vrouwenhand met gelakte nagels

Nagels

Lange en sterke nagels, wie wil dat nou niet? Toch hebben veel mensen af en toe last van gele, blauwachtige of afgebrokkelde nagels. Maar wat vertellen nagels nu eigenlijk over je gezondheid? En hoe verzorg je je nagels het beste? Wij vertellen je alles over nagels!

Wat zijn nagels en waar zijn ze van gemaakt?

Nagels zijn gemaakt van de eiwitsoort keratine. Dit is dood weefsel. Daarom zit er geen gevoel in je nagels. Toch groeien nagels. Dat komt doordat de nieuwe cellen die worden aangemaakt de nagel naar voren schuiven. Nagels geven bescherming aan de uiteinden van vingers en tenen. In je vingertoppen zitten namelijk veel zenuwuiteinden. Zonder nagels zouden je vingers en tenen dus heel gevoelig zijn.

Wat zeggen nagels over je gezondheid?

De meeste nagelafwijkingen zijn onschuldig. Toch zijn er zijn ook nagelafwijkingen die wel iets zeggen over je gezondheid. Hieronder zetten we een aantal nagelafwijkingen op een rij die kunnen wijzen op gezondheidsproblemen.

  • Bleke of witte nagels. Erg bleke tot witte nagels kunnen ontstaan met het ouder worden. In sommige gevallen kunnen ze ook wijzen op ziektes als bloedarmoede, hartfalen, leverziekte en ondervoeding.
  • Witte nagels. Als de nagels overwegend wit zijn, met aan de bovenkant donkere randen, dan kan dat wijzen op leverproblemen.
  • Gele nagels. Meestal ligt aan gele nagels een schimmelinfectie ten grondslag. Lees hier meer over in ons artikel over kalknagels.
  • Blauwachtige nagels. Wanneer nagels een blauwachtige kleur hebben, kan dat wijzen op een zuurstoftekort van het lichaam, bijvoorbeeld door een longontsteking. Een hele lichte, blauwe verkleuring kan wijzen op diabetes.
  • Afgebrokkelde nagels. Droge, broze nagels, die snel afbrokkelen of breken, kunnen duiden op een probleem met de schildklier. Wanneer de broosheid samengaat met een gelige kleur ligt een schimmelinfectie meer voor de hand.
  • Opgezette nagelrand. Een rode en opgezette huid rond de nagel wijst op een ontsteking van de nagelrand.
  • Donkere lijnen onder de nagels. Wanneer donkere banden onder de nagel zichtbaar worden, moet hier zo snel mogelijk naar worden gekeken. Soms worden deze veroorzaakt door huidkanker. Ook kunnen donkere vlekken een zeer onschuldige oorzaak hebben, zoals een stoot tegen een voorwerp of te krappe schoenen.
  • Afgebeten nagels. Meestal is nagelbijten niet meer dan een vervelende gewoonte, maar het wordt ook wel gelinkt aan een obsessief-compulsieve stoornis, ofwel dwangstoornis. Lees in ons artikel meer over nagelbijten. Lukt het niet om te stoppen? Neem dan contact op met je dokter.

Waardoor groeien nagels sneller?

De nagels van je vingers groeien zo’n drie millimeter per maand en je teennagels ongeveer één millimeter. Ook groeien de nagels van langere vingers iets sneller dan nagels van kleinere vingers. Zo groeit de nagel van je wijsvinger bijvoorbeeld sneller dan die van je pink. Door de bloedsomloop in je vingers te stimuleren kunnen je nagels iets sneller gaan groeien. Dit kun je stimuleren door bijvoorbeeld met je vingers op tafel te trommelen.

Hoe krijg je sterke nagels?

De mineralen selenium en zink dragen bij aan gezonde, sterke nagels. Ook vitamines B kan een positieve stimulans geven aan haar, huid en nagels. Zorg dat je hier voldoende van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding en eventueel door aanvullende supplementen te gebruiken.

Hoe knip je nagels?

Nagels zijn makkelijk te knippen met een nagelschaar of een nagelknipper. Knippers worden vaker gebruikt dan schaartjes vanwege de voorgevormde ronde rand. Maar het is maar net wat je handiger vindt in het gebruik. Met een knipper of schaar kun je de witte randjes van de nagels verwijderen. Knip de nagels recht af met kleine knipjes. Herhaal dit proces eens per week of eens per twee weken voor het behouden van gezonde, mooie nagels.

Shop nu onze favoriete nagelproducten

€ 4,19
€ 3,49
€ 2,49
€ 8,09
€ 1,99
€ 10,65
€ 4,19
€ 18,79
€ 6,99
€ 6,05

Bekijk hier ons gehele assortiment aan nagelscharen >

Nagels knippen van je baby

De nageltjes van je baby kunnen behoorlijk scherp zijn en je kleintje kan er zichzelf mee open krabben. Daarom is het belangrijk om de nageltjes van je baby te knippen. Dit kun je doen vanaf het moment dat je baby drie maanden oud is. Hiervoor kun je het beste een speciale baby manicureset gebruiken. Tip: knip de nageltjes terwijl je kindje slaapt of als hij of zij rustig en tevreden is, bijvoorbeeld vlak na het voeden.

Wanneer gebruik je een nagelvijl?

Na het knippen van je nagels kun je een nagelvijl gebruiken. Met een nagelvijl kun je de scherpe randjes glad en rond maken. Daarnaast verklein je zo de kans op ingegroeide nagels. De punt van een nagelvijl kun je gebruiken om vuil onder je nagels vandaan te halen. Pas daarbij op dat je niet de huid onder je nagels beschadigd. Vijl je nagels zo’n één keer per week om sterke nagels te behouden.

Bekijk hier ons assortiment aan nagelvijlen >

Hoe verzorg je de nagelriemen van je nagels?

Nagelriemen beschermen je tegen invloeden van buitenaf. Verwijder ze daarom niet. Verzorg je nagelriemen net als je handen met een crème. Zitten je nagelriemen alsnog in de weg? Gebruik dan een bokkenpootje om je nagelriemen terug te duwen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.