Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
een mier die een blaadje vasthoudt

Mierenplaag in huis? Zo kom je er vanaf!

Als je een tuin hebt, ken je deze beestjes vast wel: mieren. Zolang mieren in de tuin blijven, leveren ze weinig problemen op. Ze beschermen bladluizen en eten vervolgens de honingdauw die de luizen afscheiden. Maar als de zon begint te schijnen, gebeurt het soms dat de mieren op zoek gaan naar een andere honingvoorraad. Namelijk het honingpotje in jouw keukenkast! Mieren zijn gek op suiker en als er etensresten in je huis liggen kan er al snel een mierenplaag ontstaan. De beste tips om mieren te voorkomen en zo snel mogelijk van een mierenplaag af te komen lees je in dit artikel.

Hoe voorkom je mieren in huis?

In plaats van mieren te bestrijden is het natuurlijk nog fijner als er helemaal geen mieren in huis komen. Daarom geven wij tips die je kunnen helpen om mieren in huis te voorkomen en een mierenplaag voor te zijn:

 • Bewaar suikerrijk voedsel in goed afgesloten potten en zorg dat er niks aan de buitenkant blijft plakken.
 • Laat ’s nachts geen vieze vaat staan.
 • Maak (tuin)tafels goed schoon met zeep of ander schoonmaakmiddel.
 • Zorg dat je prullenbak goed dicht zit en gooi je vuilniszakken op tijd weg.
 • Doe de vaatwasser dicht als je deze niet gebruikt.
 • Haal oude boomstronken en ander rottend hout weg uit je tuin.
 • Zorg ervoor dat de naden en kieren in je huis dicht zijn.
 • Plaats kruidenplanten zoals lavendel, munt, rozemarijn of basilicum in je tuin. Dit zorgt ervoor dat mieren op afstand blijven.
 • Span een koperdraad voor je deuropening. Het schijnt namelijk dat mieren niet over koper heen lopen.

Hoe kun je mieren bestrijden?

Is het niet gelukt om mieren buitenshuis te houden en heb je nu last van een ware mierenplaag? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk deze mieren bestrijden. Er zijn verschillende chemische middelen die gebruikt worden om mieren te bestrijden. Een bekend voorbeeld is de mierenlokdoos. Het klinkt natuurlijk logisch dat je dankzij deze mierenlokdoos van je mieren afkomt.

Toch gebeurt het soms dat deze lokdoos de mieren juist aantrekt of dat de mierenkoningin alsnog blijft leven en het probleem dus alleen tijdelijk wordt opgelost. Gelukkig zijn er ook verschillende huis-tuin-en-keukenmiddeltjes die je kunt gebruiken om mieren te bestrijden waardoor je snel van de mierenplaag af bent. Het voordeel van deze middeltjes is ook dat ze beter voor het milieu zijn en geen schade opleveren voor een kind of huisdier die het per ongeluk binnenkrijgt. Mieren bestrijden doe je zo:

 • Verplaats het mierennest naar een andere plaats (liever niet je buren), dit is de meest diervriendelijke methode.
 • Giet een aantal liter kokend water over de nestuitgangen en herhaal dit een paar dagen.
 • Zet een streep met citroenafwasmiddel over de plek waar de mieren vandaan komen.
 • Maak een mengsel van bakkersgist en keukenstroop of van poedersuiker en droge gist. Als je dit mengsel op de plek van de mierenplaag legt, nemen de mieren deze gist mee naar hun nest en sterven ze vervolgens doordat ze het opeten.
 • Strooi witte peper, koffiedik of fijngesnipperde rauwe uien over de route van de mieren en de ingang van het mierennest.
 • Strooi bladeren van de volgende kruidenplanten of bloemen over de plaats waar de mieren zich in huis bevinden: lavendel, tomaten, afrikaantjes, boerenwormkruid, brandnetel of wilde munt.
 • Besproei het pad van de mieren met een mengsel van twee delen water en één deel azijn.

Shop hier al onze anti-insectproducten.

Er zijn dus veel verschillende middelen die je kunt gebruiken om mieren te bestrijden. Zo is de mierenplaag snel uit je huis verdwenen. Vergeet ook niet voor volgend jaar de voorzorgsmaatregelen te treffen. Zo blijft je huis vrij van mieren!

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.