Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw ligt in bed

Schurft

Help, schurft! Schurft is een besmettelijke huidziekte die vooral in studentenhuizen steeds vaker voorkomt. Maar niet alleen studenten lopen schurft op: iedereen kan het krijgen. Wat moet je doen als je besmet bent met schurft? En hoe voorkom je dat je anderen besmet? Lees hier alles wat je moet weten over schurft.

Artikel opslaan

Wat is schurft?

Schurft (ook wel scabiës) is een huidziekte die wordt veroorzaakt door schurftmijten. Dit zijn kleine beestjes die je met het blote oog niet kunt zien. Schurftmijten graven gangetjes in je huid waar ze hun eitjes leggen. Na 3 tot 7 dagen komen de eitjes uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en leggen na 2 weken ergens anders in je huid weer nieuwe eitjes.

Wat zijn de symptomen van schurft?

Schurft kan gelukkig geen kwaad, maar het kan wél vervelende klachten geven. Voor ouderen en jonge kinderen kan schurft extra risico met zich meebrengen. Overleg daarom met je huisarts over de behandeling. De klachten ontstaan pas na 2 à 6 weken na de besmetting. Als je eerder schurft hebt gehad en opnieuw besmet wordt, beginnen de klachten vaak al binnen een paar dagen.

De symptomen van schurft zijn jeuk en blaasjes of rode bultjes op je huid. Vooral ‘s nachts kun je knettergek worden van de jeuk. De jeuk ontstaat, doordat je afweersysteem reageert op de uitwerpselen van de mijten. De blaasjes en bultjes zijn vooral zichtbaar tussen je vingers, je tenen en aan je polsen. Het kan ook voorkomen in je oksels, in je liezen, bij je tepels en bij mannen aan de penis en bij de balzak. Soms kun je de gangetjes zien die de mijten gegraven hebben. Die zien eruit als rode streepjes.

Is schurft besmettelijk?

Ja, schurft is zeer besmettelijk. Je kunt besmet raken met schurft door huidcontact met iemand die schurft heeft. Dit contact moet minimaal 15 minuten duren. Besmetting kan bijvoorbeeld optreden bij lichamelijk contact, seksueel contact en bij gezamenlijk gebruik van een bed of kleding. Zo'n 12 uur na een effectieve behandeling is schurft niet meer besmettelijk.

Heb je schurft? Waarschuw dan de mensen om je heen, ook al schaam je je misschien dat je schurft hebt.

Wat te doen tegen schurft?

Schurft gaat niet vanzelf over. Daarom is het belangrijk om schurft te behandelen. Dit kan je zelf thuis doen met permetrine-crème. Permetrine-crème is onder andere verkrijgbaar onder de merknaam Loxazol. Naast Permetrine-crème kan schurft ook behandeld worden met pillen.

Schurft behandelen met Permetrine-crème

 1. Knip je nagels.
 2. Smeer je lichaam van je kaak tot en met je tenen in met Permetrine-crème. Dit kun je zonder recept kopen bij de apotheek. Smeer de crème ook onder de randjes van je nagels. Bij kinderen jonger dan 2 jaar moet je ook het gezicht en de hoofdhuid insmeren met crème. Als iemand anders je helpt insmeren, zorg dan dat deze persoon wegwerphandschoenen draagt.
 3. Laat de crème 12 uur intrekken. Als je naar het toilet bent geweest of je hebt bijvoorbeeld je handen gewassen, zorg dat dat je je opnieuw insmeert op de plekken waar de crème weg is. Dit geldt ook voor het verschonen van de luier van je baby.
 4. Spoel de crème af onder de douche, droog je af met een schone handdoek en trek daarna schone kleren aan.
 5. Was je beddengoed, handdoeken, knuffels en kleren die je de afgelopen 3 dagen hebt gebruikt of gedragen op 60 graden Celcius.
 6. Stop de spullen die je niet op 60 graden mag wassen in een plastic zak en maak deze goed dicht. Laat de spullen hier minimaal 3 dagen in zitten en bewaar het in een ruimte waar het tussen de 18 en de 20 graden Celsius is. Na deze 3 dagen was je de spullen volgens het programma in het label.
 7. Stofzuig alle spullen van stof die niet in de wasmachine passen. Denk aan de bank, stoffen stoelen, vloerkleden en het tapijt.
 8. Maak je bed op met schoon beddengoed zodat je met de zalf in een schoon bed ligt.
 9. Was de volgende dag je beddengoed, handdoek en kleding die je gedragen hebt op 60 graden Celsius.
 10. Herhaal de behandeling (dit hele stappenplan) na 7 dagen.

Na ongeveer 6 weken moet de jeuk weg zijn.

Schurft behandelen met Ivermectine pillen

Soms schrijft de huisarts tabletten ivermectine voor om schurft te behandelen, bijvoorbeeld als je allergisch bent voor permetrine-crème. Je moet een ivermectine-kuur altijd na 7 dagen herhalen omdat ivermectine geen eitjes doodt. 

Volg de volgende stappen:

 1. Eet 2 uur voor de inname van de pillen niet, 2 uur na inname mag je weer eten
 2. De dosering van de pillen hangt af van je gewicht, hou je dus aan de dosering die je dokter voorgeschreven heeft
 3. Volg stap 5 tot en met 10 uit het stappenplan hierboven.

Ook in dit geval moet de jeuk na 6 weken weg zijn.

Wie moeten de behandeling tegen schurft ondergaan?

Alle mensen met wie je contact hebt (gehad) en die mogelijk besmet zijn, moeten zich behandelen tegen schurft. Dit zijn in ieder geval:

 • huisgenoten
 • mensen waarmee je seksueel contact hebt (gehad).

Naast deze contacten moeten de volgende mensen zich ook laten behandelen:

 • logees
 • mensen die je verzorgt of mensen die jou verzorgen
 • mensen met wie je samen in 1 bed slaapt
 • en mensen met wie je langer dan 15 minuten lichamelijk contact hebt gehad, dit zijn bijvoorbeeld mensen waarmee je geknuffeld, gedanst en gesport hebt.

Het gaat om contacten die je de afgelopen 6 weken gehad hebt. Ook als zij geen klachten hebben, is een behandeling noodzakelijk. Huisgenoten, seksuele contacten en mensen met klachten moeten zich sowieso 2 keer behandelen. De overige contacten moeten zich in ieder geval 1 keer laten behandelen en afhankelijk van het advies van de dokter, 2 keer. 

Als je de behandeling goed uitvoert, verdwijnen de mijten.

Wanneer moet je naar de huisarts?

Schurft kan geen kwaad en daarom is het meestal niet nodig om je huisarts te raadplegen. Raadpleeg in de volgende gevallen wél je huisarts:

 • De jeuk wordt ruim 2 weken na de behandeling erger.
 • De jeuk houdt na de behandeling langer dan 4 weken aan.
 • Na de behandeling ontstaan opnieuw plekjes op je huid.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.