mooi voor je gezondheid

Ontdek ons assortiment
een persoon schenkt thee in kopjes

Brandwonden

Het is je vast wel eens gebeurd: je hebt net een lekker kopje koffie of thee gezet, maar je hebt de helft over jezelf heen gegooid. Het zou kunnen dat je er een brandwond aan over hebt gehouden. Vervelend! Maar hoe weet je nu hoe erg je brandwond is? En wat kun je er tegen doen? Dit en meer weet je na het lezen van dit artikel!

Wat zijn brandwonden?

Een brandwond is een letsel van de huid of slijmvliezen dat ontstaat door verbranding.

Wat zijn de symptomen van brandwonden?

Brandwonden zijn in te delen in drie verschillende graden van verbranding. Hoe hoger de graad, hoe erger de brandwond is. Aan de hand van de volgende symptomen kun je zien tot welke graad jouw brandwond behoort:

Eerstegraads verbranding: de huid is rood, licht gezwollen en pijnlijk.

Tweedegraads verbranding: de huid is niet alleen rood, licht gezwollen en pijnlijk, maar er zijn ook blaren.

Derdegraads verbranding: de huid is grauwwit of zwart en er is géén pijn op de plaats van de derdegraads verbranding.

Hoe ontstaan brandwonden?

Brandwonden ontstaan doordat de buitenste huidlaag wordt beschadigd, waarbij je huidlaag kan losraken van de onderliggende laag. Hitte of een bijtende stof kunnen voor zo’n beschadiging zorgen. Zeker hitte is één van de meest voorkomende oorzaken van verbranding. Denk maar eens aan die keer dat je je brandde aan het strijkijzer. Andere oorzaken van verbranding zijn:

  • Hete voorwerpen (zoals, een kachel, pan of oven)
  • De zon
  • Elektriciteit
  • Hete vloeistoffen

Hoe bepaal je de ernst van een brandwond?

De ernst van je brandwond wordt bepaald aan de hand van de volgende factoren:

Uitgebreidheid van de wond: dit wordt uitgedrukt in een percentage van je hele lichaamsoppervlak. Als bijvoorbeeld je hele bovenbeen verbrand is, is dit ongeveer 10% van je hele lichaamsoppervlak.

Diepte van de wond: bij de diepte wordt er naar de eerder genoemde drie graden van verbranding gekeken.

De plaats van je brandwonden: ook de plaats is belangrijk, want door littekenvorming in de huid kan er verminking of invaliditeit ontstaan. Denk er bijvoorbeeld maar eens aan als de huid op je handen of gezicht te strak is.

Je leeftijd: bejaarden en kinderen hebben een dunnere huid, hierdoor is een verbranding bij deze leeftijdsgroepen vaak ernstiger. Bovendien raakt een volwassene bij een verbranding van meer dan 15% van het lichaamsoppervlak in een shock. Bij kinderen kan dat al bij 10% gebeuren.

Wat te doen bij brandwonden?

De volgende dingen zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden als je te maken hebt met brandwonden:

  • Eerst water, de rest komt later! Brandwonden moeten onmiddellijk worden gekoeld. Minstens tien minuten lang. Dit kun je het beste met lauw leidingwater doen. Te veel koud water kan bij kleine kinderen onderkoeling geven.
  • Eerstegraads brandwonden hoeven niet te worden afgedekt. Tweede- en derdegraads brandwonden moeten (het liefst steriel) worden afgedekt. Zorg ervoor dat de blaren dicht blijven.
  • Als je naar de eerste hulp gaat is het belangrijk dat je geen smeersels, zoals brandzalf, op de brandwond smeert. Het is dan voor de arts moeilijker om de ernst van de brandwond te beoordelen.

Gelukkig gaat je lichaam zelf ook aan de slag om de brandwonden zo snel mogelijk te genezen. Is het je wel eens opgevallen dat er vaak een vochtig laagje op je wond ligt? Dit komt doordat er een soort lekkage vanuit je bloedvaten plaatsvindt. Het doel hiervan is om je wond te genezen.

Tips om brandwonden te voorkomen

De volgende tips kunnen je helpen om brandwonden te voorkomen:

  • Tip 1: zorg ervoor dat je naast de kookplaat een plek hebt om een hete pan neer te zetten
  • Tip 2: draai de steel van de pan naar binnen als je aan het koken bent
  • Tip 3: zet thee en koffie midden op tafel, zodat je kinderen (en jijzelf) het niet makkelijk omstoten
  • Tip 4: laat geen brandende sigaret of sigaar in de asbak liggen
  • Tip 5: zorg ervoor dat je nergens onbeheerd kaarsen laat branden
  • Tip 6: plaats een scherm om de openhaard

Wanneer moet je naar de huisarts?

Het is belangrijk om contact op te nemen bij je huisarts als je:

  • Een tweede- of derdegraads brandwond hebt
  • Brandwonden op je gezicht, handen, voeten, geslachtsorganen of in de omgeving van gewrichten hebt
  • Ademhalingsmoeilijkheden hebt door het inademen van rook of hete gassen
  • Verbrandingen hebt door elektriciteit of bijtende stoffen

Alleen eerstegraads verbrandingen van kleiner dan 10% van het lichaamsoppervlak kun je zelf zonder medische hulp behandelen. Dat is dus in nagenoeg alle gevallen van eerstegraads verbranding. In deze gevallen verdwijnen de klachten meestal binnen een week.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.