Maak kans op een last-minute vakantie van TUI of één van de andere toffe prijzen!

Waanzinnige winweken
meetlint

BMI berekenen

Het liefst blijven we ons hele leven kerngezond. Het is zo fijn om je goed te voelen! Hoewel ‘je goed voelen’ voor iedereen iets anders betekent, begint het bij de basis: een goed werkend lijf. Eén van de voorwaarden voor een goed werkend lijf is een gezond BMI. Lees daarom in dit artikel hoe je je BMI meet, wat een gezond BMI is, wat dit zegt over je gezondheid en wat een BMI-uitslag betekent voor vrouwen, kinderen en mannen.

Shop nu!

Artikel opslaan

Wat is je BMI?

De Body Mass Index (BMI) geeft een indruk of je een gezond gewicht hebt in relatie tot je lengte. Deze meting is bedoeld voor mannen, vrouwen en kinderen van 2 tot 70 jaar en is vooral geschikt voor mensen met een normale lichaamsbouw.

Bereken je BMI met onze BMI-calculator

De BMI is een veelgebruikte meetmethode waarmee je kan zien of je een gezond gewicht hebt in verhouding tot je lengte. Een BMI kan zowel voor mannen, vrouwen als voor kinderen berekend worden. Het berekenen van je BMI is minder geschikt voor als je zwanger bent of heel gespierd bent. Benieuwd naar jouw BMI? Onze handige BMI-calculator berekent jouw BMI in enkele seconden. Geschikt voor mannen, vrouwen en kinderen van 2 tot 70 jaar. Je hoeft zelf niets uit te rekenen!

BMI calculator

Wil je weten wat jouw ideale gewicht is?

Verplaats dan de schuif van je gewicht naar links of rechts totdat de indicator rechts in het juiste kleurvlak terechtkomt.

 

< 18
ondergewicht Eet regelmatig en sla geen maaltijd over. Eet of drink vier keer per dag een tussendoortje.
18-25
gezond gewicht Houdt je gewicht op peil. Check minstens 1x per jaar hoe je ervoor staat.
25-30
iets te zwaar Probeer je eetpatroon te verbeteren en meer te bewegen.
> 30
veel te zwaar Dit levert een risico op voor je gezondheid. Probeer af te vallen.

Bereken je BMI met een formule

Wil je je BMI zelf berekenen? Houd dan de volgende formule aan: je gewicht in kilogram gedeeld door je lengte in meters in het kwadraat. 

Rekenvoorbeeld: weeg je 65 kilo en ben je 1,70 meter lang? Dan heb je een BMI van 65 / (1.70x1.70) = 22,5. 

Wat is een gezonde BMI?

Een gezonde BMI ligt voor vrouwen en mannen tussen de 18,5 en 25. Voor kinderen en ouderen geldt dit niet, maar gelden andere grenzen voor ondergewicht, gezond gewicht en overgewicht. Een gezonde BMI betekent een goede verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lengte. Na het meten van jouw BMI kun je in de tabel hieronder aflezen of je een gezonde BMI hebt. Je kunt de richtlijnen uit de volgende BMI-tabel aanhouden voor volwassenen tussen de 19 en 69 jaar.

Een gezonde BMI betekent een goede verhouding tussen je lichaamsgewicht en je lengte.

BMI-tabel

BMI  Gewicht
<18 ondergewicht
18-25 gezond gewicht
25-30 iets te zwaar
>30 veel te zwaar 

Bron: www.voedingscentrum.nl.

Wat zegt je BMI over je gezondheid?

De uitkomst van de BMI-meting geeft een schatting van de gezondheidsrisico’s van je lichaamsgewicht. Met een gezond gewicht heb je minder kans op hart- en vaatziekten. Naast het verkleinen van de risico’s op aandoeningen en ziektes heeft een gezond gewicht nog meer voordelen. Denk hierbij aan minder snel last van gewrichts- en spierpijn, meer energie en beter kunnen slapen

In Nederland heeft maar liefst de helft van alle mensen overgewicht. Ook het aantal kinderen dat te dik is, stijgt snel. Overgewicht is een serieus probleem: het vergroot onder meer het risico op een hoge bloeddruk, diabetes type 2, hart- en vaatziekten, bepaalde vormen van kanker, galstenen en gewrichtsaandoeningen. Ook kan het psychische effecten hebben, zoals een verlaagd zelfbeeld. 

