vrouw gaat met handen door haren heen

Grijs haar verven

Je staat voor de spiegel en jawel, je ontdekt jouw eerste grijze haar. Voor de één geen probleem, voor de ander een ramp. Is dit bij jou het geval en wil je daarom je haar verven, maar weet je niet hoe? Lees hier alles over waar je op moet letten bij het verven van grijs haar.

Moet ik gelijk al mijn haar verven?

Goed nieuws! Bij het ontdekken van je eerste grijze haren hoef je niet direct al je haar te verven. Heb je licht- tot donkerblond haar met hier en daar een grijze haar, breng dan wat highlights aan. Dit zijn plukjes in een lichtere kleur dan je eigen haarkleur. Heb je bruin haar, dan kun je die paar grijze haren verbergen met wat lowlights. Haarverf bevordert niet bepaald de conditie van je haar, maar gelukkig kom je met een paar highlights of lowlights al een heel eind. Zijn highlights en lowlights niet meer voldoende? Stap dan over op een kleurspoeling of tijdelijke haarkleuring.

Wanneer kies je voor een kleurspoeling of tijdelijke kleuring?

De grijsdekking van een kleurspoeling is ongeveer 50%. Wanneer je een kleurspoeling kiest die dicht bij jouw natuurlijke haarkleur ligt, krijg je het meest natuurlijke resultaat. Bij een kleurspoeling wordt er een dun laagje om het haar gelegd, die de structuur van het haar niet aantast. Maar de kleur vervaagt wel met iedere wasbeurt.

Een tijdelijke kleuring heeft kleinere kleurmoleculen die tussen de haarschubben gaan zitten en in de haarkern doordringen. Deze kleuring blijft langer zitten, maar vervaagt na een tijdje ook door het wassen van het haar.

Wanneer kies je voor een permanente haarkleuring?

Bestaat je haar uit meer dan 50% grijs haar, dan is een permanente haarverf de beste oplossing. Deze kleuring is niet uitwasbaar en moet dus uitgroeien. Je zult elke vier tot zes weken de uitgroei moeten bijwerken. Je krijgt je natuurlijke grijze haren niet zomaar meer terug. Het is daarom belangrijk dat je een kleur kiest die bij je past. Meestal is een kleur die dicht bij je natuurlijke haarkleur ligt de beste oplossing.

Kun je grijs haar blonderen?

Grijze haren lichter maken is lastiger dan donker verven. Je kunt je haar alleen blonderen door het te laten bleken. Dit is wel schadelijk voor de conditie van het haar. Je kunt je haar in principe wel blond verven, maar blonde haarverf pakt minder goed op grijs haar. Dit komt doordat grijs haar vaak stugger van structuur is. Bij grijze haren is naast de melanineproductie (het pigment dat het haar zijn kleur geeft) ook de talgproductie (dat het haar zijn veerkracht en glans geeft) afgenomen. Voor een goede dekking kun je het beste naar een professionele kapper gaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.