magnesium etos eigen merk

Magnesium

Magnesium draagt bij aan gezonde spieren en botten. Dit mineraal maak je niet zelf aan, dus het is belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen via je dagelijkse voeding. Weten waar het nog meer goed voor is? En waar magnesium allemaal in zit? We zetten het hier voor je op een rij!

Wat is magnesium?

Magnesium is een mineraal, net als ijzer, calcium en zink. Mineralen zijn belangrijk voor je gezondheid, want ze zorgen ervoor dat vitamines hun werk kunnen doen. Magnesium helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Daarnaast maakt dit mineraal energie vrij uit voeding. Omdat ons lichaam magnesium niet zelf aan kan maken, is het belangrijk om er genoeg van binnen te krijgen via de voeding. Daarnaast kun je magnesium tabletten of magnesium pleisters toevoegen als extra aanvulling op je dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding. 

Waar is magnesium goed voor?

Waar draagt magnesium nu precies aan bij? En wat doet het met je lichaam? Magnesium:

 • Draagt bij aan de instandhouding van sterke botten
 • Draagt bij aan een normale celdeling
 • Helpt bij het opbouwen van (lichaams)eiwit
 • Draagt bij aan een goede electrolytenbalans
 • Helpt bij het vrijmaken van energie uit voeding
 • Draagt bij aan het behoud van een sterk gebit
 • Draagt bij aan een normaal geheugen en leervermogen
 • Draagt bij aan een normale werking van de spieren
 • Helpt bij het verminderen van vermoeidheid
 • Draagt bij aan een normale werking van het zenuwstelsel

Hoeveel magnesium per dag?

De Referentie Inname (RI*) voor magnesium voor volwassen mannen (14 tot 70 jaar), is 350 mg per dag en voor vrouwen (9 tot 70 jaar), is dit 280 mg per dag. Voor kinderen is de RI leeftijdsafhankelijk. In onderstaand overzicht vind je de RI per leeftijd: 

Leeftijd RI magnesium in mg
Kinderen  
6-11 maanden 80
1-2 jaar 85
2-5 jaar 120
6-9 jaar 200
Mannen  
9-13 jaar  280
14-17 jaar  350
18 jaar en ouder 350
Vrouwen  
9-13 jaar 280
14-18 jaar 280
18 jaar en ouder 300
Zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven 280

Bron: www.voedingscentrum.nl

Magnesium en sporters

Wanneer je vaak sport heb je extra baat bij het binnenkrijgen van voldoende magnesium. Omdat je lichaam bij het sporten doorgaans om meer energie vraagt, is er voldoende magnesium nodig om deze energie vrij te maken.

Bekijk hier ons assortiment aan magnesiumsupplementen >

Magnesium en senioren

Je hoort vaak dat senioren een verhoogde behoefte aan vitamine D hebben. Wat je minder vaak hoort, is dat zij er tegelijkertijd op moeten letten dat ze voldoende magnesium binnenkrijgen. Zonder magnesium wordt vitamine D namelijk niet goed opgenomen in het lichaam. Voor senioren is het dus extra belangrijk dat hun magnesium goed op peil is. Naast de dagelijkse hoeveelheid gezonde voeding, kunnen senioren kiezen voor een extra aanvulling aan magnesium in de vorm van magnesium tabletten of magnesium pleisters. 

Bekijk hier ons assortiment aan vitamine D supplementen >

Vermoed je een magnesium tekort?

Vermoed je dat je een magnesium tekort hebt, omdat je bijvoorbeeld veel stress hebt? Neem dan contact op met je huisarts. Je huisarts kan je precies vertellen of je last hebt van een magnesium te kort en hoe je je magnesium weer op peil brengt. Mogelijke symptomen van een magensium tekort zijn:

 • Vermoeidheid of lusteloosheid
 • Kramp in je spieren
 • In extreme gevallen kunnen hartritmestoonissen een symptoom zijn

Waar zit magnesium in?

Magnesium zit in verschillende veelvoorkomende voedingsmiddelen. Voorbeelden van bronnen zijn volkorenbrood en andere volkoren graanproducten, groenten, noten, melk en melkproducten en vlees. Zelfs water kan bijdragen aan de inname van magnesium. Als je gezond en gevarieerd eet volgens de Schijf van Vijf, kun je voldoende magensium binnenkrijgen.

