vrouwenvoeten in kleurrijke sandalen

Eelt

Iedereen heeft eelt. Een hard laagje huid dat ervoor zorgt dat jouw zachte lichaam minder snel beschadigt! Heel fijn dat je lijf zichzelf zo goed beschermt, maar soms schiet dat eelt zijn doel voorbij. Dan gaat het juist pijn doen, of ontsiert het je voeten. Hoe komt dat? En hoe kun je eelt verwijderen? Dat, en meer, lees je hieronder!

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van je huid. Je hebt bijvoorbeeld standaard een dunne laag eelt op je voetzolen en je hielen, die ziet er geelachtig uit en voelt hard aan. Behalve op je voeten kun je ook op je handpalmen en vingers eelt ontwikkelen, als je veel met je handen werkt. Dat is heel normaal! Het natuurlijke laagje eelt werkt beschermend en je hoeft het dus niet te verwijderen.

Wat is een eeltpit?

Een eeltpit is hetzelfde als een likdoorn. In dat geval groeit het eelt naar binnen, waar het in je vlees drukt. Pijnlijk! Gelukkig zijn likdoorns goed te behandelen. Denk je dat je een likdoorn hebt en wil je weten wat je ertegen kunt doen? Lees dan ook ons artikel over likdoorns

Wat is een eeltknobbel?

Een eeltknobbel is een pijnlijk stuk dik eelt dat op het gewricht van een naar binnen gedraaide grote teen is gegroeid. Die vergroeiing van je teen heet ‘hallux valgus’. Doordat je grote teen richting je kleinere tenen gegroeid is, steekt het gewricht uit. Daar rust dus al je gewicht op. Best zwaar! Om die druk te weerstaan, gaat er eelt groeien. Door de druk op het gewricht en het eelt krijg je pijn. Eeltknobbels op je vergroeide gewricht zijn goed te behandelen. Tip: draag geen hoge hakken, maar juist schoenen met een ruime voorkant. Word je door je eeltknobbel belemmerd tijdens het wandelen? Ga dan langs de huisarts om te bespreken wat je het beste kunt doen.

Wat is de oorzaak van eelt?

Eelt is heel normaal om te hebben. Het beschermt je voeten namelijk tegen druk en wrijving van buitenaf. Daarom groeit er ook meer eelt op je voeten als ze veel druk en wrijving te verduren krijgen, bijvoorbeeld door te krappe of juist te wijde schoenen.

Hoe verwijder je eelt?

Overtollig eelt wil je misschien graag verwijderen omdat je het niet mooi vindt. Ook kan een dikke laag eelt uitdrogen en barsten, waardoor er pijnlijke kloven ontstaan. Dat wil je natuurlijk liever niet! Er zijn twee manieren om eelt te verwijderen, namelijk:

  • Door te schuren met een puimsteentje, een speciale eeltrasp of een voetvijl. 
  • Door speciale eeltcrème te smeren die de huid verzacht. 

Let op! Als je last hebt van suikerziekte, kun je beter niet zelf je eelt verwijderen. Diabetici hebben namelijk een verhoogd risico op voetproblemen. Ga voor voetverzorging langs de pedicure of de podotherapeut.

Bekijk hier ons assortiment met eeltverwijderaars >

Hoe kun je eelt voorkomen?

Er zijn gelukkig effectieve manieren om eelt te verwijderen, maar als je de oorzaak niet aanpakt, komt het eelt zó weer terug! Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wij zetten een paar tips voor je onder elkaar:

  • Draag goed passend schoeisel, dat zo min mogelijk druk en wrijving op je voeten uitoefent.
  • Draag niet te vaak slippers, want de wrijving van de zool tegen je hiel veroorzaakt eeltvorming.
  • Gebruik een steunzooltje, waardoor de druk van je lichaam evenredig over je voet wordt verdeeld.
  • Verzorg je voeten met speciale voetcrème, die de huid zacht en soepel houdt en eeltvorming tegengaat. 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel.