Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Uitgelicht product

€ 21.89
medisch hulpmiddel, crème
Spaar 8 Air Miles

Eczeem: wat te doen tegen eczeem?

Wist je dat er maar liefst 7 verschillende soorten eczeem bestaan? Elke vorm van eczeem kent andere symptomen, oorzaken en behandelmethoden. Daarom is het belangrijk om te weten met welke vorm van eczeem je te maken hebt. In dit artikel vertellen we je alles over de symptomen, de verschillende vormen, de plekken op je lichaam waar het kan voorkomen en wat je (bij milde klachten) zelf kan doen tegen eczeem.  

eczeem-op-handen

Wat is eczeem?

Eczeem is een vorm van huiduitslag die vaak gepaard gaat met jeuk, roodheid, zwellingen, schilfertjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Er bestaan 2 verschillende fasen bij eczeem: de acute fase en de chronische fase.

Acuut eczeem

De acute fase is de fase waarin de eczeem net is ontstaan. Je kan last hebben van roodheid, vochtblaasjes, zwelling en jeuk. Vaak drogen de vochtblaasjes in tot korstjes. De huid gaat dan schilferen en de roodheid op de huid neemt steeds meer af. Daarna kan de eczeem helemaal verdwijnen.

Chronisch eczeem

Wanneer de eczeem niet verdwijnt na de acute fase (ongeveer 6 weken), dan gaat het over in chronisch eczeem. De huid wordt dan steeds minder rood, maar de huidschilfers nemen juist toe. De huid wordt vaak ook dikker. Op deze droge plekken kunnen ook kloven ontstaan.

Welke soorten eczeem bestaan er?

Er bestaan verschillende soorten eczeem. Wij zetten ze voor je op een rij.

  • Atopisch eczeem. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd en is 1 van de meest voorkomende vormen van eczeem. 
  • Dyshidrotisch eczeem. Deze vorm van eczeem noemen we ook wel acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem en komt vooral voor op de handen en voeten. 
  • Seborroïsch-eczeem. Seborroïsch eczeem is te herkennen aan vette, geelkleurige schilfers die vooral in het gezicht, op de hoofdhuid en langs de haargrens voorkomen. 
  • Contacteczeem. Contacteczeem ontstaat als je huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie uitlokken, bijvoorbeeld zeep, parfum of metaal. Deze vorm van eczeem komt vooral voor op de handen, voeten en in het gezicht.
  • Nummulair eczeem. Nummulair eczeem kan je herkennen aan jeukende, ronde of ovale eczeemplekjes die vooral op de benen voorkomen.
  • Asteatotisch eczeem. Asteatotisch eczeem komt vooral voor bij ouderen op de onderbenen en wordt ook wel eczema craquelé genoemd.
  • Hypostatisch eczeem. Ook deze vorm van eczeem komt vooral voor bij ouderen en is te herkennen aan roodheid, korstjes en schilfers op de onderbenen. Hypostatisch eczeem gaat vaak gepaard met opgezwollen onderbenen.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Elke vorm van eczeem kent een andere oorzaak. Soms is de oorzaak niet helemaal duidelijk. 

Is eczeem besmettelijk?

No worries! Geen enkele vorm van eczeem is besmettelijk. Je kan eczeem dus niet van een ander krijgen of aan een ander overdragen.

Waar kan je eczeem krijgen?

Eczeem kan op verschillende plekken op je huid voorkomen. Dit is afhankelijk van de vorm van eczeem die je hebt. Zo kan je eczeem krijgen op je gezicht, je hoofdhuid, je handen en je voeten.

Eczeem in je gezicht

Heb jij vooral eczeem in je gezicht? Dat kan veroorzaakt worden door zowel atopisch als seborroïsch eczeem. Je gezicht is een vervelende plek voor rode huidschilfertjes. Weersta de verleiding om je huid te camoufleren met make-up! Dit kan je eczeem namelijk verergeren. Houd het bij een vochtregulerende gezichtscrème, die bijdraagt aan het huidherstel en jeuk en roodheid vermindert.

Eczeem op je hoofdhuid

Het is gemakkelijk om eczeem op je hoofdhuid te verwarren met roos. Toch is er een belangrijk verschil tussen de jeukende huidschilfers veroorzaakt door eczeem en roos. Zo kan je seborroïsch eczeem, dat veelal op je hoofdhuid en achter je oren voorkomt, beter niet behandelen met een anti-roos shampoo. Het is beter om je haren te wassen met een verzachtende shampoo die speciaal is ontwikkeld voor de jeukende hoofdhuid. Twijfel je of je last hebt van roos of van eczeem? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je uitsluitsel geven.

