jonge vrouw die mediteert

Mediteren kun je leren

Staan jouw hersenen maar niet stil? Lopen de gedachten in je hoofd maar over? Dan kan meditatie jou waarschijnlijk goed helpen! Door te mediteren leer je je gedachten te laten komen en gaan. Zo zal de chaos in je hoofd beetje bij beetje afnemen en krijg je je gedachten weer op orde.

Shop rust en ontspanningsproducten

Artikel opslaan

Wat is mediteren?

Mediteren is een vorm van spirituele oefening en een manier om je brein te trainen. Door te mediteren kun je je gedachten en dagelijkse prikkels een plekje kunt geven. Er zijn veel verschillende vormen meditatie en allerlei redenen om ermee te beginnen.

Waarom ga je mediteren?

Je kunt meditatie voor verschillende doeleinden gebruiken. Zo zijn er mensen die mediteren om te ontspannen, om zichzelf beter te leren kennen of om te leren hun aandacht te focussen. Mediteren helpt je niet alleen om meer in balans te komen, het kan je ook inzichten geven in wie je nu eigenlijk bent als persoon.

Meditatie heeft dus een groot effect op je psyche, maar uit onderzoek blijkt dat meditatie ook een gunstig effect heeft op je lichaam. Vooral ons brein lijkt te veranderen door te mediteren. Mensen die mediteren hebben vaak minder hersenactiviteit in de gebieden die gerelateerd zijn aan angst en depressie. Ze blijken daarentegen juist meer hersenactiviteit te hebben in de hersengebieden die gaan over het verdragen van pijn.

Mediteren, hoe doe je dat?

Creëer een rustige omgeving

Bij meditatie kun je er zelf voor kiezen hoe je het doet. Zo kun je er voor kiezen om te mediteren met of zonder muziek, binnen of buiten, met of zonder licht en alleen of met anderen. Het belangrijkste is dat je een omgeving creëert waarin je tot rust kunt komen tijdens het mediteren.

 

Shop nu

Neem een comfortabele houding aan

Neem daarnaast een prettige houding aan tijdens het mediteren. Gaat je voorkeur uit naar een zittende houding? Ga dan in een kleermakerszit zitten. Zorg ervoor dat je je rug goed recht houdt. Vind je een zittende houding niet fijn? Je kunt ook liggend mediteren. Leg je benen plat op de grond en een stukje uit elkaar. Leg je armen naast je neer en houd je duim en wijsvinger tegen elkaar.

Concentreer je op je ademhaling

Zit of lig je goed? Concentreer je dan op je ademhaling: adem rustig in en uit. Tijdens het mediteren komen er waarschijnlijk allerlei gedachten in je op. Deze gedachten mogen er zijn en hoef je niet weg te drukken. Geef je gedachten vooral geen aandacht tijdens het mediteren en ga er dus niet dieper op in. Het is niet gek als je in het begin regelmatig wordt afgeleid door je gedachten. Pak gewoon de concentratie op je ademhaling weer op!

Oefening

Ben je benieuwd of mediteren iets voor jou is? Dan hebben we hier een ademhalingsoefening voor je die je eens kunt uitproberen:

  • Laat de spanning in je lichaam los door via je neus diep in te ademen. Maak hierbij gebruik van een buikademhaling, je borst hoeft niet omhoog te komen.
  • Houd je adem even vast en laat de lucht dan weer langzaam ontsnappen via je mond.
  • Beeld je tijdens het ademhalen in dat je bij elke uitademing een stukje spanning mee uitademt. Zo neemt de lucht al je stress mee en verlaat deze je lichaam. Zo raak je bij iedere uitademing meer ontspannen.
  • Probeer het mediteren minstens 20 minuten vol te houden. Vaak komen er nog allerlei gedachten voorbij die de mediatie proberen te verstoren. Zorg ervoor dat je in ieder geval blijft doorgaan, totdat je door deze fase heen bent.
  • Ontwaak weer langzaam uit je meditatie door voorzichtig te bewegen. Beweeg eerst je vingers en je tenen. Vervolgens kun je langzaam je benen optillen en rechtop gaan zitten of opstaan uit je meditatie.

Meditatie en slapen

Slaap je slecht en kun je wel een betere nachtrust gebruiken? Dan kan slaapmeditatie je hierbij helpen. Een grote veroorzaker van slapeloosheid is stress. Stress zorgt er vaak voor dat er allerlei gedachten door je hoofd blijven spoken. Mediteren verlaagt stress én stimuleert de aanmaak van melatonine. Melatonine is een slaaphormoon dat je helpt om in slaap te vallen en om goed door te kunnen slapen.

Blijf je slaapproblemen ervaren? Neem in dat geval contact op met je huisarts. Deze kan samen met jou onderzoeken waar de klachten vandaan komen!

Heb je vragen of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel, waar onze medewerkers voor je klaarstaan!

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.