meetlint

BMI berekenen

Het liefst blijven we ons hele leven kerngezond. Het is zo fijn om je goed te voelen! Hoewel ‘je goed voelen’ voor iedereen iets anders betekent, begint het bij de basis: een goed werkend lijf. Eén van de voorwaarden voor een goed werkend lijf is een gezond BMI. Maar heeft het wel zin voor jou om je BMI te meten?

Bereken je BMI met onze BMI calculator

Je BMI berekenen vanuit je luie stoel? Onze handige BMI calculator berekent jouw BMI in enkele seconden. Je hoeft zelf niets uit te rekenen!

BMI calculator

Wil je weten wat jouw ideale gewicht is?

Verplaats dan de schuif van je gewicht naar links of rechts totdat de indicator rechts in het juiste kleurvlak terechtkomt.

 

< 18
ondergewicht Eet regelmatig en sla geen maaltijd over. Eet of drink vier keer per dag een tussendoortje.
18-25
gezond gewicht Houdt je gewicht op peil. Check minstens 1x per jaar hoe je ervoor staat.
25-30
iets te zwaar Probeer je eetpatroon te verbeteren en meer te bewegen.
> 30
veel te zwaar Dit levert een risico op voor je gezondheid. Probeer af te vallen.

 

Zelf je BMI uitrekenen?

Wil je je BMI zelf uitrekenen? Houd dan de volgende formule aan: je gewicht in kilogram gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. Rekenvoorbeeld: weeg je 65 kg en ben je 1.70 meter lang? Dan heb je een BMI van 65 / (1.70x1.70) = 22,5.

BMI tabel

Een gezond BMI betekent een goede verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lengte. Je kunt de richtlijnen uit de volgende tabel aanhouden:

BMI  Gewicht
<18 ondergewicht
18-25 gezond gewicht
25-30 iets te zwaar
>30 veel te zwaar 

bron: www.voedingscentrum.nl

Wat is je BMI?

De Body Mass Index (BMI) geeft een indruk of je een gezond gewicht hebt in relatie tot je lengte. Deze meting is bedoeld voor mannen, vrouwen en kinderen van 2 tot 70 jaar en is vooral geschikt voor mensen met een normale lichaamsbouw. Het is een minder goede maat voor mensen die erg klein of juist heel lang zijn, veel spiermassa hebben of zwanger zijn.

Doe de gezondheidscheck! Bij Etos helpen we je graag een handje bij gezond leven en gezonde keuzes maken. Daarom kun je bij ons in de winkel een gezondheidscheck doen, om erachter te komen hoe het met je gaat. Maak nu een afspraak voor een BMI-meting, ontdek jouw BMI en krijg advies op maat.

Ga naar de gezondheidscheck >

Wat zegt je BMI over je gezondheid?

De uitkomst van de BMI-meting geeft een schatting van de gezondheidsrisico’s van je lichaamsgewicht. Met een gezond gewicht heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Naast het verkleinen van de risico’s op aandoeningen en ziektes heeft een gezond gewicht nog meer voordelen. Denk hierbij aan minder snel last van gewrichts- en spierpijn, meer energie en beter kunnen slapen.

In Nederland heeft maar liefst de helft van alle mensen overgewicht. Ook het aantal kinderen dat te dik is, stijgt snel. Overgewicht is een serieus probleem: het vergroot onder meer het risico op een hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, galstenen en gewrichtsaandoeningen. Ook kan het psychische effecten hebben, zoals een verlaagd zelfbeeld.

Wat kan een BMI-meting je vertellen?

Vaak weet je zelf wel bij welk gewicht jij je gezond en fit voelt. De BMI is een goede maat om dit te bevestigen. Tegelijkertijd heb je misschien het gevoel dat je je in een maatje 36 moet wurmen om gezond te zijn, maar dat is helemaal niet zo. Er zijn veel mensen die denken dat ze te dik of dun zijn, terwijl ze feitelijk een gezond gewicht hebben. Het is daarom goed om te weten wat eigenlijk een mooi streefgewicht is als je het hebt over gezondheid. Je BMI kan dat laten zien. Wel is het belangrijk om te weten dat BMI-waarden niet altijd even betrouwbaar zijn en geen volledig beeld geven van jouw gezondheid. Naast je lengte spelen namelijk ook je lichaamsbouw, spier- en vetmassa, leeftijd en geslacht een rol. De meting houdt bijvoorbeeld geen rekening met je lichaamssamenstelling of met oorzaken van onder- of overgewicht. Om een nauwkeuriger beeld te krijgen, kun je het beste deze meting door een deskundige laten doen en ook je buikomtrek en vetpercentage meten. Want echt waar, niet iedereen hoeft maatje 36 te hebben. Een maatje meer of minder is niet direct ongezond.

BMI berekenen vrouw

Bij het berekenen van je BMI wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Toch kun je als vrouw anders naar de resultaten kijken. Waarom? Omdat een vrouw anders gebouwd is dan een man. Zo is de vetverdeling bij het vrouwelijk lichaam anders en mag een vrouw iets meer vet hebben bij een gezond gewicht.

BMI berekenen man

Ook als man kun je anders naar de resultaten kijken. Zo hebben mannen van nature meer spiermassa dan vrouwen. Hierdoor kan een BMI waarde soms een vertekend beeld geven. Wanneer je bijvoorbeeld veel aan krachttraining doet en veel spiermassa hebt, kan je gewicht automatisch ook toenemen. Je zult dan op een hogere BMI uitkomen, terwijl je wel op een gezond gewicht zit. Een vetpercentage meting geeft in zo’n geval een beter beeld.

BMI berekenen kind

De Body Mass Index geldt voor kinderen en volwassenen tussen de 2 en 70 jaar. Maar let op: de uitkomst van de BMI calculator kan bij kinderen soms misleidend zijn. In de groeifases die kinderen doormaken, kan de hoeveelheid vetweefsel namelijk snel veranderen. Maak je je zorgen over het gewicht van je kind? Neem dan contact op met je huisarts of een kinderdiëtist.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar. 
 

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.