Wanneer je wel seks wilt hebben, maar geen anticonceptiemiddel wilt gebruiken, is de kans aanwezig dat je zwanger raakt. Hier zit niet iedereen op te wachten. Je kunt ook natuurlijke anticonceptiemethoden gebruiken. Hoe dit werkt? Lees snel verder.
Wat zijn natuurlijke anticonceptiemethoden?
Bij natuurlijke anticonceptiemethoden wordt gekeken naar jouw vruchtbare dagen. Door op deze dagen geen seks te hebben, verklein je de kans om zwanger te raken. Een normale en regelmatige cyclus duurt 28 dagen. Er zijn dan 13 periodes van ongeveer vier dagen waarin een vrouw vruchtbaar is. Gemiddeld kunnen zaadcellen twee tot vijf dagen overleven in de baarmoeder. Zo kun je dus berekenen wanneer de kans op zwangerschap het kleinst is. Geen seks hebben tijdens deze periode wordt ook wel periodieke onthouding genoemd. Let op: natuurlijke anticonceptiemethoden bieden dus niet 100% bescherming, het maakt de kans op zwangerschap alleen kleiner.
Wanneer je seks mag hebben, is afhankelijk van drie veranderingen bij de vrouw:
- Lichaamstemperatuur
- (Cervix) slijm
- Consistentie (weekheid) van de baarmoederhals
Lichaamstemperatuur
Jouw lichaamstemperatuur is tussen de ovulatie en eerstvolgende menstruatie 0,2 tot 0,3 graden hoger dan in het eerste gedeelte van de cyclus. Je kunt de temperatuur het beste op een vast tijdstip meten en direct na het opslaan. Als je weet wanneer de eisprong plaatsvindt, kun je het beste tot zeven dagen van tevoren geen seks hebben. Let wel op dat je lichaamstemperatuur ook door andere factoren kan veranderen en dit dus niet altijd gelijk staat aan de eisprong.
Cervixslijm
Wanneer je vruchtbaar bent is het slijmvlies wat meer rekbaar. Je kunt een kleine tampon inbrengen en er gelijk weer uithalen. Als het slijmvlies meekomt met de tampon, kan dit betekenen dat je vruchtbaar bent. Zodra je niet meer vruchtbaar bent, stopt de productie van dit rekbare slijmvlies. Het is wel verstandig om dan nog een extra dag te wachten. Wil je hier meer over weten? Neem dan contact op met je huisarts.
Voor het zingen de kerk uit
Bij deze anticonceptiemethode wordt de penis uit de vagina gehaald vlak voordat je partner klaarkomt. Hierbij vindt de zaadlozing buiten het lichaam plaats, zodat er geen zaadcellen in de baarmoeder komen. Hoewel dit heel logisch klinkt, biedt dit niet altijd zekerheid. In het voorvocht zitten namelijk ook actieve zaadcellen die in de baarmoeder terecht kunnen komen.
Hoe betrouwbaar zijn natuurlijke anticonceptiemethoden?
Als je alle instructies nauw opvolgt, zou een natuurlijke anticonceptiemethode betrouwbaar kunnen zijn. Een combinatie van de verschillende methoden zou de beste resultaten geven. Let op: Toch worden veel vrouwen met deze anticonceptiemethoden alsnog zwanger. Wil je zeker weten dat je niet zwanger wordt? Gebruik dan een anticonceptiemiddel zoals condooms, de pil of een spiraaltje. Voor advies over anticonceptiemiddelen kun je altijd terecht bij je huisarts.
Wanneer moet ik naar de huisarts?
Je kunt de natuurlijke anticonceptiemethoden zonder dit met de huisarts te overleggen gebruiken. Toch is het verstandig om naar de huisarts te gaan wanneer je meer informatie wilt over de verschillende methoden en hoe je ze het beste kunt toepassen.
Met natuurlijke anticonceptiemethoden bescherm je jezelf niet tegen soa’s. Houd dit dus goed in de gaten, laat je testen en ga naar de huisarts wanneer je denkt dat je een soa hebt.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.