Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
winkeltasjes

Koopverslaving herkennen en behandelen

Dat ene shirtje in de winkel dat je écht niet kunt laten liggen? Of die nieuwste gadget die je móet hebben? Het lijkt misschien onschuldig, maar als dit te vaak gebeurt, kan het zijn dat je een koopverslaving hebt. Dit is iets wat je serieus moet nemen. Daarom vertellen wij je alles wat je moet weten over een koopverslaving!

Wat is een koopverslaving?

Mensen die koopverslaafd zijn, hebben een extreme drang om spullen te kopen. Vergelijkbaar met andere verslaafden, ervaren koopverslaafden een high wanneer ze nieuwe aankopen doen. Deze high wordt, net als bij andere verslavingen, veroorzaakt door de neurotransmitter dopamine. Dopamine wekt een gevoel van euforie op. Een koopverslaving klinkt misschien onschuldig, maar het is zeker iets om serieus te nemen.

Hoe ontstaat een koopverslaving?

Het kan voorkomen dat koopverslaafden shoppen gebruiken om gevoelens van angst, eenzaamheid of een depressie te verminderen. Ook kan het zo zijn dat je zoveel shopt om je gevoel van eigenwaarde te verbeteren. Dit is helemaal niets om je voor te schamen.

Wat zijn de symptomen van een koopverslaving?

Je kunt een koopverslaving herkennen aan de volgende symptomen:

 • Liegen over aankopen of proberen je aankopen te verbergen
 • Het voortdurend denken aan shoppen en je rusteloos en angstig voelen als je niet kunt shoppen
 • Schuldig voelen over je aankopen
 • Meer items kopen dan je van tevoren van plan was
 • Je shopt om je beter te voelen
 • Je hebt een geheime pinpas of creditcard om je aankopen mee te doen

Wat te doen bij een koopverslaving?

Een koopverslaving heeft in de meeste gevallen een negatieve invloed op iemands leven. Zo kan het bijvoorbeeld leiden tot hoge schulden, maar ook tot relatieproblemen. Het is daarom belangrijk om een koopverslaving bij jezelf of iemand anders te herkennen. Daarna is de volgende stap om je huisarts te raadplegen. Je huisarts kan je helpen om bijvoorbeeld een psycholoog voor je in te schakelen.

Hoe kun je een koopverslaving voorkomen?

De volgende tips kunnen je helpen om een koopverslaving te voorkomen of om er vanaf te komen:

 • Vind andere manieren om je tijd te besteden en je goed te voelen dan door het kopen van spullen. Misschien wil je wel een nieuwe sport gaan doen of meer tijd met vrienden en familie spenderen.
 • Ga je toch shoppen? Neem dan alleen genoeg geld mee voor de dingen die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Het is ook een goed idee om iemand mee te nemen die van je probleem af weet.
 • Identificeer de dingen of situaties die je neiging tot shoppen stimuleren en probeer deze dingen te vermijden.
 • Betaal alleen met contant geld, laat je pinpassen of creditcards thuis. Zo kun je niet meer uitgeven dan dat je van tevoren had bedacht.
 • Bedenk wat nu eigenlijk het probleem is. Als je een depressie hebt, of problemen hebt met je zelfvertrouwen of angst, is het goed om hier hulp voor te zoeken.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.