Blote rug vrouw met haar handen erop

Eczeem

Krab jij jezelf wekelijks open door de ondraaglijke jeuk van je huid? Of kun je die mooie oorbellen niet dragen, zonder dat je oorlellen gaan irriteren? Dan zou het zomaar kunnen dat je last hebt van eczeem. Wij vertellen je wat eczeem nu eigenlijk is en wat je kunt doen om je jeukende, geïrriteerde huid te kalmeren.

Wat is eczeem?

Eczeem is een huiduitslag die jeukt en vaak samengaat met roodheid, zwellingen, schilfertjes, bultjes, kloofjes of korstjes. Deze uitslag is een allergische reactie van je huid. Eczeem kent verschillende vormen. De vier meest voorkomende zijn atopisch eczeem (ook wel constitutioneel eczeem genoemd), contacteczeem, dyshidrotisch eczeem en seborroïsch eczeem.

Denk je dat jij last hebt van eczeem? Neem dan contact op met je huisarts.

Wat is atopisch eczeem?

Atopisch eczeem is één van de meest voorkomende vormen van eczeem. Het is een chronische ontsteking van de huid die zorgt voor jeuk, roodheid en schilfering. Deze vorm van eczeem is erfelijk bepaald en gaat bij de meeste mensen samen met astma en/of andere allergieën. Atopisch eczeem zie je vaak rondom de ogen en in de plooien van de huid.

Wat is contacteczeem

Contacteczeem ontstaat wanneer je huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie veroorzaken. Je herkent contacteczeem doordat het vaak alleen op de plek voorkomt waar je huid in contact komt met de stof, bijvoorbeeld geïrriteerde oorlellen als reactie op het nikkel dat in je oorbellen zit.

Wat is dyshidrotisch eczeem?

Dyshidrotisch eczeem kan ontstaan door verschillende factoren, zoals stress, allergieën en overmatig zweten. Het komt vooral voor op je handen en voeten en ziet eruit als kleine blaasjes die kunnen overgaan in een schilferige huid.

Wat is seborroïsch eczeem?

Seborroïsch eczeem wordt veroorzaakt door de samenstelling van de talg in je huid. Zo vormt een vette huid een goede voedingsbodem voor een gistsoort die jeuk aan en ontstekingen van de huid kan veroorzaken. Seborroïsch eczeem zit dan ook op plekken met veel talgklieren zoals tussen je wenkbrauwen, bij je neus en op de hoofdhuid. Je herkent deze vorm van eczeem aan een rode huid en gelige huidschilfers.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Doordat er verschillende vormen van eczeem zijn, is er geen specifieke oorzaak van eczeem te noemen. Factoren die kunnen bijdragen aan het ontstaan van eczeem zijn:

 • Aanleg
 • Allergieën
 • Overmatig zweten
 • Stress
 • Een droge of gevoelige huid
 • Weersomstandigheden, zoals kou
 • Het gebruik van bepaalde producten zoals zeep of wol

Is eczeem besmettelijk?

Goed om te weten: eczeem is niet besmettelijk. Je kunt het dus niet van iemand anders krijgen of aan iemand anders overdragen.

Waar kun je eczeem krijgen?

Eczeem kan op verschillende plekken op je huid voorkomen. Dit is afhankelijk van de vorm van eczeem die je hebt. Zo kun je eczeem krijgen op de volgende plekken:

 • Je gezicht
 • Je hoofdhuid
 • Je handen
 • Je voeten

Eczeem in je gezicht

Heb jij vooral eczeem in je gezicht? Dat kan veroorzaakt worden door zowel atopisch als seborroïsch eczeem. Je gezicht is een vervelende plek voor rode huidschilfertjes. Weersta de verleiding om je huid te camoufleren met make-up! Dit kan je eczeem namelijk verergeren. Houd het bij een vochtregulerende gezichtscrème, die bijdraagt aan het huidherstel en jeuk en roodheid vermindert.

Eczeem op je hoofdhuid

Het is gemakkelijk om eczeem op je hoofdhuid te verwarren met roos. Toch is er een belangrijk verschil tussen de jeukende huidschilfers veroorzaakt door eczeem en roos. Zo kun je seborroïsch eczeem, dat veelal op je hoofdhuid en achter je oren voorkomt, beter niet behandelen met een anti-roos shampoo. Het is beter om je haren te wassen met een verzachtende shampoo die speciaal is ontwikkeld voor de jeukende hoofdhuid. Twijfel je of je last hebt van roos of van eczeem? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je uitsluitsel geven.

Eczeem op je handen

De huid van je handen heeft meer te lijden dan je huid van elk ander lichaamsdeel. Zo komen je handen in contact met kou, water, zeep en chemicaliën. Naast dyshidrotisch eczeem, is de meest voorkomende variant van eczeem op je handen dan ook contacteczeem. Bescherm de gevoelige huid van je handen daarom goed met een handcrème. Kies voor een handcrème die vrij is van parfum, parabenen en andere irriterende ingrediënten.

Ezceem op je voeten

Eczeem op je voeten kan zowel veroorzaakt worden door dyshidrotisch, constitutioneel als contacteczeem. Behandel eczeem op je voeten met een zalf of crème. Daarnaast kan het helpen om zweetvoeten aan te pakken. Zweet en wrijving kunnen namelijk ook bijdragen aan het ontstaan van eczeem op je voeten.

Hoe kun je eczeem behandelen?

Heb je last van eczeem? Vraag dan altijd je huisarts om advies. Die kan je de juiste behandeling (passend bij jouw vorm van eczeem) adviseren. Dit kun je zelf al doen om je huid te beschermen:

 • Zorg dat je niet te lang en te warm doucht, dit droogt je namelijk huid uit.
 • Maak gebruik van zeepvrije douchegels.
 • Droog je huid na het douchen voorzichtig af met een handdoek.
 • Draag luchtige kleding en vermijd irriterende materialen, zoals wol.
 • Gebruik dagelijks een neutrale zalf of crème om je huid goed vet te houden.
 • Probeer niet te krabben als je last hebt van jeuk. Zo maak je de jeuk namelijk alleen maar erger.

Kun je de verleiding om te krabben niet weerstaan? Zorg er dan in ieder geval voor dat je je nagels kort knipt, om zo min mogelijk schade aan je huid toe te brengen.

Eczeem volgens dermatoloog Drs Leenarts

Etos werkt voor het beste huidadvies samen met dermatoloog Drs. Leenarts. Drs. Marjolein Leenarts is medisch specialist in het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum te Beverwijk. Meer weten over eczeem? Bekijk de volgende video waarin Drs Leenarts je alles uitlegt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar in de dichtstbijzijnde Etos winkel.

Verzorg en herstel je huid

Als je last hebt van eczeem, dan kan je huid wel een steuntje in de rug gebruiken. Bij Etos vind je een ruim assortiment aan producten die helpen je huid te beschermen en te herstellen.

Medisch hulpmiddel,
€ 19,99
Medisch hulpmiddel, creme
€ 10,19
Medisch hulpmiddel, creme
€ 39,95
gel
€ 12,95
Medisch hulpmiddel, creme
€ 18,19
Promotie: Promotie voorwaarden: Lucovitaal alle varianten, combineren mogelijk.
Medisch hulpmiddel, creme
€ 10,95
zalf
€ 10,95
Totaalbedrag: € 0,00
Bekijk winkelmandje