Uitgelicht product

Promotie:
promotie badge
€ 3.29

Eelt verwijderen op 7 manieren

Eelt is nodig om je voethuid te beschermen. Maar te veel eelt onder je voeten kan best wel pijnlijk zijn, en het is ook niet altijd mooi om te zien. Wij vertellen je hoe je overtollig eelt zelf kunt verwijderen met een puimsteen, vijl of crème.

Voeten in sandalen

Wat is eelt?

Iedereen heeft eelt. Eelt, ook wel callus of hyperkeratose genoemd, is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van je huid die ervoor zorgt dat jouw lichaam minder snel beschadigt. Eelt komt vaak voor op plekken die dagelijks veel te verduren krijgen, zoals je voetzolen en je hielen. Behalve op je voeten kun je ook eelt ontwikkelen op je handpalmen en vingers, zeker als je veel met je handen werkt. Zo’n natuurlijk laagje eelt is heel normaal en werkt juist beschermend. Als je te veel eelt weghaalt, kan je dan ook pijnlijke plekken krijgen.

Eelt is een verdikt, beschermend laagje huid dat er geelachtig uitziet en hard aanvoelt

Wat is een eeltknobbel?

Een eeltknobbel is een pijnlijk stuk dik eelt dat op het gewricht van een naar binnen gedraaide grote teen is gegroeid. Die vergroeiing van je teen heet 'hallux valgus'. Doordat je grote teen richting je kleinere tenen gegroeid is, steekt het gewricht uit. Daar rust dus al je gewicht op. Om die druk te weerstaan, gaat er eelt groeien. Door de druk op het gewricht en het eelt krijg je pijn. Gelukkig zijn eeltknobbels op vergroeide gewrichten zijn goed te behandelen.

Wat zijn de symptomen van overtollig eelt?

Als de hoeveelheid eelt onder je voet zich te veel ophoopt, kan dit pijnlijk worden of een branderig gevoel geven. Ook kunnen er dan eeltkloven ontstaan. Eeltkloven zijn diepe groeven die zich kunnen vormen in het eelt rondom de hiel. Als er veel eelt ontstaat op een klein deel van de huid, kan er ook een eeltpit ontstaan. Dit noemen we ook wel een eksteroog of likdoorn. Denk je dat je een likdoorn hebt en wil je weten wat je ertegen kunt doen? Lees dan ook ons artikel over likdoorns.

Wat zijn de oorzaken van overtollig eelt?

De vorming van overtollig eelt kan verschillende oorzaken hebben. We zetten een aantal oorzaken voor je op een rij:

Veel staan

Als je iedere dag veel moet staan, voor je werk of voor je gezinsleven bijvoorbeeld, loop je meer risico op overtollig eelt.

Overgewicht

Heb je overgewicht? Dan hebben je voeten het zwaarder te verduren. Er komt meer druk op te staan, waardoor de kans op eeltvorming groter is.

Niet goed passende schoenen

Druk en wrijving door niet goed passende schoenen kan eeltvorming veroorzaken. Ook het dragen van te smalle steunzolen is af te raden, evenals vaak schoenen dragen zonder sokken. Het dragen van te kleine sokken kan ook een oorzaak van overtollige eeltvorming zijn.

Verkeerde stand van je voeten

Het kan ook zijn dat de stand van je voeten onnatuurlijk is, waardoor er op bepaalde plekken meer druk wordt uitgeoefend dan normaal. Als eeltvorming het gevolg is van een verkeerde stand van je voeten, dan is het zaak om te kijken of daar iets aan gedaan kan worden, zoals het dragen van aangepaste schoenen.

Ouderdom

Als je ouder wordt, krijg je vaak last van een drogere huid. Bij een droge huid is wederom het risico op overtollig eelt groter.

Shop nu onze hulpmiddelen bij eelt

Hoe kan je overtollig eelt verwijderen?

Je hebt gelukkig geen arts nodig om snel van overtollig eelt af te komen. Je kan eelt namelijk gemakkelijk zelf verwijderen met de volgende hulpmiddelen:

