Oei, je hebt je gesneden aan een scherp voorwerp. Wat nu? Moet je dan naar de huisarts? Wat kun je zelf doen? Wij vertellen je wat je moet doen als je een snijwond hebt.
Wat is een snijwond?
Een snijwond is een wond van huid of slijmvlies. Je kunt een snijwond oplopen als je je bezeert aan een scherp voorwerp, bijvoorbeeld een mes, schaar, glas of scherp blik. Je herkent een snijwond aan bloed en ‘scherpe’, goed begrensde randen.
Hoe ernstig is een snijwond?
De ernst hangt af van de diepte, grootte en plaats, maar ook van de kans op eventuele besmetting van de wond (infectiegevaar). Het weefsel om de wond reageert vaak snel om de schade te herstellen. Deze reactie herken je door pijn, zwelling, roodheid en warmte. Bij een normale genezing zul je deze symptomen snel merken verdwijnen, meestal binnen enkele dagen. Het gestolde bloed vormt dan een korst waaronder de wond dichtgroeit.
Als je een snijwond of een andere wond oploopt, kunnen er ziektekiemen binnenkomen, vooral bacteriën. Dit noemen we besmetting. Wanneer deze ziektekiemen zich in de wond verspreiden en vermenigvuldigen, spreken we van een wondinfectie. In zo’n geval wordt de pijn, roodheid en zwelling van de wond steeds erger. Je kunt ook koorts krijgen.
Wonden die in aanraking met (straat)vuil komen, kunnen besmet zijn met de tetanusbacterie. Een injectie tegen deze bacterie kan dan nodig zijn.
Wanneer naar de huisarts?
Neem contact op met de huisarts als er sprake is van het volgende:
- Je hebt een diepe wond
- Er zit vuil bij/in de wond
- Je hebt last van hevig bloedverlies
- Er zijn aanwijzingen voor een botbreuk of ontwrichting
- De pijn, roodheid en zwelling wordt na een paar uur erger
- Je het lichaamsdeel niet kunt bewegen of gebruiken
Het is belangrijk dat de wond binnen zes uur door de arts wordt gezien. Daarna kan de wond vaak niet meer gehecht worden omdat de kans op een infectie dan toeneemt. De huisarts kan besluiten de wond zelf te behandelen of je door te verwijzen naar de spoedeisende hulp.
Soms wordt de wond voor de behandeling verdoofd. Dit gaat met een injectie. Het schoonmaken en zo nodig hechten zal dan minder pijnlijk zijn. Bij het hechten worden de wondranden met naald en draad tegen elkaar gelegd. De genezing verloopt hierdoor sneller. De hechtingen worden meestal na zeven tot tien dagen verwijderd.
Wat kun je zelf doen bij een snijwond?
Als je niet naar de huisarts hoeft, kun je besluiten om de wond zelf te behandelen. Doe dan het volgende:
Als je wél naar de huisarts gaat, dek dan de wond af met een pleister of gaasverband. Stelp een bloeding met een wonddrukverband of door zelf druk uit te oefenen op de wond, het liefst met een steriel gaas. Mocht het echt niet anders kunnen, stop dan de bloeding met een schone theedoek.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in <a href="/winkels/">de dichtstbijzijnde Etos winkel</a>. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.