Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Jeuk en bultjes na het scheren

door Etos 5 min 12 juli 2023

roze scheermesjes
roze scheermesjes

Heb jij ook vaak last van jeuk en rode bultjes na het scheren? Balen! Daar wil je natuurlijk zo snel mogelijk van af. Wij vertellen je wat de boosdoener kan zijn en geven je alle tips en tricks om hier van af te komen.

Shop hier alles voor het scheren

Wat zijn scheerbultjes?

Scheerbultjes ontstaan als je huid geïrriteerd raakt tijdens of na het scheren. De bultjes of puistjes zijn vaak klein, rood en kunnen pijnlijk zijn. De irritatie kan gelijk na het scheren ontstaan, maar ook later op de dag.

Naast scheerbultjes kan je ook scheeruitslag krijgen. Vaak komt scheeruitslag doordat je te hard over je huid wrijft met een scheermesje of doordat je te droog scheert.

Hieronder vertellen we je meer over scheerbultjes en jeuk na het scheren.

Wat is de oorzaak van jeuk en bultjes na het scheren?

Jeuk en bultjes na het scheren kunnen door een aantal dingen veroorzaakt worden.

 • Een bot scheermesje. 1 van de meest voorkomende oorzaken is het gebruik van een oud of bot scheermesje. Een bot scheermesje gaat juist aan de haartjes trekken, in plaats van snijden.

 • Ingegroeide haar. Een ingegroeide haar krijg je als je haartjes in de verkeerde richting (weer terug de huid in) groeien, waardoor deze ingegroeid raakt.

 • Tegen de haartjes in scheren. Scheren in de verkeerde richting (tegen de haartjes in) kan ervoor zorgen dat je huid geïrriteerd raakt en er kleine wondjes en bultjes ontstaan.

 • Droogscheren. Een andere oorzaak van jeuk en bultjes is droogscheren (zonder scheerschuim of -gel) of scheren met gewone zeep. Als je droogscheert glijdt het scheermesje niet optimaal over je huid.

 • Kleding. Er kan jeuk en irritatie na het scheren ontstaan als je strakke kleding draagt over je geschoren lichaamsdelen.

 • Zonnestralen. Gelijk na het scheren met je huid in de zon kan zorgen voor scheerirritatie.

 • Bodylotion. Als je je benen na het scheren insmeert met een bodylotion waar bijvoorbeeld alcohol of parfum in zit, dan kan dit voor irritatie zorgen.

Hoe kun je jeuk en bultjes na het scheren voorkomen?

Scheren zonder bultjes: het lijkt soms een onmogelijke klus. Gelukkig hebben wij een aantal tips voor je op een rijtje gezet waardoor scheren zonder bultjes of jeuk een stuk gemakkelijker wordt:

 • Zorg dat je je huid scheert wanneer het nat is.
 • Verwijder dode huidcellen met een scrub om vastzittende haartjes los te maken.
 • Gebruik altijd scheerschuim of scheergel als je met je scheermes aan de slag gaat.
 • Gebruik altijd een schoon en scherp scheermesje. Vervang je scheermesje dus regelmatig.
 • Scheer altijd met de richting van de haargroei mee.
 • Spoel je huid na het scheren met koud water. Hierdoor sluiten je poriën.
 • Smeer je huid na elke scheerbeurt in met een voedende bodylotion of huidolie.

Naast scheren, kan je natuurlijk ook ontharingscrème gebruiken om van ongewenste haartjes af te komen. Wil je weten hoe je ontharingscrème gebruikt en welke ontharingscrème het beste bij je wensen past? Je lees het in ons artikel over ontharingscrème vergelijken.

Ben je op zoek naar passende producten die helpen scheerirritatie te voorkomen? Hieronder geven wij een aantal tips voor producten. Zo heb je minder last van jeuk en rode bultjes na het scheren.

De beste producten tegen scheerirritatie

1
De beste scheermesjes

De beste scheermesjes

Ontdek hier al onze scheermesjes van verschillende merken, voor verschillende huidtypes

2
Sensista Gellak

Sensista Gellak

Bekijk scrubs van o.a. Etos, Therme en Dove

3
Een verzorgend scheerschuim

Een verzorgend scheerschuim

Shop hier scheerschuim voor een gehydrateerde huid

4
Een scheergel tegen irritatie

Een scheergel tegen irritatie

Scheergel, perfect voor bescherming van de vette huid

5
Een herstellende huidolie

Een herstellende huidolie

Voor een soepele en beschermde huid

6
Een voedende bodylotion

Een voedende bodylotion

Een bodylotion die zacht voor de huid is en deze hydrateert

Wat te doen tegen bultjes en jeuk na het scheren?

Scheerbultjes voorkomen is natuurlijk altijd fijner dan ze achteraf behandelen. Vaak gaan scheerbultjes vanzelf weer over. Heb je toch last van bultjes of jeuk na het scheren en wil je daar zo snel mogelijk van af? Dan zijn er 2 manieren om scheerbultjes te behandelen:

 • Zie je het haartje in het scheerbultje zitten? Dan kun je ervoor kiezen om het haartje te verwijderen met een gesteriliseerde pincet.
 • Zie je geen haartje zitten? Gebruik dan een crème om je geïrriteerde huid te kalmeren. Er bestaan verschillende soorten crèmes, gels en oliën die helpen tegen huidirritatie en jeuk na het scheren. Let op: vermijd producten met alcohol en/of parfum. Hierdoor raakt je huid namelijk nog meer geïrriteerd. 

Shop onze favoriete producten

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.