Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
voeten met sportschoen

Achillespees- ontsteking

Heb je al langere tijd achillespeespijn en vermoed je dat je een ontstoken achillespees hebt? Wanneer je vaak intensief sport, kan je achillespees overbelast raken wat kan leiden tot een achillespeesontsteking. In dit artikel vertellen we je alles over achillespeesontsteking.

Wat is een achillespeesontsteking?

Een achillespeesblessure is een letsel van de pees die van de kuitspier naar de hiel loopt. De oorzaak is meestal langdurige overbelasting, waardoor een ontstekingsreactie in of rond de pees ontstaat. Ook kan de achillespees beschadigd zijn. Overbelasting komt vooral door activiteiten als hardlopen en springen.

Wat zijn de symptomen van een achillespeesblessure?

Wanneer je een achillespeesblessure hebt, kun je dat aan de volgende verschijnselen herkennen:

 • Pijn in de pees tijdens of na inspanning.
 • Stijfheid van de pees, vooral aan het begin van de inspanning.
 • Rode kleur van de huid over de pees.
 • Knisperend geluid bij aanraking van de pees.
 • Scheur in de pees, er is meestal een deuk voelbaar. Je kunt erg moeilijk of zelfs onmogelijk op je tenen staan.
 • Zwelling van de pees.

De klachten kunnen erger worden als je te weinig rust neemt of de achillespees niet laat behandelen. Bewegen gaat steeds lastiger en de pijn komt steeds vaker voor. Soms komt het voor dat je anders gaat lopen omdat je de achillespees wilt ontzien. Langdurige overbelasting kan zelfs leiden tot chronische achillespeespijn of het scheuren van de achillespees.

De ernst van je blessure wordt bepaald aan de hand van hoe vaak, hoe lang en wanneer de pijn aanwezig is. Bij pijn die alleen optreedt na langdurige inspanning en vanzelf weer verdwijnt, is de blessure nog in het beginstadium. Als de pijn ook aan het begin en/of tijdens de inspanning optreedt, is het al wat erger. Heb je aanhoudende pijn, ook in rust? Dan is de blessure ernstig.

Heb je acute pijn en is het onmogelijk om je voet naar beneden te bewegen? Dan bestaat de kans dat je een gescheurde achillespees hebt. Soms is er bij het scheuren een knappend geluid te horen. Neem bij twijfel altijd contact op met je huisarts.

Hoe ontstaat een achillespeesontsteking?

De achillespeesblessure is een overbelastingsblessure en ontstaat door het steeds herhalen van een bepaalde beweging. Soms ontstaat de blessure door een combinatie van overbelasting en (vroege) veroudering van de pees. Een achillespeesblessure komt vooral bij hardlopers en springers voor. Ook de volgende omstandigheden of factoren kunnen een rol kunnen spelen bij het ontstaan van klachten:

 • Slechte warming-up
 • Verkeerde schoenen
 • Verkeerde lichaamshouding
 • Verkeerde uitvoering van de oefening
 • Leeftijd
 • Conditie

Wanneer moet je naar de huisarts?

Als de pijn acuut is ontstaan en je je voet niet meer naar beneden kunt bewegen, kan het zijn dat de achillespees is gescheurd. Een achillespeesscheur moet snel en meestal operatief behandeld worden. Je kunt dan ook het beste meteen contact opnemen met je huisarts.

Ook als de klachten bij een ontsteking lang aanhouden is het verstandig langs je huisarts te gaan. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar de fysiotherapeut. Hij of zij kan je helpen met herstel van de ontstoken achillespees door een speciaal programma samen te stellen afhankelijk van de klachten in combinatie met behandelingen.

Wat kun je zelf doen tegen een achillespeesblessure?

Bij beginnende klachten is het verstandig om tijdelijk te stoppen met sporten. Een achillespeesblessure is meestal het gevolg van langdurige (over)belasting, en doortrainen kan de blessure verergeren.

Bij klachten die wijzen op een achillespeesblessure kun je de pees het beste gedurende vijftien tot twintig minuten koelen met ijs of een cold-pack. Leg er een doek tussen om bevriezing van de huid te voorkomen. De eerste twee dagen kun je het koelen het beste enkele keren per dag herhalen.

Ga voor jezelf na of je kunt verklaren waardoor de klachten nu ontstaan. Heb je bijvoorbeeld nieuwe schoenen of een zwaarder trainingsschema? Probeer de mogelijke oorzaken dan weg te nemen.

Het is verstandig om pas weer met sporten te beginnen als de klachten geheel zijn verdwenen, maar doe dat vooral heel rustig. Snel weer het oude trainingsschema oppakken is niet verstandig, de kans is dan groot dat de blessure weer terugkeert. Neem ook voldoende rust tussen de trainingen door, in het begin betekent dat doorgaans minimaal twee rustdagen tussen de trainingen. Vermijd sporten zoals springen, hardlopen en sprinten. Deze sporten belasten de achillespees en zijn slecht voor de genezing. Fietsen en zwemmen zijn minder belastend voor de ontstoken achillespees en zijn daarom betere opties.

Hoe kun je een achillespeesblessure voorkomen?

Hieronder hebben we een aantal adviezen die je kunnen helpen een achillespeesblessure te voorkomen voor je op een rijtje gezet:

 • Voer een rustig opgebouwd trainingsprogramma uit, doe niet te snel te veel.
 • Een goede conditie zorgt voor een verkleinde kans op blessures.
 • Goede schoenen, een goede demping in de hak is erg belangrijk. Een hielverhoging in de schoen kan de belasting op de achillespees wat verminderen.
 • Voorkom lopen op een harde ondergrond. Kies liever voor zachte bospaden of gras. 
 • Doe oefeningen die de spieren en pezen in voet, onderbeen en enkel versterken.
 • Voer een goede warming-up uit voordat je met je training begint, en een goede cooling-down na afloop van je training.
 • Masseer de achillespees en kuitspieren na afloop van je training.
 • Voorkom kou op de pees door het dragen van voldoende lange sokken.
Bekijk hier ons assortiment aan sportartikelen >

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.