Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken

Strontje: hoe kom je er vanaf?

Is de rand van je ooglid gezwollen en voel je daardoor irritatie bij je oog? Dan kan het zijn dat je een strontje hebt. In dit artikel vertellen wij je hoe een strontje ontstaat, wat je eraan kunt doen en hoe je het kunt voorkomen. Lees het hier!

strontje oog

Wat is een strontje?

Een strontje is een ontsteking aan de ooglidrand in de vorm van een puistje (een klein blaasje dat gevuld is met pus, ook wel abces genoemd). De ontsteking wordt bijna in alle gevallen veroorzaakt door een soort bacterie: de stafylokok bacterie.

Wat zijn de symptomen van een strontje?

Een strontje kun je herkennen aan de volgende symptomen:

  • De rand van je ooglid is gezwollen en rood.
  • Wanneer je op de zwelling drukt (bijvoorbeeld met een schoon wattenstaafje), is de zwelling pijnlijk.
  • Er is vaak een een “etterkopje” op het strontje te zien.

Wat zijn de oorzaken van een strontje?

In de ooglidrand zitten talg en zweetkliertjes. Ook zitten er haarzakjes. Als één of meerdere van deze ontstoken raken, kan zich een plaatselijk abces ontwikkelen. De ontsteking wordt in bijna alle gevallen veroorzaakt door dezelfde soort bacterie, de stafylokok. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Wanneer je gevoelig bent voor stafylokokkeninfecties, heb je vaker een strontje. In dat geval heb je meestal al een tijdje steenpuisten gehad of heb je deze op het moment van het strontje. In principe is een strontje een vrij onschuldige aandoening. Meestal gaat het binnen enkele dagen weer vanzelf over.

Wanneer moet ik naar de huisarts?

Meestal is de hulp van je huisarts niet nodig bij de behandeling van een strontje. Je kunt eerst zelf een tijdje (een paar dagen) proberen de “rijping” te bevorderen, door er natte warme kompressen tegenaan te houden. Als dat niet helpt, kan je huisarts de "rijping" bevorderen door een klein sneetje in het abcesje te maken. Na het sneetje neemt de pijn meestal gelijk af. Als er etterige afscheiding zit, kan het raadzaam zijn om je oog te druppelen met oogdruppels om de bacterie te bestrijden.

Neem contact op met je huisarts als:

  • Het erg pijnlijk wordt.
  • De oogontsteking na een paar dagen niet afneemt.

Wat kun je er zelf aan doen?

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen wanneer je een strontje hebt:

  • Warme, natte kompres gebruiken. Beginnen met je oog regelmatig gedurende ongeveer een half uur af te dekken met een warme natte kompres. Daardoor bevorder je de “rijping” van het strontje.
  • Reinigen. Maak je oog regelmatig met in uitgekookt water gedrenkte watjes schoon. Zorg er wel eerst voor dat je je handen goed reinigt voordat je je oog gaat schoonmaken.
  • Zo min mogelijk aanraken. Probeer het aanraken van je oogleden met je vingers zo veel mogelijk te vermijden. Vermijd ook het gebruik van cosmetica zoveel mogelijk.
  • Bescherm je ogen. Probeer je ogen in stoffige/rokerige ruimten zoveel mogelijk te beschermen (bijvoorbeeld door een stofbril te dragen).

Zijn je oogleden toch licht ontstoken geraakt? Dan kan het ontstaan van een strontje soms worden voorkomen door je oogleden ’s ochtends en ’s avonds te borstelen. Je kunt hiervoor een wattenstaafje of wimperkammetje gebruiken. Dep het staafje of kammetje in warm water dat één op één verdund is met babyshampoo. Borstel daarmee zorgvuldig alle schilfers en korstjes weg terwijl je je oog gesloten houdt.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Overige hulp

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.