blauwe deur die op een kier staat

Vinger tussen de deur

Je let even niet op en daar wordt de deur al dichtgeslagen… met een vinger ertussen! Of het nu om je eigen hand of om de duim van je kindje gaat, het kan behoorlijk pijn doen. Benieuwd wat je het beste kunt doen als er een vinger tussen de deur is gekomen? Lees dan verder!

Stap 1: vinger onder de kraan

Is er geen sprake van een grote wond of scheefstaande vingers? Houd de hand of vinger dan een paar minuten onder een lauwe kraan. Leg er eventueel een koud kompres op. Zo beperk je de zwelling en spoel je eventuele schaafwonden schoon.

Stap 2: onderzoek de vinger

Zit er een (schaaf)wond op de vinger? Dek die dan steriel af. Verder kun je een zwelling of verkleuring zien. Probeer voorzichtig of jij of je kind de vinger nog kan bewegen. Ga hierbij niet aan de vinger zitten om hem te buigen.

Staat de vinger scheef? Dan is er misschien sprake van een botbreuk. Beweeg de vinger en de hand zo min mogelijk en bel je huisarts.

Zit de nagel scheef of zie je een donkere bloedvlek onder de nagel? Bescherm de nagel dan met een pleister of een verbandje en ga naar de huisarts.

Is het topje (deels) van de vinger af? Houd dan de hand omhoog (boven het hart), bescherm de wond met gaas en watten en ga naar de spoedeisende hulp. Het vingertopje kun je eventueel meenemen in een plastic zakje dat in een ander zakje met ijs zit. Raak de open wond niet aan!

Stap 3: controleer na 30 minuten de zwelling

Is de zwelling na 30 minuten niet afgenomen? Neem dan ook contact op met je huisarts.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.