Eczeem op je handen

De huid van je handen heeft meer te lijden dan je huid van elk ander lichaamsdeel. Zo komen je handen in contact met kou, water, zeep en chemicaliën. Naast dyshidrotisch eczeem, is de meest voorkomende variant van eczeem op je handen dan ook contacteczeem. Bescherm de gevoelige huid van je handen daarom goed met een handcrème. Kies voor een handcrème die vrij is van parfum, parabenen en andere irriterende ingrediënten.

Eczeem op je voeten

Eczeem op je voeten kan veroorzaakt worden door dyshidrotisch eczeem, constitutioneel eczeem of contacteczeem. Behandel eczeem op je voeten met een zalf of crème. Daarnaast kan het helpen om zweetvoeten aan te pakken. Zweet en wrijving kunnen namelijk ook bijdragen aan het ontstaan van eczeem op je voeten. Let op: eczeem op je voeten is niet hetzelfde als zwemmerseczeem. Zwemmerseczeem is voetschimmel en is erg besmettelijk, terwijl eczeem niet besmettelijk is.

Wat te doen tegen eczeem?

Wat het beste middel is tegen eczeem, hangt af van de vorm eczeem die je hebt. Elke vorm vraagt namelijk om een andere behandeling. Heb je veel last van eczeem? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je adviseren over de juiste behandeling en eventueel medicatie voorschrijven. Heb je alleen milde klachten? De volgende tips kunnen je dan al helpen.

1. Voorkom krabben

Als je jeuk hebt wil je het liefst net zolang krabben tot de jeuk verdwijnt. Vecht tegen deze drang! Door te krabben houd je het eczeem juist in stand of zorg je er zelfs voor dat het erger wordt. Raak je erg afgeleid door de jeuk? Een eczeemzalf of -crème kan helpen om de neiging tot krabben te onderdrukken. Het geeft verlichting en verzacht tegelijkertijd de huid. Helpt dit niet voldoende? Bij je huisarts of apotheek kan je om een ander middel vragen.

2. Voed je huid

Als je eczeem hebt, verliest je huid meer vocht en bevat het minder vetten. Voorkom dat je huid uitdroogt en smeer jezelf iedere dag in met een hypoallergeen en parfumvrij verzorgingsproduct. Zeker na een douche, bad of duik in het zwembad is dit belangrijk. Een ander goed moment is voordat je gaat slapen, zodat de voedingstoffen goed in je huid kunnen trekken.

Het beste is om huidverzorgingsproducten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld voor de eczeemgevoelige huid. Probeer bijvoorbeeld eens een crème van CeraVe, of de producten uit de Lipikar-lijn van La Roche-Posay. Ook de Atopicontrol-lijn van Eucerin biedt verzachtende verzorging voor de eczeemgevoelige huid.

3. Verminder stress

Stress kan eczeem verergeren. Zorg daarom voor voldoende ontspanning, rust en lichaamsbeweging.

4. Draag katoen

Wol of synthetische stoffen zoals polyester kunnen huidirritatie veroorzaken. Probeer kleding te dragen die los zit, goed lucht en niet irriteert, zoals katoen en linnen. Dit geldt trouwens ook voor je beddengoed.

5. Douche na het sporten

Zweet dat opdroogt op je huid verergert eczeem. Spoel je daarom meteen na het sporten af onder een lauwe douche. Probeer niet te warm en te lang te douchen. Hoe heter en langer de douche, hoe sneller je huid uitdroogt. Verzorg je huid na het douchen meteen met een verzorgende crème geschikt voor de eczeemgevoelige huid, zoals de bodylotions uit de Lipikar-lijn van La Roche-Posay.

6. Zoek de zon op

Zonlicht helpt vaak tegen eczeem. Let daarbij wel op dat je je goed insmeert met zonnebrandcrème. Vermijd ook té felle zon, want daardoor droogt je huid juist weer uit.

7. Pas op met zeep

Zeep ontvet je huid, waardoor je gevoeliger wordt voor eczeem. Er zijn steeds meer neutrale zepen te koop die dermatologisch getest zijn en huidirritatie tegen gaan. Beperk dus je zeepgebruik of haal een neutrale zeep in huis.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Shop eczeemzalf en -crème

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.