lachende vrouw met blond statisch haar

Statisch haar

Ziet jouw haar er soms uit alsof je je vingers in het stopcontact hebt gestoken? Dan is je haar statisch, heel irritant! Zeker in de winter kun je hier snel last van hebben. Gelukkig kun je statisch haar gemakkelijk voorkomen. Wil je weten hoe? Lees dan snel verder.

Last van statisch haar? Shop hier je conditioner:

Artikel opslaan

Wat is statisch haar?

In de winter kan het een flinke uitdaging zijn om je haar in model te houden. Is het niet de regen of de wind, dan staat je haar wel omhoog doordat het statisch is. Je haar gaat knetteren tijdens het borstelen en blijft aan je gezicht plakken als je je muts afzet. De koude en droge lucht kan ervoor zorgen dat je haren alle kanten op gaan staan. Weg is je mooie winterse coupe…

Hoe ontstaat statisch haar?

Klaar voor een kort lesje natuurkunde? Je hebt het niet door, maar de hele dag door neemt je haar (en huid) elektronen op. In de zomer is de lucht vochtig, waardoor er een dun laagje water over je haar ligt. Water geleidt elektriciteit. Het kleine laagje water zorgt er dus voor dat de elektronen weer wegvloeien van je haar, terug de lucht in. In de winter is de lucht droog. Hierdoor blijven de elektrisch geladen deeltjes aan je haren zitten, met als gevolg: statisch haar.

Wat kun je doen tegen statisch haar?

Wil je statisch haar voorkomen, zonder dat je je haar af moet knippen of moet verstoppen onder een grote muts? Wij zetten een aantal tips voor jou op een rij:

Tip 1: conditioner is je beste vriend

Droog haar wordt sneller statisch. Een voedende conditioner brengt vocht in je haar. Hierdoor word je haar niet alleen super zacht, maar ook minder snel statisch.

Tip 2: een spuitje haarlak op je borstel of in je muts

Haarlak doet wonderen. Spuit een beetje haarlak op je borstel of kam, voordat je ermee aan de slag gaat. Ook een spuitje haarlak in je muts zorgt ervoor dat je haar niet aan je muts blijft plakken als je hem af doet.

Shop nu jouw haarspray!

Tip 3: vermijd synthetische en wollen kleding

Synthetische en wollen kleding zorgen ervoor dat je haar nog sneller statisch wordt. Deze materialen zijn namelijk al statisch van zichzelf. Maak dus de juiste kledingkeuze en draag bijvoorbeeld katoen.

Tip 4: handcrème is de redder in nood

Smeer je handen in met handcrème. Laat het even intrekken en ga dan met je handen door je haar. Zo is je statische haar binnen no-time ontladen. Geen handcrème bij de hand? Maak je handen dan nat met water en ga ermee door je haar.

Bekijk hier ons assortiment aan handcrème >

Tip 5: laat je föhn of stijltang even in de kast liggen

Je wil dit waarschijnlijk liever niet horen, maar het is écht beter om je haar niet te föhnen of stijlen. Dit droogt je haar namelijk uit. Kun je echt niet zonder je föhn of stijltang? Zet hem dan op een zo laag mogelijke stand qua temperatuur.

Tip 6: was je haar niet te vaak

Daar gaan we weer, droog je haar niet uit. Door het vaak te wassen verliest je haar zijn vocht. Probeer het aantal wasbeurten langzaam af te bouwen, zodat je niet ineens met een coupe ‘frituurvet’ over straat moet.

Bekijk hier ons assortiment aan haarverzorging >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.