Knallend veel voordeel tijdens Hé-Le-Maal Los

Ontdek aanbiedingen
baby

Gezichts- vermogen bij baby's

Hoewel je baby al een hele ontwikkeling in de baarmoeder heeft doorgaan tijdens je zwangerschap, heeft je baby nog een lange weg af te leggen. Onder andere het gezichtsvermogen moet nog ontwikkeld worden na de geboorte. In dit artikel vertellen we je alles over de gezichtsontwikkeling van baby’s.

De fases van het gezichtsvermogen van een baby

Pasgeboren

Wanneer je baby geboren wordt, ziet hij de wereld in zwart-wit. Een pasgeboren baby kan zijn ogen nog niet goed op iets richten en heeft dus vaak dwalende ogen. Houd er rekening mee dat een baby alles op een afstand van meer dan 20-25 cm wazig ziet.

Na één tot twee maanden 

Als je baby één à twee maanden oud is, beginnen de grijstinten langzamerhand plaats te maken voor kleuren. Rood, oranje, geel en groen worden veel duidelijker. Tot deze kleuren voelt je kindje zich aangetrokken. Wees niet ongerust wanneer een baby op deze leeftijd nog dwalende ogen heeft. Dat is in dit stadium nog normaal.

Na drie á vier maanden

Deze leeftijd is een belangrijke fase in de gezichtsontwikkeling. Het onderscheiden van kleuren wordt op een leeftijd van drie tot vier maanden nog beter en het zicht wordt scherper. Ook het coördineren van de ogen gaat steeds beter.

Na vijf á zes maanden

Na vijf maanden is de visus, een maatstaf om het gezichtsvermogen te bepalen, 0.8. De visus van een volwassen persoon met goed zicht is 1.0. Dit ligt dus al dicht bij elkaar. Ook begint een zes maanden oude baby objectpermanentie te begrijpen. Je baby begint dan te begrijpen dat een balletje dat onder de kast rolt er nog steeds is. Daarnaast beginnen ook zachtere kleuren duidelijker te worden.

Na zeven á acht maanden

De oog-handcoördinatie van een baby op zeven á acht maanden is beter en hij kan snel bewegende objecten gemakkelijker volgen. In dit stadium volgt hij dingen met zijn ogen, wijst hij ernaar, pakt ze vast en steekt ze soms in zijn mond.

Na negen á tien maanden

Het zicht van een negen á tien maanden oude baby is in deze fase bijna perfect. Ook zal de oogkleur van de baby nauwelijks meer veranderen.

Na elf á twaalf maanden

Een twaalf maanden oude baby herkent mensen op een afstand en begrijpt wat dichtbij en veraf is. Het zicht heeft een hele ontwikkeling doorgemaakt en is nu zo goed als perfect.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.