Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
vrouw ligt opgekruld op bed

Buikpijn door stress

Je kent het misschien wel: in stressvolle tijden kun je last krijgen van buikpijn. Misschien heb je buikpijn voordat je een presentatie moet geven voor een volle zaal of als je kind voor het eerst naar de opvang gaat. Van de zenuwen krijg je maagklachten. Hoe komt dat? En wat kun je eraan doen?

Waarom krijg je buikpijn van stress?

Je lichaam en geest zijn veel meer verbonden met elkaar dan je misschien denkt. Een stressreactie is namelijk óók een lichamelijke reactie. Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.

Lees meer over het verband tussen stress en lichamelijke klachten.

Wat kun je doen tegen buikpijn door stress?

De belangrijkste tip die we voor je hebben is: verminder stressfactoren in je leven. Dat is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Lees ons artikel over stress voor tips hoe je stressfactoren vermindert.

Bespreek spanningen met mensen die je vertrouwt. Vaak lucht praten al op. Misschien kan de ander je ook wel helpen met het probleem waar je stress van hebt.

Eet daarnaast ook gezond en gevarieerd volgens de Schijf van Vijf. Zorg ervoor dat je genoeg vezels en vitamines binnenkrijgt. Als je ongezond eet in stressvolle periodes, heeft je maag-darmsysteem nog meer aanleiding om te gaan protesteren. Lees meer over maagklachten en hoe je die voorkomt.

Lees ook eens onze artikelen over ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, mindfulness en ASMR.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.