Blote rug vrouw met haar handen erop

Eczeem

Wist je dat er maar liefst zeven verschillende soorten eczeem bestaan? Elke vorm van eczeem kent andere symptomen, oorzaken en behandelmethoden. Daarom is het belangrijk om te weten met welke vorm van eczeem je te maken hebt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over eczeem.

Wat is eczeem?

Eczeem is een vorm van huiduitslag die vaak gepaard gaat met jeuk, roodheid, zwellingen, schilfertjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Er bestaan verschillende soorten eczeem. Wij zetten ze voor je op een rij:

  1. Atopisch eczeem. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd en is de één van de meest voorkomende vormen van eczeem. Lees meer over atopisch eczeem.
  2. Dyshidrotisch eczeem. Deze vorm van eczeem noemen we ook wel acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem en komt vooral voor op de handen en voeten. Lees meer over dyshidrotisch eczeem.
  3. Seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem is te herkennen aan vette, geelkleurige schilfers die vooral in het gezicht, op de hoofdhuid en langs de haargrens voorkomen. Lees meer over seborroïsch eczeem.
  4. Contacteczeem. Contacteczeem ontstaat als je huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie uitlokken, bijvoorbeeld zeep, parfum of metaal. Deze vorm van eczeem komt vooral voor op de handen, voeten en in het gezicht.
  5. Nummulair eczeem. Nummulair eczeem kun je herkennen aan jeukende, ronde of ovale eczeemplekjes die vooral op de benen voorkomen.
  6. Asteatotisch eczeem. Asteatotisch eczeem komt vooral voor bij ouderen op de onderbenen en wordt ook wel eczema craquelé genoemd.
  7. Hypostatisch eczeem. Ook deze vorm van eczeem komt vooral voor bij ouderen en is te herkennen aan roodheid, korstjes en schilfering op de onderbenen. Hypostatisch eczeem gaat vaak gepaard met opgezwollen onderbenen.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Elke vorm van eczeem kent een andere oorzaak. Soms is de oorzaak niet helemaal duidelijk. Lees meer over de oorzaak van atopisch eczeem, de oorzaak van dyshidrotisch eczeem en de oorzaak van seborroïsch eczeem.

Is eczeem besmettelijk?

No worries! Geen enkele vorm van eczeem is besmettelijk. Je kunt eczeem dus niet van een ander krijgen of aan een ander overdragen.

Waar kun je eczeem krijgen?

Eczeem kan op verschillende plekken op je huid voorkomen. Dit is afhankelijk van de vorm van eczeem die je hebt. Zo kun je eczeem krijgen op de volgende plekken: Je gezicht Je hoofdhuid Je handen Je voeten

Eczeem in je gezicht

Heb jij vooral eczeem in je gezicht? Dat kan veroorzaakt worden door zowel atopisch als seborroïsch eczeem. Je gezicht is een vervelende plek voor rode huidschilfertjes. Weersta de verleiding om je huid te camoufleren met make-up! Dit kan je eczeem namelijk verergeren. Houd het bij een vochtregulerende gezichtscrème, die bijdraagt aan het huidherstel en jeuk en roodheid vermindert.

Eczeem op je hoofdhuid

Het is gemakkelijk om eczeem op je hoofdhuid te verwarren met roos. Toch is er een belangrijk verschil tussen de jeukende huidschilfers veroorzaakt door eczeem en roos. Zo kun je seborroïsch eczeem, dat veelal op je hoofdhuid en achter je oren voorkomt, beter niet behandelen met een anti-roos shampoo. Het is beter om je haren te wassen met een verzachtende shampoo die speciaal is ontwikkeld voor de jeukende hoofdhuid. Twijfel je of je last hebt van roos of van eczeem? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je uitsluitsel geven.

Eczeem op je handen

De huid van je handen heeft meer te lijden dan je huid van elk ander lichaamsdeel. Zo komen je handen in contact met kou, water, zeep en chemicaliën. Naast dyshidrotisch eczeem, is de meest voorkomende variant van eczeem op je handen dan ook contacteczeem. Bescherm de gevoelige huid van je handen daarom goed met een handcrème. Kies voor een handcrème die vrij is van parfum, parabenen en andere irriterende ingrediënten.

Ezceem op je voeten

Eczeem op je voeten kan zowel veroorzaakt worden door dyshidrotisch, constitutioneel als contacteczeem. Behandel eczeem op je voeten met een zalf of crème. Daarnaast kan het helpen om zweetvoeten aan te pakken. Zweet en wrijving kunnen namelijk ook bijdragen aan het ontstaan van eczeem op je voeten.

Wat te doen tegen eczeem?

Omdat er verschillende vormen van eczeem bestaan, vraagt elke vorm van eczeem om een andere behandeling. Heb je veel last van eczeem? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je adviseren over de juiste behandeling en eventueel medicatie voorschrijven. Lees meer over de behandeling van atopisch eczeem, de behandeling van dyshidrotisch eczeem en de behandeling van seborroïsch eczeem

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Eczeem volgens dermatoloog Drs Leenarts

Etos werkt voor het beste huidadvies samen met dermatoloog drs. Leenarts. Drs. Marjolein Leenarts is medisch specialist in het Rode Kruis Ziekenhuis en Brandwondencentrum te Beverwijk. Meer weten over eczeem? Bekijk de volgende video waarin Drs Leenarts je alles uitlegt.

Bekijk winkelmandje