Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw met krullen kijkt opzij

Droog haar

Wist je dat droog haar vaker voorkomt bij mensen met krullend en/of lang haar? Daarnaast hebben mensen in de winter vaker last van droog haar. Hoe komt het toch dat jij wel droog haar hebt en een ander niet? En belangrijker nog: hoe kom je er weer vanaf? Wij vertellen je het én geven je tips om van je droge haar af te komen!

Shop hier je haarverzorging:

Artikel opslaan

Wat is droog haar?

Droog haar is haar dat futloos en dof oogt. Vaak gaat droog haar gepaard met gespleten haarpunten en een grove structuur. Hierdoor breekt droog haar ook sneller af. Verder komt droog haar vaker voor in de winter, vanwege temperatuurswisselingen. Wanneer je ouder wordt, neemt de kans op droog haar toe. Je haar maakt dan namelijk van nature minder olie aan.

Hoe herken je droog haar?

Droog haar kun je in de meeste gevallen herkennen aan de volgende kenmerken:

 • Dof haar
 • Klitten
 • Pluizig haar
 • Onbehandelbaar haar
 • Weerbarstig haar
 • Statisch haar
 • Gespleten haarpunten

Daarnaast gaat droog haar vaak gepaard met een droge hoofdhuid.

Hoe ontstaat droog haar?

Droog haar kan worden verzaakt door het gebrek aan talg op je hoofdhuid en de conditie van je haarschubben.

Talgproductie

Bij droog haar is de talgproductie aan de lage kant. Dit kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld de hormoonschommelingen in je lichaam vanwege een zwangerschap, de overgang, medicatiegebruik en narcose. Daarnaast kun je ook zelf invloed hebben op de aanmaak van te weinig talg. Bijvoorbeeld doordat je je haar (te) vaak wast of regelmatig in het zwembad of de zee te vinden bent. Ook tekorten aan bepaalde vitamines, zoals vitamine A, kunnen zorgen voor een verminderde talgproductie.

Conditie van je haarschubben

Wanneer je haarschubben niet goed aansluiten, kan je haar sneller droog worden doordat het vocht gemakkelijker uit je haar kan ontsnappen. De oorzaak voor het niet goed aansluiten van je haarschubben kan liggen in het beschadigen van je haar. Dit kan komen door het verven ervan, overmatige blootstelling aan hitte door het gebruik van stylingtools of door overmatig gebruik van je borstel of kam.

Shop hier jouw haarverzorgingsproducten

Wat kun je doen tegen droog haar?

Wil jij van je droge haar af? Probeer dan de volgende tips bij droog haar:

 • Zorg dat je voldoende vitamine A binnenkrijgt. Vitamine A is belangrijk voor de productie van talg. Vitamine A zit onder andere in vlees, vis, zuivel, wortels, bloemkool en sinaasappels. Lukt het je niet om aan je dagelijkse aanbevolen hoeveelheid vitamine A te komen? Vul je behoefte dan aan met een vitamine A supplement.
 • Was je haar niet meer dan 2 à 3 keer per week. Door je haren te wassen verwijder je het talg op je hoofdhuid, wat dan niet door je haren kan worden opgenomen.
 • Was je haar niet te warm. De hoge temperaturen kunnen schade toebrengen aan je haar. Spoel je haar, aan het eind van de wasbeurt, nog één keer af met koud water. Dit zorgt ervoor dat de haarschubben sluiten.
 • Gebruik niet te veel shampoo bij het wassen van je haar. Door je haren te wassen verwijder je de talg op je hoofdhuid en kan de talg niet worden opgenomen in je haren.
 • Vermijd zee- en zwembadwater. Zowel zout als chloor hebben een reinigende werking waardoor talg wordt verwijderd. Mocht je toch gaan zwemmen, zorg dan dat je zowel voor als na het zwemmen je haar afspoelt met kraanwater.
 • Vermijd haarproducten met alcohol. Ook alcohol reinigt effectief en verwijdert daardoor talg.
 • Vermijd chemische behandelingen, zoals het verven van je haar of het laten zetten van een permanent.
 • Kijk uit met hitte stylingtools, zoals stijltangen, krultangen en föhns. Mocht je echt niet zonder kunnen, stel dan de temperatuur zo laag mogelijk in en plan wat meer tijd in om je haar te drogen. Gebruik daarnaast haarstylingsproducten die je haar beschermen tegen de hitte.
 • Kies voor haarverzorgingsproducten die speciaal zijn gemaakt voor droog haar, zoals een hydraterende haarmasker en een voedende conditioner.
 • Ga regelmatig langs de kapper om je haarpunten te laten knippen.
 • Trakteer jezelf op een hoofdmassage! Je stimuleert de talgproductie door je hoofdhuid te masseren.
 • Haarverzorgingsproducten met keratine helpen jouw droge lokken om te toveren tot gezond en zacht haar. Wil je hier meer over weten? Lees dan ons artikel over keratine-behandeling.

Na het volgen van deze tips kun jij straks weer optimaal genieten van zacht en glanzend haar!

Heb je vragen of wil je graag persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.