen met je huisarts. Sommige vormen van incontinentie kunnen namelijk worden behandeld. Houd alvast een dagboek bij dat je kunt meenemen naar je huisarts. Hierin schrijf je op wanneer en op welk tijdstip je aandrang voelt om te plassen. Maar ook wanneer je ongewild urine verliest en op welke tijden je naar de wc gaat. Zo kun je vaak meteen samen met de huisarts de vorm van incontinentie vaststellen.

Vervolgens kan de huisarts medicatie voorschrijven, je doorverwijzen naar een bekkenbodemfysiotherapeut of doorverwijzen naar het ziekenhuis voor verder onderzoek. Een fysiotherapeut geeft je oefeningen waarmee je je bekkenbodemspieren leert verstevigen. In het ziekenhuis kan er aanvullend onderzoek worden gedaan, door bijvoorbeeld te kijken of er sprake is van infecties aan de blaas of urinewegen. Eventueel kan een operatie uitkomst bieden. Er wordt dan een kunststofbandje onder de plasbuis aangebracht die de verhoogde druk wegneemt.

Onze favoriete incontinentiematerialen

Tips bij incontinentie

Wanneer je last ervaart van ongewild urineverlies, wil je daar natuurlijk het liefste meteen al wat aan doen. Wij hebben daarom een aantal tips voor je op een rijtje gezet die je gelijk kunt toepassen:

 • Houd een plasdagboek bij. Noteer wanneer je drinkt, wanneer je naar het toilet gaat en wanneer je aandrang voelt. Bespreek dit vervolgens met je huisarts.
 • Ga op tijd plassen als je aandrang voelt.
 • Plas rustig, zonder te persen en zonder onderbrekingen.
 • Train je blaas. Bij een blaastraining leer je om de aandrang steeds verder uit te stellen, waardoor je blaas gewend raakt om meer urine te bevatten zonder dat dit gelijk tot controleproblemen leidt. Je huisarts kan je meer informatie geven over blaastraining.
 • Train zelf je bekkenbodemspieren door ze gedurende de dag regelmatig aan te spannen en vervolgens weer te ontspannen.
 • Maak gebruik van incontinentiemateriaal om de urine op te vangen en eventuele geurtjes tegen te gaan. Let op: gebruik geen maandverband of inlegkruisjes als incontinentiemateriaal.
 • Zorg voor voldoende dagelijkse beweging.
 • Drink elke dag 1,5 tot 2 liter. Onvoldoende drinken verslechtert de conditie van de blaas en kan juist voor meer plasklachten zorgen.
 • Vermijd cafeïne- en koolzuurhoudende dranken. Cafeïne en koolzuur kunnen je blaaswand irriteren en aanzetten tot overactiviteit.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.