Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
Vlekken en flitsen in het oog

Vlekken en flitsen in het oog

Heb je last van vlekken en flitsen in je oog? Dit kan erg vervelend zijn. Maar waar komt dit door en wanneer moet je naar de huisarts? Wij vertellen het je.

Wat zijn vlekken in het oog?

Heb je last van vlekken in je oog? Dan kun je vertroebelingen in het glasvocht hebben. Dit geeft een schaduw op het netvlies. Je ziet dan als het ware puntjes, cirkels en ‘spinnenwebben’.

Glasvocht zorgt ervoor dat lichtstralen door gaan naar het netvlies. Veel mensen zien bij vlekken een vertroebeling in het gezichtsveld bewegen, maar dit valt niet altijd op. Op een lichte achtergrond zijn de vlekken vaak beter zichtbaar. Meestal worden deze vertroebelingen met de tijd steeds kleiner en minder vervelend.

Wat zijn flitsen in het oog?

Als je lichtflitsen ziet, kan dit duiden op een prikkeling van het netvlies. Je kunt het vergelijken met het een TL-lamp die aan en uit gaat. Deze prikkeling kan veroorzaakt worden doordat het glasvocht aan je netvlies trekt. Houden de lichtflitsen aan en zie je veel zwarte vlekken? Dan is het verstandig om dit te laten onderzoeken. Dit kan namelijk betekenen dat je een scheurtje in het netvlies hebt of het kan een beginnende netvliesloslating zijn. Bij dit laatste zie je de lichtflitsen aan de zijkant van je gezichtsveld en de grootte neemt niet toe en niet af.

Je kunt ook last hebben van lichtflitsen die zich als het ware als gekartelde lijnen uitbreiden. Dit kan migraine zijn. Zeker als je daarna hoofdpijn krijgt. De flitsen zitten vaak in beiden ogen en duren tien tot twintig minuten.

Wat zijn de oorzaken van vlekken en flitsen in het oog?

Het zien van vlekken kan meerdere oorzaken hebben. Veroudering is de meest voorkomende oorzaak. Er ontstaan verdichtingen in het glasvocht. Als je bijziend bent heb je hier meer aanleg voor. Hoewel deze vertroebelingen vervelend kunnen zijn, is het vaak een onschuldige aandoening.

Zijn er naast vlekken in het oog ook lichtflitsen? Dan kan dit wijzen op een netvliesprobleem. Je kunt dit het beste laten onderzoeken. Heb je last van bewegende vlekjes? Dit kan een oogontsteking zijn.

Een andere mogelijke oorzaak is suikerziekte. Bij deze ziekte kan bloed in het glasvocht komen, waardoor je vlekken gaat zien. Dit kan plotseling gebeuren.

Wanneer naar de huisarts?

Neem direct contact op met je huisarts, als er snel flitsen zijn ontstaan in je oog. Dit zou namelijk kunnen komen door een netvliesloslating. Ook bij een plotselinge vertroebeling is snel onderzoek noodzakelijk.

Ontstaan de flitsen geleidelijk? Ook dan is het verstandig om langs de huisarts te gaan. De huisarts kan je dan doorsturen naar de oogarts voor verder onderzoek

Behandeling van vlekken en flitsen in het oog

Bij het zien van vlekken en flitsen, is het vaststellen van de oorzaak belangrijk. Dit bepaalt de soort behandeling. Is er bijvoorbeeld sprake van een beschadiging van het netvlies, dan kun je een laserbehandeling krijgen. Deze behandeling zorgt ervoor dat het netvlies niet nog verder loslaat.

Vertroebelingen verdwijnen vaak spontaan. In ernstige gevallen kunnen ze soms met een laserbehandeling verwijderd worden.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.