kind speelt videospel

Verwend kind

Geef je je kind wel eens een snoepje, om hem of haar rustig te houden in de supermarkt? Of laat je je kleintje stiekem iets te lang tv-kijken, om zelf bij te komen van een drukke dag? Dit is heel begrijpelijk. Maar als je kind iedere keer op tilt slaat als jij ‘nee’ zegt, dan is het goed om hier iets aan te doen. Wil je weten wat je kunt doen tegen verwende trekjes van je kind? Lees dan verder!

Stap 1: Ga na waarom je je kind verwent

Vertoont je kind verwend gedrag? Probeer dan na te gaan waar dit gedrag vandaan komt. Verwen je je kind? En zo ja, waar komt je neiging tot verwennerij vandaan? Je kunt je kind verwennen om verschillende redenen. Zo kunnen ouders hun kind bijvoorbeeld verwennen om:

  • Een gemis uit hun jeugd te compenseren. Misschien hadden zij vroeger niet de mogelijkheid om te studeren of kregen ze altijd afgedankte kleren van hun broers of zussen. Dit willen ze hun kind besparen.
  • Aan de omgeving te laten zien hoe welvarend ze zijn. Dit uiten ze bijvoorbeeld door hun kinderen steeds het nieuwste van het nieuwste te geven.
  • Een schuldgevoel te compenseren. Ouders die bijvoorbeeld weinig tijd met hun kinderen doorbrengen, kunnen dit proberen te compenseren met duur speelgoed of snoep.
  • Rust te krijgen. Ze zijn te moe om gestresst om tegen hun kind in te gaan. Door toe te geven aan het kind, krijgen zij (op de korte termijn) even rust.

Stap 2: Stel regels met consequenties op

Observeer je kind een paar dagen en probeer een patroon te ontdekken in de momenten waarop hij of zij zeurt. Ga ook na wanneer het woord ‘nee’ geen effect heeft op je kind. Weigert je zoontje bijvoorbeeld stil te zitten tijdens het eten, maar doet hij dit wel als je hem een ijsje belooft?

Als je de situaties helder hebt waarin je kind niet luistert, kun je (met je partner) overleggen welke regels je gaat stellen om dit gedrag aan te pakken. Bedenk ook wat de consequentie is wanneer je kind zich niet aan de regel houdt. Let op: het is belangrijk dat beide ouders van de regel weten en zich hieraan houden. Je kind voelt namelijk goed aan wanneer er een mogelijkheid is om ouders tegen elkaar uit te spelen.

Een regel kan bijvoorbeeld zijn dat je zoontje alleen op vrijdagavond een ijsje krijgt. Als hij niet stil zit tijdens het eten, dan is de consequentie dat hij vrijdagavond geen ijsje krijgt. Tip: om een positieve draai aan de nieuwe regel te geven, kun je een schrift bijhouden waarin je kind een sticker mag plakken als hij zich goed gedraagt.

Stap 3: Leg je beslissingen niet uit

Onderzoek heeft aangetoond dat kinderen gemiddeld negen keer om iets vragen, voordat ze hun zin krijgen. Houd dit in je achterhoofd als je voor de achtste keer ‘nee’ zegt. Veel ouders hebben de illusie dat kinderen niet meer om iets vragen als ze uitleg geven waarom ze iets niet willen. Helaas: een kind zal ondanks alle gegeven redenen iets blijven willen. Je beslissingen continu uitleggen heeft dus geen zin. Probeer daarom net zo lang vol te houden tot je kind door heeft dat zijn of haar pogingen nutteloos zijn. Hou vol, je kunt dit!

Stap 4: Verzet je tegen groepsdruk

Veel ouders zijn er gevoelig voor als hun kind aangeeft iets te willen dat alle andere kinderen ook hebben. Probeer toch niet meteen toe te geven aan het kopen van deze spullen. Vraag eerst wat je kind graag wilt. Lijkt het product of cadeau je de moeite waard? Bekijk dan op welke manier je kind het kan verdienen. Spreek bijvoorbeeld af dat je kind de helft van het bedrag spaart van zijn of haar zakgeld en dat jij de andere helft bijlegt. Of zet het op zijn of haar verjaardagsverlanglijst. Zo leert je kind zich te verheugen op iets moois!

Stap 5: Bereid jezelf voor op een terugslag

De eerste paar keren dat je ‘nee’ zegt en de nieuwe regels in werking stelt, zal dit moeilijk zijn. Zowel voor je kind als voor jou. Omdat je je kind niet overstuur wilt zien, is het misschien verleidelijk om aan hem of haar toe te geven. Blijf je opgestelde regels en consequenties toch iedere dag volhouden. Alleen op die manier leert je kind dat blijven zeuren en vragen geen zin heeft.

Stap 6: Leer je kind zich te verheugen

Wist je dat een kind dat geleerd heeft om zich ergens op te verheugen, zich beter en langer kan focussen? Ook kan verheugen en wachten het plezier van je kind vergroten. Leer je kind daarom om zich op dingen te verheugen. Tip: leer je kind om af te wachten, door hem of haar zakgeld te geven. Je kunt je kind bijvoorbeeld laten sparen voor bepaald speelgoed. Of laat je kind voor Sinterklaas een lijstje maken waar vijf dingen op mogen staan. Zo leert je een kind te kiezen wat hij echt wil en zich erop te verheugen.

Stap 7: Beloon je kind met immateriële zaken

Hopelijk gedraagt je kind zich na het opvolgen van de eerste zes stappen al een stuk beter. Misschien is het verleidelijk om je kind te belonen met snoep of speelgoed, maar doe dit niet. Je doet dan al je harde werk teniet. Beloon je kind met immateriële zaken, zoals het voorlezen van een boek op de bank of het verzinnen van een leuk spelletje.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.