vrouwenvoeten in kleurrijke sandalen

Eelt

Iedereen heeft eelt. Het is een hard laagje huid dat ervoor zorgt dat jouw lichaam minder snel beschadigt, maar eelt kan soms gaan woekeren. Dan gaat het juist pijn doen of ontsiert het je voeten. Benieuwd hoe overtollig eelt ontstaat? En hoe je een teveel aan eelt kunt verwijderen? Wij vertellen het je!

Last van eelt? Shop hier zelfzorgmiddelen tegen eelt

Wat is eelt?

Eelt is een plaatselijke verdikking van de bovenste laag van je huid. Je hebt bijvoorbeeld standaard een dunne laag eelt op je voetzolen en je hielen, die ziet er geelachtig uit en voelt hard aan. Behalve op je voeten kun je ook op je handpalmen en vingers eelt ontwikkelen, zeker als je veel met je handen werkt. Zo’n natuurlijke laagje eelt is heel normaal en werkt juist beschermend. Haal deze eeltlaag dus ook niet weg, anders kun je pijnlijke plekken krijgen.

Wat zijn de symptomen van overtollig eelt?

Onder de hiel of bal van je voet kan de hoeveelheid eelt zich behoorlijk ophopen. Dit kan pijn of een branderig gevoel geven. Ook kunnen daardoor eeltkloven ontstaan. Eeltkloven zijn diepe groeven die vooral rondom de hiel ontstaan. Als op een klein deel van de huid veel eelt ontstaat, kan een eeltpit ontstaan. Dit noemen we ook wel een eksteroog of likdoorn. Denk je dat je een likdoorn hebt en wil je weten wat je ertegen kunt doen? Lees dan ook ons artikel over likdoorns.

Wat is een eeltknobbel?

Een eeltknobbel is een pijnlijk stuk dik eelt dat op het gewricht van een naar binnen gedraaide grote teen is gegroeid. Die vergroeiing van je teen heet ‘hallux valgus’. Doordat je grote teen richting je kleinere tenen gegroeid is, steekt het gewricht uit. Daar rust dus al je gewicht op. Om die druk te weerstaan, gaat er eelt groeien. Door de druk op het gewricht en het eelt krijg je pijn. Eeltknobbels op je vergroeide gewricht zijn goed te behandelen.

Wat zijn de oorzaken van overtollig eelt?

De vorming van overtollig eelt kan verschillende oorzaken hebben. We zetten een aantal oorzaken voor je op een rij:

 • Veel staan. Als je voor je werk veel moet staan, loop je meer risico op overtollig eelt.
 • Overgewicht. Heb je overgewicht? Dan hebben je voeten het zwaarder te verduren. Er komt meer druk op te staan, waardoor de kans op eeltvorming groter is.
 • Ouderdom. Als je ouder wordt, krijg je vaak last van een drogere huid. Bij een droge huid is wederom het risico op overtollig eelt groter.
 • Niet goed passende schoenen. Druk en wrijving door niet goed passende schoenen kan eeltvorming veroorzaken. Ook het dragen van te smalle steunzolen is af te raden, evenals vaak schoenen dragen zonder sokken. Het dragen van te kleine sokken kan ook een oorzaak van overtollige eeltvorming zijn.
 • Verkeerde stand van je voeten. Het kan ook zijn dat de stand van je voeten onnatuurlijk is, waardoor er op bepaalde plekken meer druk wordt uitgeoefend dan normaal. Als eeltvorming het gevolg is van een verkeerde stand van je voeten, dan is het zaak om te kijken of daar iets aan gedaan kan worden, zoals het dragen van aangepaste schoenen. 

Shop nu onze hulpmiddelen bij eelt

Promotie: Promotie voorwaarden: Scholl alle varianten, combineren mogelijk.
€ 20.79
€ 8.39
creme
€ 14.20
creme
Promotie: Promotie voorwaarden: Scholl alle varianten, combineren mogelijk.
€ 39.99

Hoe verwijder je overtollig eelt?

Overtollig eelt kun je op verschillende manieren zelf verwijderen:

 • Schuren, raspen of vijlen. Dit kun je doen met een puimsteentje, een speciale eeltrasp of een voetvijl. Spoel je voeten na het schuren, raspen of vijlen altijd na af met water en smeer ze vervolgens in met een voetencrème. Zo blijven ze lekker zacht. Tip: week je voeten vóór het schuren in een voetenbad met baking soda, zodat je het eelt gemakkelijker kunt verwijderen.
 • Azijn. Maak een mengsel van één deel azijn en drie delen water wrijf dit op het eelt. Trek vervolgens sokken aan en laat het een nachtje trekken. De volgende ochtend kun je het eelt gemakkelijk verwijderen met een puimsteen, rasp of vijl. Tip: heb je geen azijn in huis? Je kunt ook citroensap gebruiken in plaats van azijn.
 • Eeltcrème. Eeltcrème bevat ingrediënten die eelt zachter maken, waardoor je het gemakkelijker kunt verwijderen. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.
 • Eeltpleisters. Eeltpleisters bevatten, net als eeltcrème, ingrediënten die eelt zachter maken. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.
 • Eeltsokken. Eeltsokken bevatten een speciale gel die overtollig eelt losweekt. Lees voor gebruik altijd de gebruiksaanwijzing.

Let op: als je suikerziekte hebt, kun je eelt beter niet zelf verwijderen. Diabetici hebben namelijk een verhoogd risico op voetproblemen. Ga voor voetverzorging langs de pedicure of de podotherapeut.

Bekijk ons assortiment aan producten tegen eelt >

Wanneer moet je naar een pedicure en podotherapeut?

Heb je de bovenstaande adviezen opgevolgd, maar nog steeds veel last van overtollig eelt? Ga dan naar een pedicure. Die kan hardnekkige eelt verwijderen en je meer vertellen over de oorzaak en de daarbij passende oplossing. Je pedicure kan een zogeheten blauwdruk laten maken van je voeten. Daarop zie je op welke plekken de druk te groot is. Vervolgens kun je dan doorverwezen worden naar een podotherapeut. Een podotherapeut kan met behulp van therapie of speciale zolen de stand van je voeten corrigeren.

Hoe kun je overtollig eelt voorkomen?

Er zijn gelukkig effectieve manieren om eelt te verwijderen, maar als je de oorzaak niet aanpakt, komt het eelt zó weer terug! Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wij zetten een paar tips voor je onder elkaar:

 • Draag goed passend schoeisel dat zo min mogelijk druk en wrijving op je voeten uitoefent.
 • Draag niet te vaak slippers, want de wrijving van de zool tegen je hiel veroorzaakt eeltvorming.
 • Gebruik een steunzooltje, waardoor de druk van je lichaam evenredig over je voet wordt verdeeld.
 • Verzorg je voeten met speciale voetcrème, die de huid zacht en soepel houdt en eeltvorming tegengaat.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar!

bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.