
Flaporen
Heb je wel eens van afstaande oren gehoord? Als dit niet het geval is, herken je de volgende term waarschijnlijk beter: flaporen. Het hebben van flaporen is niet iets waar je je voor hoeft te schamen, maar toch ervaren veel mensen het als vervelend. Ben je benieuwd naar hoe flaporen ontstaan en wat je er eventueel aan kunt doen? Lees dan verder.
Wat zijn flaporen?
Flaporen zijn oren die verder van het hoofd afstaan. Het komt bij ongeveer 5% van de bevolking voor. Oren die verder van het hoofd afstaan (ook wel afstaande oren), ontstaan doordat delen van het uitwendige oor niet helemaal goed zijn aangelegd.
Hoe ontstaan flaporen?
Flaporen zijn aangeboren. Vaak zit het hebben van flaporen in de familie. Tweederde van de mensen met flaporen hebben een familielid die het ook heeft.
Wat zijn de symptomen van flaporen
Flaporen zijn vaak duidelijk te herkennen. In de medische wereld worden oren die meer dan twee centimeter van het hoofd afstaan, flaporen genoemd. Vaak staan de oren niet aan beide kanten even ver uit, maar is één kant meer opvallend.
Flaporen vallen vooral bij kinderen op. Dit komt doordat oren al op de leeftijd van vijf of zes jaar hun uiteindelijke grootte bereiken. Als het kind ouder wordt, blijven de oren dus even groot, terwijl het hoofd wel doorgroeit. Hierdoor worden de oren in verhouding kleiner en vallen ze dus minder op.
Wat te doen tegen flaporen?
Flaporen zijn medisch gezien volkomen onschuldig. Maar sociaal gezien, kunnen ze soms voor problemen zorgen. Het gebeurt namelijk helaas vaak genoeg dat kinderen met flaporen gepest worden. Dat is natuurlijk erg vervelend, omdat het zelfvertrouwen van een kind hierdoor kan worden aangetast. Sommige kinderen worden daarom geopereerd aan hun flaporen als zij ongeveer vijf jaar oud zijn. Op deze leeftijd zijn de oren volgroeid en gaan kinderen naar school, waar het (eventuele) pesten vaak begint. Bij kinderen wordt de ingreep meestal onder volledige narcose uitgevoerd. Bij volwassenen gebeurt dit onder een plaatselijke verdoving.
Verder kun je zelf niets tegen flaporen doen. Als je er iets tegen wilt doen, kun je je huisarts raadplegen.
Hoe kun je flaporen voorkomen?
Flaporen zijn aangeboren en daarom niet te voorkomen.
Wanneer naar de huisarts?
Mocht je je flaporen of die van je kind willen laten behandelen, dan kun je een afspraak maken bij je huisarts. Je huisarts bespreekt dan de voor- en nadelen van de behandeling en geeft je een eventuele verwijzing.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.
Artikel opslaan