Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
liesblessure

Liesblessure

Wat is een liesblessure?

Een liesblessure is een letsel in de liesstreek. Vaak gaat het om een blessure van pezen en spieren aan de binnenzijde van de bovenbenen. Deze lopen van de lies naar het bovenbeen. De blessure kan een irritatie, verrekking of scheur zijn. Een scheurtje kan ontstaan doordat de spieren onvoldoende zijn opgewarmd als deze volledig en snel worden belast. Bij sporters ontstaat dit gemakkelijker als er onvoldoende aan warming-up is gedaan. Het ontstaan van een liesblessure ontstaat ook sneller door factoren als oververmoeidheid en overbelasting.

Wat zijn de symptomen van een liesblessure?

Je kunt een liesblessure herkennen aan:

 • Pijn en irritatie aan de binnenzijde van je bovenbeen of in de liesstreek
 • Stijfheid van de lies

Moet je naar de huisarts?

Ja, als je vermoedt dat je een liesblessure heb opgelopen is het belangrijk om vast te stellen om welke blessure het gaat. Hiervoor kun je terecht bij je huisarts. Heb je scheur in een spier of pees? Dan heb je deskundige hulp nodig. Bij iedere blessure is het verstandig om tijdelijk te stoppen met trainen. Geef je spieren wat rust!

Wat kun je zelf doen bij een liesblessure?

Bij het optreden van een liesblessure kun je de pijnlijke plek het beste koelen met ijs of een cold-pack. Doe dit zo’n 15 tot 20 minuten lang en maak gebruik van een doek tussen de huid en het ijs. Hiermee voorkom je bevriezingsverschijnselen. Herhaal dit enkele dagen achter elkaar en meerdere keren per dag. Begin pas weer met trainen als de klachten geheel zijn verdwenen en begin rustig weer met opbouwen. Snel weer je oude trainingsschema hanteren is dus niet verstandig, de kans is dan groot dat de blessure snel weer terugkeert. Neem ook voldoende rust tussen het sporten. In het begin dus minimaal twee rustdagen tussen de trainingen. Professionele begeleiding bij het heropstarten van de training is zeer aan te raden.

Hoe kun je een liesblessure voorkomen?

Je kunt een aantal maatregelen nemen om de kans op een liesblessure te verkleinen:

 • Bouw je trainingsprogramma rustig op, niet te snel te veel doen
 • Bouw je conditie op, dit zorgt voor een kleinere kans op blessures
 • Doe oefeningen die de spieren in je bovenbenen versterken
 • Doe een goede warming-up voordat je met de training begint
 • Doe een goede cooling-down na afloop van je training
 • Laat je lies masseren na afloop van de training
 • Draag een warme broek over de bovenbenen, bijvoorbeeld een extra fietsbroek onder de normale sportbroek
 • Neem een paar dagen rust bij een lichte liesblessure
 • Zorg dat de scheur in de pees of spier volledig genezen is voordat je weer gaat trainen
Bekijk hier ons assortiment aan sportverzorging >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.