cranberry in bakje

Cranberry's tegen blaasontsteking

Last van een branderig of pijnlijk gevoel bij het plassen? Dat heb je misschien te maken met een blaasontsteking. Veel water drinken helpt tegen een blaasontsteking, maar hoe zit het met cranberry’s? Wij vertellen het je!

Helpen cranberry’s tegen een blaasontsteking?

Ja, er zijn wetenschappelijke onderzoeken die aantonen dat cranberry's kunnen helpen om een blaasontsteking te voorkomen of genezen. Volgens onderzoeken geldt dit met name voor kwetsbare ouderen en vrouwen die vaker last hebben van een blaasontsteking.

Cranberry’s bevatten, naast vitamine C, zogenoemde proanthocyanidinen. Proanthocyanidinen zorgen ervoor dat bacteriën zich niet aan de blaaswand kunnen hechten. Daarnaast zorgen ze ervoor dat aan de blaaswand gehechte bacteriën worden losgeweekt. Daarom zijn deze bessen effectief bij het voorkomen en bestrijden van blaasontsteking.

Wie cranberrysap niet lekker vindt, kan ook verse of gedroogde cranberry’s eten of cranberry-capsules nemen. Let op: lees bij het gebruik van supplementen altijd de bijsluiter.

Kan je ook te veel cranberry’s binnenkrijgen?

Overdrijf niet met het drinken van cranberrysap. Door cranberrysap krij je ongemerkt veel suiker binnen. Door meer dan een liter cranberrysap per dag te drinken, kan de kans op nierstenen toenemen. Het drinken van 50 tot 100 milliliter per dag heeft geen negatieve gevolgen voor de gezondheid. Om de hoeveelheid cranberry's goed te doseren, kan je ook kiezen voor supplementen.

Onderzoek naar cranberry’s

Uit een onderzoek uit 2016, uitgegeven door de American Journal of Clinical Nutrition, blijkt dat het drinken van 240 milliliter cranberrysap per dag het aantal blaasontstekingen bij vrouwen met bijna 40% vermindert. Verder werd er in dit onderzoek aangetoond dat cranberry’s ook werkzame stoffen tegen E-colibacteriën bevatten. Dit betekent dus dat cranberry’s meerdere unieke stoffen bevatten die de gezondheid ondersteunen.

Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies? Kom dan langs in de dichtstbijzijnde Etos-winkel. Wat je vraag ook is, we helpen je verder.

Artikel opslaan

Bekijk

Wij adviseren om Microsoft Internet Explorer 11 en lager niet te gebruiken. Voor veilig en optimaal gebruik van onze website adviseren wij het gebruik van Google Chrome, Microsoft Edge, Mozilla Firefox of Apple Safari.