Heb je last van rare rode vlekken? Dat zou wel eens smetten van de huid kunnen zijn. Geen zorgen: smetten is gelukkig niet ernstig. Wij vertellen je hier alles over smetten van de huid en wat je ertegen kunt doen.
Wat is smetten van de huid?
Smetten van de huid is een veel voorkomende huidafwijking. De kenmerkende rode plekken ontstaan in huidplooien door warmte, vocht en wrijving. Deze kunnen langzaam verergeren en geïnfecteerd raken door een huidschimmel.
Wat zijn de symptomen van smetten van de huid
In huidplooien, met name onder de borsten, in de liezen en soms in de oksels ontstaan rode plekken. In eerste instantie heb je er eigenlijk geen last van. Maar na een tijdje kunnen de plekken groter, roder en vochtiger worden. De huid wordt week en er ontstaan gemakkelijk scheurtjes, kloofjes en andere beschadigingen. In dit stadium zijn de huidplooien erg gevoelig voor een infectie met Candida. Dit is een gist die bij iedereen op de huid aanwezig en meestal geen klachten geeft. Een smettende huid is een ideale plek voor Candida. Bij een infectie wordt de huid roder en kunnen er witte plekken ontstaan. De huid jeukt, kan pijn doen en soms vies gaan ruiken. Om de rode plekken heen ontstaat een schilferrand. Rondom de grootste plek zijn kleinere plekken te zien die er hetzelfde uitzien. Dit worden wel ‘eilandjes voor de kust’ of ‘satellietplekken’ genoemd.
Heb je last van smetten van de huid? Geen paniek, met goede maatregelen is de kans groot dat je huid na een tijdje weer herstelt.
Hoe ontstaat smetten van de huid?
Je kunt om verschillende redenen smetten van de huid hebben opgelopen. Smetten ontstaat vooral in huidplooien, omdat het daar warm is. Vrouwen met grotere borsten en mensen met vollere benen lopen meer risico op smetten, omdat dit plekken zijn waar kleding wat strakker op de huid zit. Vooral de rand van een onderbroek en de onderkant van een beha zorgen vaak voor beknelling en wrijving. Ook dit kan smetten veroorzaken.
Smetten ontstaat ook vaak op vochtige plekken. Mensen die veel zweten hebben er daarom meer last van. Het niet goed afdrogen na een douche is ook een belangrijke oorzaak van smetten. Oudere mensen die zich niet goed meer kunnen afdrogen, kunnen dus sneller last van smetten krijgen.
Wat te doen tegen smetten van de huid?
Een smettende huid is gelukkig niet ernstig, ook als deze is geïnfecteerd met Candida. Met goede verzorging en een eenvoudige behandeling is de aandoening meestal snel te verhelpen. Probeer de plekken zo droog mogelijk te houden. Droog je ook na het wassen goed af en bedek eventueel de plekken met een zakdoek. Probeer verder zoveel mogelijk van de plekken af te blijven.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Ben je erg onzeker over de rode plekken of heb je er al lange tijd last van? Aarzel dan niet om de huisarts te bellen. Je huisarts kan goed inschatten in welk stadium de smetplekken zich bevinden. Aan de hand daarvan kan hij je de juiste adviezen geven of een behandeling starten met een indrogende zalf of een antigistcrème.
Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen
Zorg voor goede hygiëne
Om smetplekken te voorkomen is het belangrijk dat je je elke dag wast. Daarbij kun je het beste een pH-neutrale zeep gebruiken. De drogist kan je helpen bij het kiezen van een geschikte zeep. Droog na het wassen je huid goed af. Je kunt een föhn gebruiken.
Draag geen knellende of schurende kleding
Strakke (spijker)broeken of een te kleine beha verhogen de kans op smetplekken. Ook knellend ondergoed kan problemen geven. Kies daarom kleding die wat ruimer zit en waarin je je goed kunt bewegen.
Vermijd overgewicht
Bij mensen met overgewicht zijn de huidplooien vaak dieper en dus warmer en vochtiger. Zij hebben dan ook een grotere kans op smetten in de plooien. Afvallen of het vermijden van overgewicht kan dus aanzienlijk bijdragen aan het verminderen of voorkomen van smetten.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.