Wat betekent een BMI-uitslag?

Vaak weet je zelf wel bij welk gewicht jij je gezond en fit voelt. De BMI is een goede maat om dit te bevestigen. Tegelijkertijd heb je misschien het gevoel dat je je in een maatje 36 moet wurmen om gezond te zijn, maar dat is helemaal niet zo. Er zijn veel mensen die denken dat ze te dik of dun zijn, terwijl ze feitelijk een gezond gewicht hebben. Het is daarom goed om te weten wat eigenlijk een mooi streefgewicht is als je het hebt over gezondheid. Het berekenen van je BMI kan je daarbij helpen.

Wel is het belangrijk om te weten dat BMI-waarden niet altijd even betrouwbaar zijn en geen volledig beeld geven van jouw gezondheid. Naast je lengte spelen namelijk ook je lichaamsbouw, spier- en vetmassa, leeftijd en geslacht een rol. De BMI-berekening houdt bijvoorbeeld geen rekening met je lichaamssamenstelling of met oorzaken van onder- of overgewicht. Om een nauwkeuriger beeld te krijgen, kun je het beste deze meting door een deskundige laten doen en ook je buikomtrek en vetpercentage meten. Want echt waar, niet iedereen hoeft maatje 36 te hebben. Een maatje meer of minder is niet direct ongezond.

Het is belangrijk om te onthouden dat BMI-waarden geen volledig beeld geven van jouw gezondheid.

BMI berekenen voor vrouwen

Bij het meten van je BMI wordt geen onderscheid gemaakt tussen mannen en vrouwen. Toch kun je als vrouw anders naar de resultaten kijken. Waarom? Omdat een vrouw anders gebouwd is dan een man. Zo is de vetverdeling bij het vrouwelijk lichaam anders en mag een vrouw iets meer vet hebben bij een gezond gewicht. Bovendien is het berekenen van je BMI ook veel minder betrouwbaar als je zwanger bent of borstvoeding geeft. In deze periode veranderen namelijk zowel je lichaamssamenstelling als lichaamsgewicht, wat de uitslag van je BMI een stuk minder betrouwbaar maakt.

BMI berekenen voor mannen

Ook als man kun je anders naar de resultaten kijken. Zo hebben mannen van nature meer spiermassa dan vrouwen. Hierdoor kan het meten van je BMI soms een vertekend beeld geven. Wanneer je bijvoorbeeld veel aan krachttraining doet en veel spiermassa hebt, kan je gewicht automatisch ook toenemen. Je zult dan op een hogere BMI uitkomen, terwijl je wel op een gezond gewicht zit. Een vetpercentage-meting geeft in zo’n geval een beter beeld.

BMI berekenen voor kinderen

De Body Mass Index geldt voor kinderen en volwassenen tussen de 2 en 70 jaar. Er wordt bij de BMI-berekening ook onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes, en de grenswaarden van ondergewicht, gezond gewicht en overgewicht veranderen met de leeftijd mee. Maar let op: de uitkomst van de BMI-calculator kan bij kinderen soms misleidend zijn. In de groeifases die kinderen doormaken, kan de hoeveelheid vetweefsel namelijk snel veranderen. Maak je je zorgen over het gewicht en BMI van je kind? Neem dan contact op met je huisarts of een kinderdiëtist.

Meer weten over jouw gezondheid? Doe de Etos Gezondheidsanalyse

Bij Etos helpen we je graag een handje bij gezond leven en gezonde keuzes maken. Daarom kan je een online Gezondheidsanalyse doen. Hierin kom jij meer te weten over jouw gezondheid en welke vitamines en mineralen jouw gezondheid ondersteunen. Doe nu onze Gezondheidsanalyse en krijg gratis en persoonlijk advies van onze experts. 

Ga naar de Etos Gezondheidsanalyse >

Wil je wat afvallen? Ontdek hier onze producten die je kunnen helpen

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs bij de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.