Blote rug vrouw met haar handen erop

Eczeem

Wist je dat er maar liefst zeven verschillende soorten eczeem bestaan? Elke vorm van eczeem kent andere symptomen, oorzaken en behandelmethoden. Daarom is het belangrijk om te weten met welke vorm van eczeem je te maken hebt. In dit artikel vertellen we je alles wat je moet weten over eczeem.

Artikel opslaan

Wat is eczeem?

Eczeem is een vorm van huiduitslag die vaak gepaard gaat met jeuk, roodheid, zwellingen, schilfertjes, blaasjes, kloofjes of korstjes. Er bestaan verschillende soorten eczeem. Wij zetten ze voor je op een rij:

  1. Atopisch eczeem. Atopisch eczeem wordt ook wel constitutioneel eczeem genoemd en is de één van de meest voorkomende vormen van eczeem. 
  2. Dyshidrotisch eczeem. Deze vorm van eczeem noemen we ook wel acrovesiculeus eczeem of blaasjeseczeem en komt vooral voor op de handen en voeten. 
  3. Seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem is te herkennen aan vette, geelkleurige schilfers die vooral in het gezicht, op de hoofdhuid en langs de haargrens voorkomen. 
  4. Contacteczeem. Contacteczeem ontstaat als je huid in contact komt met bepaalde stoffen die een allergische reactie uitlokken, bijvoorbeeld zeep, parfum of metaal. Deze vorm van eczeem komt vooral voor op de handen, voeten en in het gezicht.
  5. Nummulair eczeem. Nummulair eczeem kun je herkennen aan jeukende, ronde of ovale eczeemplekjes die vooral op de benen voorkomen.
  6. Asteatotisch eczeem. Asteatotisch eczeem komt vooral voor bij ouderen op de onderbenen en wordt ook wel eczema craquelé genoemd.
  7. Hypostatisch eczeem. Ook deze vorm van eczeem komt vooral voor bij ouderen en is te herkennen aan roodheid, korstjes en schilfering op de onderbenen. Hypostatisch eczeem gaat vaak gepaard met opgezwollen onderbenen.

Wat is de oorzaak van eczeem?

Elke vorm van eczeem kent een andere oorzaak. Soms is de oorzaak niet helemaal duidelijk. 

Is eczeem besmettelijk?

No worries! Geen enkele vorm van eczeem is besmettelijk. Je kunt eczeem dus niet van een ander krijgen of aan een ander overdragen.

Waar kun je eczeem krijgen?

Eczeem kan op verschillende plekken op je huid voorkomen. Dit is afhankelijk van de vorm van eczeem die je hebt. Zo kun je eczeem krijgen op je gezicht, je hoofdhuid, je handen en je voeten.

Eczeem in je gezicht

Heb jij vooral eczeem in je gezicht? Dat kan veroorzaakt worden door zowel atopisch als seborroïsch eczeem. Je gezicht is een vervelende plek voor rode huidschilfertjes. Weersta de verleiding om je huid te camoufleren met make-up! Dit kan je eczeem namelijk verergeren. Houd het bij een vochtregulerende gezichtscrème, die bijdraagt aan het huidherstel en jeuk en roodheid vermindert.

Eczeem op je hoofdhuid

Het is gemakkelijk om eczeem op je hoofdhuid te verwarren met roos. Toch is er een belangrijk verschil tussen de jeukende huidschilfers veroorzaakt door eczeem en roos. Zo kun je seborroïsch eczeem, dat veelal op je hoofdhuid en achter je oren voorkomt, beter niet behandelen met een anti-roos shampoo. Het is beter om je haren te wassen met een verzachtende shampoo die speciaal is ontwikkeld voor de jeukende hoofdhuid. Twijfel je of je last hebt van roos of van eczeem? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je uitsluitsel geven.

Eczeem op je handen

De huid van je handen heeft meer te lijden dan je huid van elk ander lichaamsdeel. Zo komen je handen in contact met kou, water, zeep en chemicaliën. Naast dyshidrotisch eczeem, is de meest voorkomende variant van eczeem op je handen dan ook contacteczeem. Bescherm de gevoelige huid van je handen daarom goed met een handcrème. Kies voor een handcrème die vrij is van parfum, parabenen en andere irriterende ingrediënten.

Ezceem op je voeten

Eczeem op je voeten kan veroorzaakt worden door dyshidrotisch, constitutioneel of contacteczeem. Behandel eczeem op je voeten met een zalf of crème. Daarnaast kan het helpen om zweetvoeten aan te pakken. Zweet en wrijving kunnen namelijk ook bijdragen aan het ontstaan van eczeem op je voeten. Let op: eczeem op je voeten is niet hetzelfde als zwemmerseczeem. Zwemmerseczeem is voetschimmel en is erg besmettelijk, terwijl eczeem niet besmettelijk is.

Wat te doen tegen eczeem?

Omdat er verschillende vormen van eczeem bestaan, vraagt elke vorm van eczeem om een andere behandeling. Heb je veel last van eczeem? Raadpleeg dan je huisarts. Die kan je adviseren over de juiste behandeling en eventueel medicatie voorschrijven. Heb je alleen milde klachten? De volgende tips kunnen je dan al helpen:

1. Voorkom krabben

Als je jeuk hebt wil je het liefst net zolang krabben tot de jeuk verdwijnt. Vecht tegen deze drang! Door te krabben houd je het eczeem juist in stand of zorg je er zelfs voor dat het erger wordt. Als je erg afgeleid raakt door de jeuk kun je bij je huisarts of apotheek om een jeukstillend middel vragen.

2. Voed je huid

Als je eczeem hebt, verliest je huid meer vocht en bevat het minder vetten. Voorkom dat je huid uitdroogt en smeer jezelf iedere dag in met een hypoallergeen en parfumvrij verzorgingsproduct. Zeker na een douche, bad of duik in het zwembad is dit belangrijk. Een ander goed moment is voordat je gaat slapen, zodat de voedingstoffen goed in je huid kunnen trekken. Het beste is om huidverzorgingsproducten te kiezen die speciaal zijn ontwikkeld voor de eczeemgevoelige huid. Probeer bijvoorbeeld eens een crème van CeraVe, of de producten uit de Lipikar-lijn van La Roche-Posay. Ook de Atopicontrol-lijn van Eucerin biedt verzachtende verzorging voor de eczeemgevoelige huid.

3. Verminder stress

Stress kan eczeem verergeren. Zorg daarom voor voldoende ontspanning, rust en lichaamsbeweging.

4. Draag katoen

Wol of synthetische stoffen zoals polyester kunnen huidirritatie veroorzaken. Probeer kleding te dragen die goed lucht en niet irriteert, zoals katoen en linnen. Dit geldt trouwens ook voor je beddengoed.

5. Douche na het sporten

Zweet dat opdroogt op je huid verergert eczeem. Spoel je daarom meteen na het sporten af onder een lauwe douche.

6. Zoek de zon op

Zonlicht helpt vaak tegen eczeem. Let daarbij wel op dat je je goed insmeert met zonnebrandmiddel. Vermijd ook té felle zon, want daardoor droogt je huid juist weer uit.

7. Pas op met zeep

Zeep ontvet je huid, waardoor je gevoeliger wordt voor eczeem. Er zijn steeds meer neutrale zepen te koop die dermatologisch getest zijn en huidirritatie tegen gaan. Beperk dus je zeepgebruik of haal een neutrale zeep in huis.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.