jongen met luizen

Luizen

Het begint overal al te jeuken als je eraan denkt: luizen. Heb jij een vermoeden dat je hoofdluis hebt? Als het eenmaal kriebelt, lijkt niets vervelender dan die kleine beestjes. Lees daarom hier hoe je hoofdluis het beste kunt verwijderen, hoe je het herkent en al het andere wat je moet weten.

Shop hier anti-luismiddelen

Wat zijn luizen?

Luizen zijn parasieten. De soort die op je hoofd leeft noemen we hoofdluis. Deze kleine beestjes leven van mensenbloed. Luizen zijn niet gevaarlijk, maar kunnen wel erg vervelend zijn. Het kan namelijk erg jeuken. Het is belangrijk om luizen te bestrijden, omdat het krabben infecties kan veroorzaken.

Hoe kun je luizen en neten herkennen?

Heb je een vermoeden dat je hoofdluis hebt? Controleer dan je haren op zowel luizen als neten. Neten zijn namelijk de eitjes van de luis. Beide kun je herkennen. Wij leggen je uit hoe.

Hoe zien luizen eruit?

De luizen die op je hoofd leven houden van warme, behaarde plekjes. Je vindt ze daarom meestal achter je oren of in je nek. Heb je een pony? Kijk ook hieronder. De luizen kun je herkennen aan hun grijsblauwe of roodbruine kleur. Ze worden ongeveer net zo groot als een sesamzaadje.

Hoe zien neten (of eitjes) eruit?

Neten zijn de eitjes van een luis en zijn ongeveer één millimeter groot. Je kunt ze herkennen aan hun grijswitte of doorzichtige kleur. Door deze kleuren lijken ze erg op roos. Het verschil is dat neten aan de haren kleven, terwijl roos juist los op het hoofd zit. Neten zitten ongeveer tot 2 cm van de haarwortel. Zitten ze verder weg van de hoofdhuid? Grote kans dat ze dan al zijn uitgekomen of niet meer leven.

Heb je luizen of neten ontdekt? Controleer dan meteen andere gezinsleden op hoofdluis, zodat iedereen tegelijkertijd kan worden behandeld. Daarmee voorkom je dat iedereen elkaar over en weer blijft besmetten.

Hoe krijg je hoofdluis?

Iedereen kan hoofdluis krijgen. Je krijgt luizen door in contact te komen met iemand die luizen heeft. Zodra de hoofden elkaar raken kunnen de kleine beestjes overlopen, van het ene naar het andere hoofd. Ben je bang dat een luis naar jouw hoofd overspringt? Dan kunnen we je bij deze geruststellen: luizen kunnen niet springen. Het is ook een fabeltje dat luizen zich verplaatsen via kleding of beddengoed. Daarnaast hoef je je geen zorgen te maken dat je luizen van je huisdier krijgt. Dierenluizen kunnen simpelweg niet overleven op mensen en andersom ook niet.

Luizen bij kinderen

Hoewel iedereen luizen kan krijgen, hebben kinderen hier vaker last van dan volwassenen. Dit komt doordat kinderen tijdens het spelen vaker in contact komen met elkaar, waarbij de hoofden elkaar kunnen raken. Daarom komt hoofdluis vaker voor op plekken waar veel kinderen zijn, zoals scholen en crèches. Het is om die reden verstandig om regelmatig je kinderen te controleren op hoofdluis. Zeker als je kinderen na de vakantie terugkeren naar school.

Hoe kun je luizen behandelen?

Wil je van de luizen afkomen? Dan is de juiste behandeling heel belangrijk. Luizen leggen namelijk zo’n vijf eitjes per dag en verspreiden zich dus snel. Hieronder zetten we een aantal tips op een rij om zo snel mogelijk van de jeukende beestjes op je hoofd af te komen.

  1. Het haar wassen met een anti-hoofdluis shampoo
  2. Je haar kammen met een luizenkam
  3. Hardnekkige neten verwijderen met je nagels
  4. Lotion voor extra zekerheid

Tip 1: het haar wassen met een anti-hoofdluis shampoo

In een anti-hoofdluis shampoo zit dimeticon, malathion of permetrine. Deze ingrediënten helpen de hoofdluis te bestrijden. Dimeticon is verreweg het hardnekkigste bestrijdingsmiddel van de drie, want hier kunnen luizen niet resistent voor worden. Licener luizenshampoo werkt op basis van het 'neem-extract': een natuurlijk extract uit de Azadirchta idica boom. Meer weten? Op de verpakking vind je aanwijzingen voor het gebruik van deze shampoos.