 1. Met een puimsteen. Een puimsteen is een blokje poreus, vulkanisch natuursteen dat wordt gebruikt om overtollig eelt mee weg te schuren. Met zijn ruwe oppervlak en kleine holtes is puimsteen uitermate geschikt om droge huidcellen mee weg te schuren totdat je voeten weer zacht en glad aanvoelen.
 2. Met een eeltrasp. Een eeltrasp is een kleine, fijne, metalen rasp met een handvat waarmee je overtollig eelt zelf van je voeten kan verwijderen.
 3. Met een voetvijl. Met een voetvijl kan je de eeltachtige huid op je voeten en handen weer glad en soepel maken. Voetvijlen hebben vaak een grove en een fijne kant. Gebruik de grove kant eerst en de fijne kant als laatst.
 4. Met azijn. Voordat je begint met schuren, vijlen en raspen is het een goed idee om de eeltachtige huid een beetje zacht te maken. Dit kan je zelf doen met azijn. Maak een mengsel van 1 deel azijn en 3 delen water en wrijf dit op het eelt. Trek vervolgens sokken aan en laat het een nachtje intrekken. De volgende ochtend kan je het eelt gemakkelijk verwijderen met een puimsteen, rasp of vijl. Tip: heb je geen azijn in huis? Je kan ook citroensap gebruiken in plaats van azijn.
 5. Met een eeltcrème. Eeltcrème bevat ingrediënten die eelt zachter maken, waardoor je het gemakkelijker kan verwijderen. Daarnaast zorgt eeltcrème ook dat de zeer droge huid onder je voeten beter gehydrateerd wordt. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.
 6. Met eeltpleisters. Eeltpleisters bevatten, net als eeltcrème, ingrediënten die het eelt zachter maken zodat je het gemakkelijker weg kan halen. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.
 7. Met eeltsokken. Eeltsokken bevatten een speciale gel die overtollig eelt losweekt zodat je het gemakkelijker kan verwijderen. Lees voordat je eeltsokken gebruikt ook altijd de gebruiksaanwijzing.

Let op: als je suikerziekte hebt, kan je eelt beter niet zelf verwijderen. Diabetici hebben namelijk een verhoogd risico op voetproblemen. Ga voor voetverzorging langs de pedicure of de podotherapeut.

Helpt scrubben tegen eelt?

Naast bovenstaande manieren om eelt te verwijderen, werkt scrubben ook goed om eelt tegen te gaan. Geef je voeten dus regelmatig een lekkere scrub. Bijvoorbeeld met deze natuurlijke scrub van kokosolie en zout, die je eenvoudig zelf kan maken!

Voor de scrub heb je het volgende nodig:

 • 100 gram biologische kokosolie
 • 35 gram grof zout
 • glazen schaal of een pot met deksel
 • lepel om te roeren

Doe de kokosolie en zout in een schaal of pot en meng dit goed door elkaar.

Tip: laat de scrub een paar uur staan. Dit zorgt ervoor dat de ingrediënten goed mixen.

Deze scrub heeft exfoliërende eigenschappen, waardoor de bovenste dode huidcellen van je voeten verwijderd worden. Ook werkt kokosolie hydraterend en ontstekingsremmend voor je huid. De antioxidanten van de olie helpen de harde plekken op je huid flexibel te maken. Deze scrub is dan ook ideale voetverzorging!

Na het scrubben kan je een vette voetencrème gebruiken. Masseer deze goed in voor extra zachte voeten.

Hoe kan je hardnekkige eelt verwijderen?

Heb je de bovenstaande adviezen opgevolgd, maar nog steeds last van veel eelt op je voeten? Ga dan naar een pedicure. Die kan hardnekkig eelt verwijderen en je meer vertellen over de oorzaak en de daarbij passende oplossing. Je pedicure kan bijvoorbeeld een zogeheten blauwdruk laten maken van je voeten. Daarop kan je zien op welke plekken er te veel druk staat op je voeten. Vervolgens kan je dan doorverwezen worden naar een podotherapeut. Een podotherapeut kan met behulp van therapie of speciale zolen de stand van je voeten corrigeren.

Hoe kan je overtollig eelt voorkomen?

Er zijn gelukkig effectieve manieren om eelt te verwijderen, maar als je de oorzaak niet aanpakt, komt het eelt zó weer terug! Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wij zetten een paar tips voor je onder elkaar:

 • Draag goed passende schoenen die zo min mogelijk druk en wrijving op je voeten uitoefenen.
 • Draag niet te vaak slippers, want de wrijving van de zool tegen je hiel kan eeltvorming veroorzaken.
 • Gebruik een steunzooltje waardoor de druk van je lichaam evenredig over je voet wordt verdeeld.
 • Verzorg je voeten met een hydraterende (voet)crème die de huid zacht en soepel houdt en eeltvorming tegengaat. Probeer bijvoorbeeld eens de intens hydraterende crème van dermacare-merk Cerave.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Wegens een technische storing zijn sommige pakketten helaas vertraagd. Onze excuses voor het ongemak

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.