Vitamine B6

Vitamine B6 wordt ook wel pyridoxine genoemd. Dit is een wateroplosbaar vitamine dat onderdeel is van het vitamine B-complex. Benieuwd waar vitamine B6 precies goed voor is? En welke voedingsmiddelen vitamine B6 bevatten? Lees dan snel verder!

Wat is vitamine B6?

Vitamine B6 (pyridoxine) is een wateroplosbare vitamine die onderdeel is van het vitamine B-complex. Voorheen werd deze vitamine ook wel adermine genoemd. Vitamine B6 is betrokken bij verschillende processen in het lichaam. Zo helpt vitamine B6 mede bij het ondersteunen van de weerstand.

Waar zit vitamine B6 in?

Vitamine B6 komt in veel voeding voor. Zo zit het onder andere in in: vlees, eieren, vis, graanproducten, aardappelen en peulvruchten. Daarnaast wordt vitamine B6 vaak toegevoegd aan multivitaminepreparaten en een B-complex. Hieronder vind je een overzicht van een aantal voedingsmiddelen en de hoeveelheid vitamine B6 die daar in zit:

Voedingsmiddel Hoeveelheid vitamine B6 in miligram
1 stukje varkensfilet (gaar, 70 gram) 0,357
1 ei (50 gram) 0,060
1 stukje koolvis (gaar, 120 gram) 0,110
1 handje ongezouten walnoten (25 gram) 0,104
1 snee bruin brood (35 gram) 0,020
1 grote lepel bruine bonen (gaar, 50 gram) 0,044
1 grote lepel gekookte groenten (50 gram) 0,041
1 glas halfvolle melk (150 ml) 0,050
Goudse kaas voor 1 snee brood (20 gram) 0,012

Hoeveel vitamine B6 heb je per dag nodig?

Het begrip Referentie Inname (RI)* wordt gebruikt om de hoeveelheid aan te duiden die je dagelijks van een vitamine nodig hebt.

RI vitamine B6

De referentie inname (RI) van vitamine B6 is 1,5 milligram (mg). Soms kan deze behoefte afwijken. Zo is bij kinderen de dagelijkse aanbeveling lager dan bij volwassenen. In de tabel hieronder zetten we alle behoeften per levensfase voor je op een rijtje:

Categorie/leeftijd Dagelijkse aanbeveling vitamine B6 (miligram)
Kinderen  
6-11 maanden 0,2
1-3 jaar 0,4
4-8 jaar 0,7
Mannen  
9-13 jaar 1,1
14-50 jaar 1,5
>50 jaar 1,8
Vrouwen  
9-13 jaar 1,1
>14 jaar 1,5
Zwangere vrouwen 1,9
Vrouwen die borstvoeding geven 1,9

*Voor de wettelijke Referentie Inname voor vitamine B6 verwijzen we je naar www.supplementinfo.nl.

Waar is vitamine B6 goed voor?

Vitamine B6 speelt een belangrijke rol bij:

  • De vorming van rode bloedcellen
  • De opbouw en afbraak van eiwitten en koolhydraten
  • Het vrijmaken van energie uit voeding
  • De energievoorziening in de spieren
  • Geheugen en concentratie
  • Gemoedstoestand en geestelijke veerkracht
  • Immuunsysteem en normale weerstand
  • Het verminderen van vermoeidheid
  • Zenuwstelsel

Wanneer heb je behoefte aan extra vitamine B6?

Vitamine B6 is erg veelzijdig. In de volgende situaties kun je extra behoefte hebben aan vitamine B6:

Tijdens de menstruatie

Veel vrouwen ondervinden tijdens de menstruatie prikkelbare gevoelens. Dit wordt mede veroorzaakt door hormonale activiteiten. Vitamine B6 helpt juist bij de regulering van hormonen. Daarom kunnen vrouwen tijdens de menstruatie extra behoefte hebben aan vitamine B6.

Bij alcoholgebruik

Wanneer je regelmatig alcohol nuttigt kan dit van invloed zijn op het vitamine B6 gehalte in het lichaam. Alcohol vermindert namelijk de opname van vitamines. Extra vitamine B6 kan helpen bij het aanvullen van de voorraad vitamine B6. Ook het verminderen van alcoholverbruik kan zinvol zijn.

Bij vermoeidheid, stressgevoelens en extra energie

Wanneer je behoefte hebt aan extra energie kan vitamine B6 een aanvulling vormen op de dagelijkse voeding. Dit omdat vitamine B6 van belang is bij het vrijmaken van energie uit voeding en mede daardoor kan helpen bij vermoeidheid. Bovendien kan je immuunsysteem wel een steuntje in de rug gebruiken als je moe bent. Ook daarvoor is vitamine B6 goed! Verder kan je behoefte hebben aan extra vitamine B6 bij het ervaren van stressgevoelens. Dit omdat deze vitamine van belang is bij geestelijke veerkracht.

Vitamine B6 supplementen

Heb je een verhoogde behoefte aan vitamine B6? Dan kan een vitamine B6 supplement een goede aanvulling zijn op je dagelijkse voeding. Etos biedt verschillende vitamine B6 supplementen aan, verkrijgbaar in verschillende inname vormen. Zo zijn er Etos Vitamine B6 tabletten met een dosering van 20 mg. Voor normale aanvulling zijn er ook Etos Vitamine B100 tabletten. Dit product bestaat uit een samenstelling van bijna alle vitamines B, namelijk: B1, B2, B3, B5, B6, B8 en B12. Deze tabletten kunnen op dagelijkse basis worden ingenomen.

Vitamine B6 magnesium

Vitamine B6 is ook in combinatie met magnesium verkrijgbaar, zoals de Etos Magnesiumcitraatpoeder & vitamine B6 sachets.

Wist je dat Etos Spirulina & Chlorella tabletten ook kunnen ondersteunen bij het energieniveau? Benieuwd welke supplementen aansluiten bij jouw behoeften? Laat je dan adviseren in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Alles weten over vitamines? Lees hier meer!