Tip 2: je haar kammen met een luizenkam

Met een luizen- en netenkam kun je de luizen uit je haar kammen. Borstel de haren eerst gewoon door, maak ze daarna nat en gebruik conditioner: dit alles maakt het kammen met een luizenkam makkelijker. Houd vervolgens het hoofd voorover en kam dan van achter naar voor. Kam boven wit papier of de wasbak, zodat eventueel aanwezige luizen of neten goed zichtbaar zijn als ze uit het haar vallen. Het is belangrijk om dicht bij de hoofdhuid te beginnen, want daar leven deze parasieten. Veeg de kam regelmatig schoon.

Bekijk nu onze producten tegen hoofdluis >

Tip 3: hardnekkige neten verwijderen met nagels

Neten kleven vast aan het haar en zijn daarom iets hardnekkiger om te verwijderen dan lopende luizen. De metalen kant van de luizen- en netenkam is bedoeld om neten uit het haar te verwijderen. Heb je geen luizenkam- in huis? Dan kun je eventueel ook je nagels gebruiken. Dit om de eitjes als het ware van je haren af te schrapen. Raken de neten maar moeilijk los? Dan kan het deppen van huis-tuin-en-keuken azijn op de haren helpen. Was na het schrapen met je nagels goed je handen. 

Tip 4: lotion voor extra zekerheid

Gebruik speciale activdiol lotion om zeker te zijn dat alle luizen en neten worden gedood. Actividiol laat de overige hoofdluis uitdrogen. Laat deze lotion minstens zeven uur intrekken. Daarna kun je de lotion uitspoelen en kun je de dode luizen en neten wegkammen.

Shop nu onze favoriete producten

€ 9.15
€ 17.99
lotion
€ 7.65
€ 17.05
spray
€ 13.19

Heeft je kind luizen? Meldt dit zo snel mogelijk aan anderen

Als je kind luizen heeft, is het belangrijk om dit te melden op school en aan andere betrokkenen, zoals ouders van vriendjes, de oppas of de sportclub. Mogelijk zijn anderen ook besmet. Je hoeft je kind niet thuis te laten, maar het is wel belangrijk dat alle besmette personen tegelijk worden behandeld. Anders kunnen ze elkaar weer besmetten.

Hoe kun je luizen voorkomen?

Het belangrijkste dat je kunt doen om luizen te voorkomen is regelmatig de haren blijven controleren. Luizen verspreiden zich namelijk razendsnel. Door regelmatig de haren door te spitten op zoek naar de beestjes, kun je luizen vroeg constateren en voorkom je dat het een hardnekkig probleem wordt. Er bestaan trouwens sprays voor preventief gebruik. En hoewel het RIVM de wetenschappelijkheid van verspreiding van luis via borstels, jassen, sjaals, petten en dergelijke in twijfel trekt, kan het geen kwaad om volgende maatregelen te treffen om luizen eventueel te voorkomen:

  • Leen geen borstels, mutsen en dergelijke uit
  • Hang jassen aan kapstokken minimaal vijftien centimeter uit elkaar (luizen kunnen niet springen)  
  • Geef je kind een plastic zak om zijn jas en muts in op te hangen of laat het een luizencape gebruiken

Is het nodig om je hele huis grondig schoon te maken?

Het is niet nodig om je beddengoed heet te wassen, knuffels en jassen in zakken te stoppen of om je auto grondig te stofzuigen. De overdracht van luizen gaat namelijk van hoofd tot hoofd. Het is nooit wetenschappelijk aangetoond dat de verspreiding van luizen plaatsvindt via jassen, mutsen, sjaals, beddengoed of knuffels.

Hoe lang leeft een luis?

Zonder bloed leeft een luis maar twee dagen en een neet tien dagen. Wanneer je luizen op je hoofd hebt, leven ze een heel stuk langer. Een neet ontwikkelt zich in tien dagen tot een jonge luis, ook wel een nimf genoemd. Vervolgens duurt het nog tien dagen totdat de luis volwassen is en eitjes (neten) kan leggen. Een volwassen luis kan dan nog dertig dagen leven, waarop ze zo’n vijf eitjes per dag leggen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

 

Help, ik heb luizen!

Luizen: als je er alleen al aan dénkt, gaat het al kriebelen. Heb je luizen? Dan wil je daar zo snel mogelijk vanaf. Met deze producten ga je luizen te lijf.  

€ 17.05
spray
€ 7.65
€ 13.19
€ 9.15
Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.