vrouwenhand met gelakte nagels

Nagels

Lange en sterke nagels, wie wil dat nou niet? Knippen, vijlen en lakken: verzorging is key voor het behouden van gezonde mooie nagels. Maar hoe verzorg je eigenlijk je nagels?

Wat zijn nagels en waar zijn ze van gemaakt?

Nagels zijn gemaakt van de eiwitsoort keratine. Dit is dood weefsel. Daarom zit er geen gevoel in je nagels. Toch groeien nagels. Dat komt doordat de nieuwe cellen die worden aangemaakt de nagel naar voren schuiven. Nagels geven bescherming aan de uiteinden van vingers en tenen. In je vingertoppen zitten namelijk veel zenuwuiteinden. Zonder nagels zouden je vingers en tenen dus heel gevoelig zijn.

Waardoor groeien nagels sneller?

De nagels van je vingers groeien zo’n drie millimeter per maand en je teennagels ongeveer één millimeter. De nagels van langere vingers groeien sneller. De nagel van je wijsvinger groeit dus sneller dan die van je pink. Door de bloedsomloop in je vingers te stimuleren kunnen je nagels iets sneller gaan groeien. Dit kun je stimuleren door bijvoorbeeld met je vingers op tafel te trommelen. Wie weet heb jij straks prachtige lange nagels?!

Hoe krijg je sterke nagels?

De mineralen selenium en zink zijn goed voor gezonde, sterke nagels. Ook de vitamines B kunnen een positieve stimulans geven aan haren, huid en nagels. Zorg dat je hier voldoende van binnenkrijgt via je dagelijkse voeding en eventueel door aanvullende supplementen te gebruiken.

Soms lijkt een nagel minder mooi dan de andere nagels. Lijkt je nagel dik en gelig? Misschien heb je een kalknagel. Dit wordt ook wel schimmelnagel genoemd.

Hoe knip je nagels?

Nagels zijn makkelijk te knippen met een nagelschaar of een nagelknipper. Knippers worden vaker gebruikt dan schaartjes vanwege de voorgevormde ronde rand. Maar het is maar net wat je handiger vindt in het gebruik. Met een knipper of schaar kun je de witte randjes van de nagels verwijderen. Knip de nagels recht af met kleine knipjes. Herhaal dit proces eens per één of twee weken voor het behouden van gezonde, mooie nagels.

Nagels knippen van je baby

De nageltjes van je baby kunnen behoorlijk scherp zijn en je kleintje kan er zichzelf mee open krabben. Daarom is het belangrijk om de nageltjes van je baby te knippen. Dit kun je doen vanaf het moment dat je baby drie maanden oud is. Hiervoor kun je het beste een speciale baby manicureset gebruiken. Tip: knip de nageltjes terwijl je kindje slaapt of als hij of zij rustig en tevreden is, bijvoorbeeld vlak na het voeden. Ook je teennagels kunnen wel wat aandacht gebruiken. In dit artikel lees je alles wat je moet weten over pedicure.

Wanneer gebruik je een nagelvijl?

Na het knippen van je nagels kun je een nagelvijl gebruiken. Met een nagelvijl kun je de scherpe randjes glad en rond maken. Daarnaast verklein je zo de kans op ingegroeide nagels. De punt van een nagelvijl kun je gebruiken om vuil onder je nagels vandaan te halen. Pas daarbij op dat je niet de huid onder je nagels beschadigd. Vijl je nagels zo’n één keer per week om sterke nagels te behouden.

Hoe verzorg je de nagelriemen van je nagels?

Nagelriemen beschermen je tegen invloeden van buitenaf. Verwijder ze daarom niet. Verzorg je nagelriemen net als je handen met een crème. Zitten je nagelriemen alsnog in de weg? Gebruik dan een bokkenpootje om je nagelriemen terug te duwen.

Goed voor de dag komen met verzorgde nagels is voor veel mensen belangrijk. Heb je je nagels goed verzorgd maar wil je nog een stapje verder gaan? Dan kun je je nagels ook mooi versieren. Misschien zijn nagellak, gellak en accessoires zoals nepnagels en wel iets voor jou! Nog meer beauty- en nageltips vind je op de beauty-pagina.

Benieuwd welke nagelverzorging het beste bij jouw behoeften past? Je kunt je laten adviseren in de dichtstbijzijnde Etos-winkel.