Zwangerschap
Eerste hulp bij zwanger worden: wij geven 9 tips!
Etos
Laatste update 02 maart 2024
Probeer je zwanger te worden? Spannend! Waarschijnlijk weet je al dat alcohol en filet americain er niet meer in zitten als je eenmaal zwanger bent. Maar hoe vergroot je eigenlijk de kans om überhaupt zwanger te worden? In dit artikel geven we negen tips die je kunnen helpen om zwanger te raken!
Tip 1: slik foliumzuur en vitamine D-supplementen
Dit zijn niet de wondermiddelen waarmee je zwanger wordt, maar het zijn wel vitaminen die erg belangrijk zijn voor je toekomstige kind. Foliumzuur verlaagt namelijk de kans op een open ruggetje, hazenlip of een open gehemelte bij je baby. De hoeveelheid foliumzuur die je normaal binnen krijgt, is meestal niet genoeg. Slik daarom 400 microgram foliumzuur per dag vanaf het moment dat je zwanger probeert te worden. Ga hier gedurende de eerste tien weken van je zwangerschap mee door. Vitamine-D draagt bij aan een normale groei van je kindje. Gedurende je gehele zwangerschap kun je 10 microgram vitamine D supplementen slikken.
Tip 2: eet gezond en gevarieerd
Een zwangerschap vergt veel van je lichaam. Door gezond en gevarieerd te eten, maak je je lichaam klaar voor de zwangerschap. Als je volgens de Schijf van Vijf eet, krijg je genoeg voedingsstoffen binnen, zoals eiwitten, koolhydraten, vetten, vitamines en mineralen.
Tip 3: zorg ervoor dat je een gezond gewicht hebt
Een paar kilootjes te veel kunnen echt geen kwaad als je zwanger wilt worden, maar probeer je BMI tussen de 20 en 25 te houden. Overgewicht kan namelijk de kans op zwangerschapsdiabetes, zwangerschapsvergiftiging, een hoge bloeddruk en een miskraam verhogen. Heb je overgewicht en wil je graag afvallen? Dit kun je het beste vóór je zwangerschap doen.
Tip 4: beweeg voldoende
Het is goed voor je gezondheid om iedere dag minimaal dertig minuten te bewegen. Overdrijf niet, want overmatig sporten kan je vruchtbaarheid aantasten.
Tip 5: probeer stress zoveel mogelijk te vermijden
Probeer niet wanhopig of gestrest te raken als het niet één, twee, drie lukt om zwanger te worden. Stress is namelijk slecht voor je gezondheid. Bovendien is het moeilijker om überhaupt zwanger te raken als je erg gestrest bent.
Tip 6: stop met roken en drink met mate
Dit is natuurlijk beter voor je eigen gezondheid, maar ook voor je toekomstige baby. Zodra je eenmaal zwanger bent, is het vanzelfsprekend de bedoeling dat je helemaal geen alcohol meer drinkt.
Tip 7: zorg dat je partner een gezonde levensstijl heeft
Het gezegde 'behandel je lichaam als een tempel' geldt niet alleen voor jou als jij en je partner graag een kindje willen. Ook je partner moet namelijk goed voor zichzelf zorgen om de kans op een zwangerschap te vergroten. Zo hebben bijvoorbeeld sigaretten en alcohol een slechte invloed op de kwaliteit van sperma.
Tip 8: duik vaker tussen de lakens
Allereerst is de kans op succes (uiteraard) groter als je het vaker probeert. Verder is het goed voor de kwaliteit van het sperma om vaker seks te hebben. Probeer er ook weer geen ‘moetje’ van te maken, omdat je graag zwanger wilt worden. Als je geniet, is de kans groter dat je een orgasme krijgt. Door de samentrekkingen van de baarmoeder worden de zaadcellen in de juiste richting geduwd, waardoor kans op een zwangerschap groter wordt. Win-win dus!
Tip 9: bereken je vruchtbare dagen
Gedurende de menstruatiecyclus heb je een aantal vruchtbare dagen. Dit zijn de dagen vlak voor en tijdens de dag van je ovulatie (eisprong). De eisprong vindt ongeveer veertien dagen voor het begin van je menstruatie plaats. Als je een regelmatige menstruatiecyclus hebt, kun je bijhouden op welke dag je ongesteld wordt waardoor je je eigen eisprong kunt voorspellen. Als je onregelmatig menstrueert of als je het lastig vindt om het in te schatten kun je natuurlijk altijd een ovulatietest doen. Deze test geeft weer wanneer je vruchtbare dagen zijn. Als je zwanger wilt worden, kun je het beste zes dagen voor de eisprong om de twee of drie dagen seks hebben. De meeste zwangerschappen ontstaan namelijk in deze periode.
Het lukt niet om zwanger te worden
Bij één op de tien gezonde stellen is het na een jaar nog niet gelukt om zwanger te raken. Als jij en je partner bij deze groep horen, is het raadzaam om je huisarts te raadplegen. Je huisarts helpt je dan verder door je bijvoorbeeld door te verwijzen naar een gynaecoloog of door een vruchtbaarheidstest af te nemen.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.