Hieronder zie je een aantal voorbeelden van voedingsmiddelen die magnesium bevatten met daarbij de hoeveelheden:

Voedingsmiddel per 100 gram Hoeveelheid magnesium C in mg %RI
Volkoren macaroni (200 gram) 240 76%
Spinazie (200 gram) 154 49%
Banaan (1 stuk) 36 11%
Pure chocolade (25 gram) 22 7%
Cracker 15 5%

Bron: www.voedingscentrum.nl

Welke magnesium soorten zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar magnesiumsupplementen, kom je er al snel achter dat er allerlei verschillende soorten magnesium bestaan. Zo heb je de termen magnesium citraat of magnesium chloride misschien wel eens voorbij zien komen. Hieronder hebben we een aantal van de bekendste magnesium varianten op een rijtje gezet. Zo kun jij de balans opmaken welke magnesium soort het beste aansluit bij jouw wensen. Lees altijd goed de bijsluiter voordat je magnesium supplementen slikt. Op die manier weet je zeker dat je de supplementen inneemt op de juiste manier. Daarnaast zijn de supplementen bedoeld als aanvulling op je dagelijkse gezonde voeding, supplementen zijn dus geen vervanging. 

Magnesium citraat

Magnesiumcitraat is een van de meest gebruikte magnesiumsupplementen. Magnesiumcitraat wordt beschouwd als organisch zout. Deze vorm van magnesium wordt snel opgenomen in het bloed en is daarom zeer geschikt om oraal in te nemen. Bij ons in het assortiment vind je onder andere magnesium citraat poeder. Dit poeder kun je gemakkelijk mengen met wat water, waardoor je het magnesium citraat poeder rustig op kunt drinken. 

Magnesium chloride

Magnesiumchloride wordt snel opgenomen in het bloed. Deze vorm wordt vaak gekocht in de vorm van een spray. Ook kun je magnesiumchloride vlokken kopen voor in bad. Wanneer je de bijsluiter volgt, zul je bij een normale hoeveelheid inname van magnesium chloride geen bijwerkingen krijgen. 

Magnesiumoxide

Veel magnesiumsupplementen bevatten magnesiumoxide. Magnesiumoxide wordt ook wel eens aangeduid met magnesiumsulfaat. Deze vorm van magnesium wordt lastig door het lichaam opgenomen. Magnesiumoxide kan daarom sterk laxerend werken. Magnesiumoxide komt meestal in de vorm van tabletten. 

Magnseium bisglycinaat

Magnesiumbisglycinaat is een verbinding van magnesium en aminozuur glycine. Deze variant van magnesium draagt bij aan de geestelijke veerkracht. Daarnaast draagt magnesiumbisglycinaat bij tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid. 

Magnesium malaat 

Magnesium malaat bevat een combinatie van magnesium en appelzuur. Hierdoor draagt magnesium malaat bij aan een normale spierwerking. Ook speelt het een rol bij bij het behouden van sterke spieren. Kan jij wel wat extra energie gebruiken? Magnesium malaat activeert je natuurlijke energie in het lichaam. 

Magnesium tauraat

Magnesium tauraat is een verbinding van magnesium en taurine en draagt bij aan de aanmaak van cellen en weefsels. Ook heeft magnesium tauraat een gunstige invloed op het celdelingsproces. 

 

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies over magnesium of juist een heel ander onderwerp? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder. 

Behoefte aan extra magnesium?

Heb jij behoefte aan extra magnesium? Eet gevarieerd en gebruik aanvullende magnesium tabletten of supplementen. Kom voor advies langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel of raadpleeg je huisarts!

Promotie: Promotie voorwaarden: Lucovitaal alle varianten, combineren mogelijk.
€ 27.99
tablet
Promotie: Promotie voorwaarden: Lucovitaal alle varianten, combineren mogelijk.
€ 13.39
tablet
€ 11.29
tablet
€ 15.45
tablet
€ 12.85
tablet
€ 4.99
poeder
€ 6.16
tablet
€ 19.55
tablet
bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.