vrouw ligt in bed

Schurft

Help, schurft! Schurft is een besmettelijke huidziekte die vooral in studentenhuizen steeds vaker voorkomt. Maar niet alleen studenten lopen schurft op: iedereen kan het krijgen. Wat moet je doen als je besmet bent met schurft? En hoe voorkom je dat je anderen besmet? Lees hier alles wat je moet weten over schurft.

Wat is schurft?

Schurft (ook wel scabiës) is een huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijten. Dit zijn kleine beestjes die je met het blote oog niet kunt zien. Schurftmijten graven gangetjes in je huid waar ze hun eitjes leggen. Na drie dagen komen de eitjes uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en leggen na twee weken ergens anders in je huid weer nieuwe eitjes.

Wat zijn de symptomen van schurft?

Schurft kan gelukkig geen kwaad, maar het kan wél vervelende klachten geven. Voor ouderen en jonge kinderen kan schurft extra risico met zich meebrengen. Overleg daarom met je huisarts over de behandeling. De klachten ontstaan pas na twee à zes weken na de besmetting. Als je eerder schurft hebt gehad en opnieuw besmet wordt, beginnen de klachten vaak al binnen een paar dagen.

De symptomen van schurft zijn jeuk en blaasjes of rode bultjes op je huid. Vooral ‘s nachts kun je knettergek worden van de jeuk. De jeuk ontstaat, doordat je afweersysteem reageert op de uitwerpselen van de mijten. De blaasjes en/of bultjes zijn vooral zichtbaar tussen je vingers, je tenen en aan je polsen. Het kan ook voorkomen in je oksels, in je liezen, bij je tepels en bij mannen aan de penis en bij de balzak. Soms kun je de gangetjes zien die de mijten gegraven hebben. Die zien eruit als rode streepjes.

Is schurft besmettelijk?

Ja, schurft is zeer besmettelijk. Je kunt besmet raken met schurft door huidcontact met iemand die schurft heeft. Dit contact moet minimaal vijftien minuten duren. Besmetting kan bijvoorbeeld optreden bij lichamelijk contact, seksueel contact en bij gezamenlijk gebruik van een bed of kleding. Twaalf uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk. Heb je schurft? Waarschuw dan de mensen om je heen, ook al schaam je je misschien dat je schurft hebt.

Wat te doen tegen schurft?

Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om schurft te behandelen. Zo behandel je schurft:

  1. Stap 1: smeer je lichaam van je kaak tot en met je tenen in met permetrine crème. Dit kun je zonder recept kopen bij de apotheek of drogist. Smeer de crème ook onder de randjes van je nagels. Bij kinderen jonger dan twee jaar moet je ook het gezicht en de hoofdhuid insmeren met crème.
  2. Stap 2: laat de crème acht tot twaalf uur intrekken.
  3. Stap 3: spoel de crème af onder de douche, droog je af met een schone handdoek en trek daarna schone kleren aan.
  4. Stap 4: was je beddengoed, handdoeken en kleren die je de afgelopen drie dagen hebt gebruikt of gedragen op zestig graden.
  5. Stap 5: stop kleren die je niet op zestig graden mag wassen in een plastic zak en maak deze goed dicht. Laat de kleding hier minimaal drie dagen in zitten. Stop de kleren daarna in de wasmachine.
  6. Stap 6: herhaal de behandeling na zeven tot veertien dagen. Dit is alleen nodig als je klachten had.

Let op: ook mensen met wie je contact hebt (gehad) en die mogelijk besmet zijn, moeten zich behandelen tegen schurft. Dat zijn in elk geval je huisgenoten, logees, mensen die je verzorgt of mensen die jou verzorgen, mensen met wie je samen in één bed slaapt en mensen met wie je lichamelijk of seksueel contact hebt (gehad). Ook als zij geen klachten hebben, is een behandeling noodzakelijk.

Als je de behandeling goed uitvoert, verdwijnen de mijten. De klachten kunnen nog een tijdje aanhouden, maar verdwijnen binnen twee tot zes weken na de behandeling.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Schurft kan geen kwaad en daarom is het meestal niet nodig om je huisarts te raadplegen. Raadpleeg in de volgende gevallen wél je huisarts:

  • Als de jeuk ruim twee weken na de behandeling erger wordt.
  • Als de jeuk na de behandeling langer dan vier weken aanhoudt.
  • Als er na de behandeling opnieuw plekjes op je huid ontstaan.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.