Luizen

Het begint overal al te jeuken als je eraan denkt: luizen. Heb jij een vermoeden dat je hoofdluis hebt? Als het eenmaal kriebelt, lijkt niets vervelender dan die kleine beestjes. Lees daarom hier hoe je hoofdluis het beste kunt verwijderen, hoe je het herkent en al het andere wat je moet weten.

Wat zijn luizen?

Luizen zijn parasieten. De soort die op je hoofd leeft noemen we hoofdluis. Deze kleine beestjes leven van mensenbloed. Luizen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Het kan namelijk erg jeuken. Het is belangrijk om luizen te verwijderen. Dit omdat het krabben vanwege de jeuk infecties kan veroorzaken.
 

Hoe kun je luizen en neten herkennen?

Heb je een vermoeden dat je hoofdluis hebt? Controleer dan je haren op zowel luizen als neten. Neten zijn namelijk de eitjes van de luis. Beide kun je herkennen. Wij leggen je uit hoe.
 

Hoe zien luizen eruit?

De luizen die op je hoofd leven houden van warme, behaarde plekjes. Je vindt ze daarom meestal achter de oren of in de nek. Heb je een pony? Kijk ook hieronder. De luizen kun je herkennen aan hun grijsblauwe of roodbruine kleur. Ze worden ongeveer net zo groot als een sesamzaadje.


Hoe zien neten eruit?

Neten zijn ongeveer 1 millimeter groot. Je kunt ze herkennen aan hun grijswitte of doorzichtige kleur. Door deze kleuren lijken ze erg op de schilferige huiduitslag roos. Het verschil is dat neten aan de haren kleven, terwijl roos juist los op het hoofd zit. Neten zitten ongeveer tot 2 cm van de haarwortel. Zitten ze verder weg van de hoofdhuid? Grote kans dat ze dan al zijn uitgekomen of niet meer leven.

Heb je een luis ontdekt? Controleer dan meteen de andere gezinsleden op hoofdluis, zodat iedereen tegelijkertijd kan worden behandeld. Daarmee voorkom je dat iedereen elkaar over en weer blijft besmetten.


Hoe krijg je hoofdluis?

Iedereen kan hoofdluis krijgen. Het maakt niets uit of je jong of oud bent, of bijvoorbeeld vies of schoon haar hebt. Je krijgt namelijk luizen door in contact te komen met iemand die luizen heeft. Zodra de hoofden elkaar raken kunnen de kleine beestjes overlopen, van het ene naar het andere hoofd. Ben je bang dat een luis naar jouw hoofd overspringt? Dan kunnen we je bij deze geruststellen: luizen kunnen niet springen. Het is ook een fabeltje dat luizen zich verplaatsen via kleding of beddengoed. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat je luizen van je hond krijgt. Dierenluizen kunnen simpelweg niet overleven op mensen en andersom ook niet.


Luizen bij kinderen

Hoewel iedereen luizen kan krijgen, hebben kinderen hier vaker last van dan volwassenen. Dit komt doordat kinderen tijdens het spelen vaker in contact komen met elkaar, waarbij de hoofden elkaar kunnen raken. Daarom komt hoofdluis vaker voor op plekken waar veel kinderen zijn, zoals scholen en crèches. Het is om die reden verstandig om regelmatig je kinderen te controleren op hoofdluis. Zeker als je kinderen na de vakantie terugkeren naar school.


Hoe kun je luizen behandelen?

Wil je van de luizen afkomen? Het is belangrijk om de beestjes twee weken lang iedere dag te behandelen. Luizen leggen namelijk zo’n 5 eitjes per dag en het duurt 10 dagen voordat deze uitkomen. Volg je onderstaand stappenplan dan is er een grote kans dat de luizen daarna van je hoofd verdwenen zijn:


Het haar kammen met een luizenkam

Kammen, kammen en nog eens kammen: dat is de sleutel naar succes. Met een luizen- en netenkam kun je de luizen uit je haar kammen. Borstel de haren eerst gewoon door, maak ze daarna nat en gebruik conditioner: dit alles maakt het kammen met een luizenkam makkelijker. Houd vervolgens het hoofd voorover en kam dan van achter naar voor. Kam boven wit papier of de wasbak, zodat eventueel aanwezige luizen of neten goed zichtbaar zijn als ze uit het haar vallen. Het is belangrijk om dicht bij de hoofdhuid te beginnen, want daar leven deze parasieten. Veeg de kam regelmatig schoon.


Hardnekkige neten verwijderen met nagels

Neten kleven vast aan het haar en zijn daarom iets hardnekkiger om te verwijderen dan lopende luizen. De metalen kant van de luizen- en netenkam is bedoeld om neten uit het haar te verwijderen. Ook kun je je nagels gebruiken. Dit om de eitjes als het ware van je haren af te schrapen. Raken de neten maar moeilijk los? Dan kan het deppen van huis-tuin-en-keuken azijn op de haren helpen.


Het haar wassen met een anti-hoofdluis shampoo

In een anti-hoofdluis shampoo zit dimeticon, malathion of permetrine. Deze ingrediënten helpen de hoofdluis te bestrijden. Dimeticon is verreweg het hardnekkigste bestrijdingsmiddel van de drie, want hier kunnen luizen niet resistent voor worden. In luizenshampoos van onder andere XT Luis, Prioderm en Etos Eigen Merk zitten deze ingrediënten. Op de verpakking vind je aanwijzingen voor het gebruik van deze shampoos.
 

Lotion voor extra zekerheid

Gebruik speciale activdiol mousse om zeker te zijn dat alle luizen en neten worden gedood. Actividiol laat de overige hoofdluis uitdrogen. Laat deze lotion minstens zeven uur intrekken. Daarna kun je de lotion uitspoelen en kun je de dode luizen en neten wegkammen.
 

Hoe kun je luizen voorkomen?

Het belangrijkste dat je kunt doen om luizen te voorkomen is regelmatig de haren blijven controleren. Luizen verspreiden zich namelijk razendsnel. Door regelmatig de haren door te spitten op zoek naar de beestjes kun je luizen vroeg constateren en voorkom je dat het een hardnekkig probleem wordt. Er bestaan trouwens sprays voor preventief gebruik. Voorkomen is beter dan genezen!

Voor deskundig advies op maat kun je ook altijd terecht bij één van de 1200 gediplomeerde drogisten in onze winkels.

Help, ik heb luizen!

Luizen: als je er alleen al aan dénkt, gaat het al kriebelen. Heb je luizen? Dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Met deze producten ben je zó van luizen af. 

spray
€ 17,05
Promotie: Promotie voorwaarden: Dr. Swaab aambeienzalf, aambeiendoekjes, luizenlotion en Daro hoest. Alle varianten.
Medisch hulpmiddel, lotion
Van € 13,81 voor € 10,36
Geneesmiddel, lotion
€ 13,46
€ 7,29
€ 14,95
lotion
€ 15,99
€ 8,99
€ 31,99