Trichomonas vaginalis is een seksueel overdraagbaar organisme. Bij vrouwen kunnen de slijmvliezen van de vagina, baarmoederhals en plasbuis worden geïnfecteerd. Bij mannen kan de plasbuis worden geïnfecteerd. Bij 10 tot 50 procent van de vrouwen verloopt een infectie zonder klachten. Mannen hebben zelden klachten.
Bij welke leeftijd komt Trichomonas vaginalis het meeste voor?
Trichomonas komt het meest voor in de leeftijdsgroep van 15-24 jaar. Trichomonas wordt via seksueel contact overgedragen. Het kan enkele uren overleven in lichaamsvloeistoffen zoals urine, sperma en vaginaal vocht en in een vochtige omgeving. Vrijwel altijd wordt Trichomonas overgedragen via seksueel contact.
Wat zijn de symptomen van Trichomonas vaginalis?
Bij vrouwen is er vaak sprake van schuimende, stinkende, niet jeukende vaginale afscheiding die grijswit tot groengeel is. Ook kunnen er pijnklachten zijn bij het plassen en pijn tijdens het vrijen. Bij mannen kunnen er klachten ontstaan van witte afscheiding. Mannen hebben meestal geen klachten. Soms is er sprake van pijn bij het plassen of is er sprake van geïrriteerde plasbuis.
Is het ernstig en wat kun je verwachten?
Trichomonas kan hinderlijke klachten geven maar er is geen bewijs aangetoond dat er late verschijnselen of complicaties kunnen ontstaan.
Wanneer moet je naar de huisarts?
Wanneer je klachten hebt die kunnen wijzen op Trichomonas is het verstandig contact op te nemen met de huisarts. De huisarts zal vragen naar de kleur, mate en hoeveelheid van vaginale afscheiding. Ook zal hij vragen naar jeukklachten en vragen of er sprake is van pijn bij het plassen en van pijn tijdens het vrijen. Ook zal hij vragen of de seksuele partner klachten heeft van afscheiding of van pijn bij het plassen. Bij vrouwen zal de huisarts vaginaal onderzoek verrichten met een speculum (een eendenbek). De huisarts zal letten op de kleur en geur van de afscheiding en hij zal kijken naar de roodheid van de vagina. Bij mannen zal de huisarts kijken naar eventuele afscheiding uit de penis.
Wat kan de huisarts betekenen?
De huisarts kan met behulp van een pH-strip de zuurgraad van de afscheiding meten. Mogelijk legt de huisarts wat afscheiding op een glaasje en zal dat bekijken met een microscoop. Indien er sprake blijkt van een Trichomonas-infectie zal de huisarts starten met antibiotica. De seksuele partner(s) moeten worden mee behandeld. Metronidazol mag wel gebruikt worden tijdens de zwangerschap, maar liever niet tijdens het eerste trimester. De huisarts zal dan mogelijk kiezen om je te behandelen met een spoeling met melkzuuroplossing. Borstvoeding moet één tot twee dagen gestaakt worden bij het gebruik van metronidazol.
Wat kun je doen om Trichomonas vaginalis te voorkomen?
Goed gebruik van condooms levert bijna 100 procent bescherming.
Algemene adviezen en voorzorgsmaatregelen bij vaginale infectie met Trichomonas vaginalis
Een Seksueel Overdraagbare Aandoening (SOA) is besmettelijk voor anderen ook als je geen klachten hebt, of de klachten zo vaag zijn dat je er geen last van hebt. Deze besmettelijkheid duurt vanaf het moment dat je hem oploopt totdat de behandeling is afgerond. Het is daarom belangrijk dat je je partner(s) met wie je seksueel contact gehad hebt waarschuwt, aangezien zij de SOA ook kunnen hebben ondanks dat ze misschien nog geen klachten hebben. Bovendien kunnen zij de SOA ongemerkt doorgeven.
Het waarschuwen van de partner
Door het waarschuwen van je partner(s) voorkom je dat de SOA verder wordt verspreid of dat deze voor anderen ernstige gevolgen krijgt. Als je het moeilijk vind om zelf aan je seksuele partner(s) te vertellen dat je een SOA hebt, kun je contact opnemen met de sociaal verpleegkundige van de GGD. Hij/zij kan anoniem je partner waarschuwen als je daar toestemming voor geeft.
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.