cranberry in bakje

Cranberry's tegen blaasontsteking

Last van een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen? Dat heb je misschien te maken met een blaasontsteking. Veel water drinken helpt tegen een blaasontsteking, maar hoe zit het met cranberry’s? Wij vertellen het je!

Helpen cranberry’s tegen een blaasontsteking?

Ja, cranberry's kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen of genezen. Cranberry’s bevatten, naast vitamine C, zogenoemde proanthocyanidinen. Proanthocyanidinen zorgen ervoor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. Daarom zijn deze bessen effectief bij het voorkomen en bestrijden van blaasontsteking. Wie cranberrysap niet lekker vindt, kan ook verse of gedroogde cranberry’s eten, of cranberry-capsules nemen.

Kun je ook teveel cranberry’s binnenkrijgen?

Overdrijf niet met het drinken van cranberrysap. Door meer dan een liter cranberrysap per dag te drinken, kan de kans op nierstenen toenemen. Het drinken van vijftig tot honderd milliliter per dag heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid.

Onderzoek naar cranberry’s

Uit een onderzoek gedaan in juni 2016, uitgegeven door de American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat het drinken van 240 milliliter cranberrysap per dag het aantal blaasontstekingen bij vrouwen met bijna 40% vermindert. Verder werd er in dit onderzoek aangetoond dat cranberry’s ook werkzame stoffen tegen E-colibacteriën bevatten. Dit betekent dus dat cranberry’s meerdere unieke stoffen bevatten die de gezondheid ondersteunen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos winkel. Wat je vraag ook is, we staan voor je klaar.

Bekijk winkelmandje

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.