Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw zit op de grond in landschap

Wond- verzorging

Heb je een brandwond opgelopen tijdens het koken? Of komt je kind thuis met een flinke schaafwond op zijn of haar knie? Vervelend! Opeens vraag je je af hoe je de wond het beste kunt verzorgen. Welke stelling over wondverzorging is juist en welke niet? Geen paniek: wij vertellen je precies wat wel en niet waar is over wondverzorging. Lees verder.

Stelling 1: een wond moet je ontsmetten met alcohol of waterstofperoxide

Niet waar. Dit kan het wondweefsel beschadigen en het herstel juist vertragen. Maak kleine wonden schoon met koud stromend water en milde zeep. Spoel de wond tenminste vijf minuten om vuil en bacteriën te verwijderen. Diepe, grote of hevig bloedende wonden moeten door een arts behandeld worden.

Stelling 2: een wond moet je vochtig houden

Waar. Dit bevordert een snel herstel en zorgt ervoor dat verband niet vastplakt aan de wond. Houdt het wondgebied schoon en breng een dunne laag antibiotische zalf aan om infecties te voorkomen.

Stelling 3: schaafwonden moet je zoveel mogelijk laten luchten

Niet waar. Het is beter om een schaafwond af te dekken met een pleister of verband. Dit belemmert namelijk wrijving tussen de wond en kleren, waardoor je voorkomt dat er vuil en bacteriën in de wond komen. Dit zorgt voor een snellere heling. Verklein de kans op een infectie door de wond te reinigen voordat je een gaasje aanbrengt.

Stelling 4: een pleister moet je langzaam van de wond verwijderen

Waar. Wanneer je een pleister te snel van een wond aftrekt, loop je het risico dat je het korstje meetrekt, waardoor de wond weer open gaat. Trek daarom zachtjes, stukje voor stukje, de pleister van de wond. Voelt het alsof het korstje vastzit aan de pleister? Week de pleister dan even in warm water, zodat deze makkelijker loslaat. Trek de pleister geleidelijk met de haarrichting mee. Zo voorkom je een pijnlijke en ongewilde ontharing.

Stelling 5: boter of ijs op brandwonden werkt helend

Niet waar. Dit kan zelfs zorgen voor meer schade. Houd kleine brandwonden onder stromend koud water tot de pijn afneemt. Bescherm een verbrande huid door het te bedekken met een vet zalfgaas en verband. Breng het gaas voorzichtig en losjes aan, zodat het niet aan het de verbrande huid gaat kleven.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.