Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Groene bladeren met regendruppels

ASMR

Heb je weleens meegemaakt dat een situatie extreem rustgevend en ontspannen voor je was? Voel je je bij de kapper bijvoorbeeld vaak zo ontspannen, dat je het liefst je ogen even dicht doet? Of maakt het geluid van regendruppels op het raam je altijd rustig als je gespannen bent? Misschien heb je dan een ASMR-ervaring gehad. Benieuwd wat ASMR is en hoe het ontstaat? Lees dan verder.

Wat is ASMR?

ASMR is de afkorting voor Autonomous Sensory Meridian Response. ASMR is te beschrijven als een tintelend gevoel dat bij je hoofd begint en langs je ruggenmerg door je hele lichaam verspreid wordt. Het gevoel wordt als rustgevend ervaren en is te vergelijken met kippenvel, maar dan in je hoofd. Het tintelende gevoel in je hoofd wordt veroorzaakt door audiovisuele prikkels, oftewel prikkels die je binnenkrijgt door zowel iets te zien als te horen. De term is bedacht door Jennifer Allen. Jennifer heeft in 2010 een Facebookpagina aangemaakt voor de ASMR-community met als doel om meer mensen bewust te maken van de sensatie.

Hoe ontstaat ASMR?

De prettige tintelingen die tijdens ASMR in je hoofd ontstaan, worden geactiveerd door biologische en hormonale processen in het lichaam. Er komen hormonen vrij die te maken hebben met een interpersoonlijke binding, oftewel het hebben van een persoonlijke band met een ander.

Bij een ASMR-ervaring komen verschillende hormonen vrij, zoals:

  • Endorfine: dit hormoon zorgt voor een goed gevoel. 
  • Dopamine: dit hormoon speelt een rol bij het ervaren van genot en blijdschap.
  • Oxytocine: dit is een anti-stress hormoon dat zorgt voor ontspanning.
  • Serotonine: dit hormoon wekt slaap op

Tijdens een ASMR-ervaring komen deze hormonen allemaal vrij. Hierdoor krijg je een kriebelend en slaperig gevoel.

Wat zijn ASMR-prikkels?

De prikkels die een ASMR-ervaring kunnen veroorzaken, zijn onder te verdelen in de volgende drie categorieën.

  1. Zien: er ontstaat een ASMR-ervaring door het staren van de ogen of het zien van rustige handbewegingen.
  2. Horen: er ontstaat een ASMR-ervaring door het horen van een stem. Deze stem kan fluisterend, langzaam, rustgevend, zorgzaam of monotoon klinken. Ook kunnen orale geluiden, zoals mondgeluiden, kauwen en blazen een ASMR-ervaring veroorzaken. Veel mensen ervaren daarnaast tintelingen in hun hoofd door het tikken, krassen, snijden en strelen van objecten. Hierbij zijn de materialen van groot belang. Denk aan het geluid van hout, plastic, papier, textiel en keramiek.
  3. Voelen: er ontstaat een ASMR-ervaring door aanrakingen. Denk aan een lichte aanraking, massage, aanraking van de haren, verzorging en lichamelijk onderzoek.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.